Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Receptury piw warzonych w Browarze Drugie Piętro
#1
Witam, browar domowy powstał w 2015 roku i funkcjonuje nieprzerwanie do dziś :jezor: . Tworzą go dwaj pasjonaci piwa t.j. ja i mój kolega. Dążymy do jak najlepszej jakości, maksymalnej czystości i najwyższej wydajności. Browar stale się rozwija i jestem dumny, że w procesie technologicznym tak mocno się rozwineliśmy, wspomne tylko że zaczynałem od brewkita, którego rozcieńczyłem syropem cukrowym do objętości 20l. Do tej pory uwarzyliśmy wspólnie ponad trzydzieści warek. Sprzęt który zgromadziliśmy pozwala nam na uwarzenie z jednego zasypu około 100 litrów piwa.


 Chciałbym dzielić się doświadczeniami i błędami oraz zachęcić do warzenia w domu bo to nietrudne wyzwanie, a daje bardzo dużo radości. 
Każdy winiarz powinien spróbować.

Oczywiście receptury zapisujemy w  dzienniczku i postaram się opisać także warki powstałe wcześniej, jednak były to zwykłe typowe dla danego stylu piwa górnej fermentacji. Najbliższy okres zamierzamy poświęcić piwom belgijskim ponieważ są bliskie naszym sercom i podniebieniom. 
Wkrótce opiszę miodowe + Braggot uwarzone miesiąc temu.
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#2
O to fajnie, ja też jestem miłośnikiem piwa własnej produkcji.
Od trzech lat piję tylko swoje, no chyba że gdzieś zauważę jakieś ciekawe z browarów rzemieslniczych.
Pozdrawiam
Lech
Odpowiedz
#3
Zgodnie z obietnicą Receptura (natłok wydarzeń i praca spowodowały opóźnienie za co przepraszam)
Warka 10/2018
BRAGGOT + MIODOWE ALE
Sklasniki:
slody:
PALE ALE 7KG
PILZNENSKI 9KG
MONACHIJSKI I 0,9KG
KARMELOWY 300 0,6KG
PSZENICZNY 3KG
chmiele:
SYBILLA 200g
MAGNUM 90g
HALLERTAU 110g

Zacieranie
68° przez 50min
72° przez 15 min
Gotowanie Braggota z dodatkiem 2l miodu + 1litr na sam koniec gotowania
Gęstość  końcowa brzeczki wyniosła 34blg. Ilość 36l.

Z wyslodzin z dodatkiem 1litra miodu poszło miodowe nachmielone Hallertau
Gęstość końcowa brzeczki 10,5blg. Ilość 65l

BRAGGOT w dalszym ciągu fermentuje w balonie na drożdżach Fermivin. Niestety zaczyna się zatrzymywać na 16 blg. Chyba będzie restart.

MIODOWE po tygodniu przelane na cichą i po następnym zabutelkowane. Blg 3. Zostało mi go około 30 butelek.

Warka 11/2018
BELGIAN BLOND
Składniki:
Slody:
Pilznenski 8kg
Pale ale 7kg
Biscuit 0,5kg
Cararoma 0,5kg
Pszeniczny 3kg
Carapils 1,5kg
Suma: 21,5kg
Chmiele:
Hallertau Blanc 50g
Hallertau Melon 100g
Syrop kandyzowany z cukru 1,5l
Drożdże:
Fermentum Mobile 27 artefakty trapistów

Zacieranie:
64° przez 60min
72° przez 20min

Gotowanie 70min
Chmielenie Hallertau Melon 20g i HB 50g na 60 minut
HM 80g na 20 minut.
Dodanie syropu.
Blg końcowe = 16. ilość około 80l.
Zadanie drożdży w 25°C.

Fermentacja w temp. 18-22°C przez tydzień.
Fermentacja cicha w temp. 15°C przez dwa tygodnie.
Blg końcowe 3,5. Zabutelkowanie z dodatkiem cukru.

Całkiem przyjemne, niepozorne piwo o typowym belgijskim profilu. Niepozorne, ponieważ dodatek cukru sprawia że smakuje lekko i wydaje się bardziej puste. W rzeczywistości po dwóch piwach świat zaczyna wirować.
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#4
Nowy nabytek, fermentory Speidel. Siedzi w nich Quadrupel 24blg. W planach Pils PP czyli Pils Po Polsku z naszymi chmielami Sybillą, Iungą i Żateckim.    
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#5
Warka 1/2019
BELGIAN DARK STRONG ALE
Skladniki:
Słody:
Pale Ale 10kg
Pilznenski 4kg
Pszeniczny 3kg
Monachijski 2kg
Caramunich II 1kg
Special B 1kg
Biscuit 1kg
Cararoma 0,7kg
Carablond 0,5kg
Karmelowy 30 0,5kg
Syrop kandyzowany mahoń 3l
Cukier 1kg

Chmiele:
Puławski 100g
Fuggle 50g

Drożdże:
Gęstwa z FM 27

Zacieranie:
64° przez 40 min
68° przez 15 min
72° przez 15 min

Gotowanie 90 min + dodatek chmieli na 60 min przed końcem.
Dodanie syropu i cukru na 20min przed końcem.
70 litrów. Blg końcowe 24

Fermentacja burzliwa przez dwa tygodnie w temp.  od 20 do 25 st. C
Cicha dwa tygodnie w 12 st. C
Blg po burzliwej 4

W sobotę butelkuje
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#6
Pils swojski


Skladniki:
Słody:
Pilznenski 18kg
Monachijski 2kg


Chmiele:
Tradition 200g
Oktawia 50g

Drożdże:
Saflager W34/70

Zacieranie:
64° przez 50 min
72° przez 20 min

Gotowanie 70 min
Tradition 50g
Oktawia 50g  60min przed końcem

Tradition 100g 30min przed końcem

Tradition 50g 5min przed końcem


80 litrów. Blg końcowe 13

Fermentacja burzliwa przez dwa tygodnie w temp.  14 st. C
Cicha dwa tygodnie w 10 st. C
Blg po burzliwej 3


REKORD w czasie warzenia: 5 godzin od rozpoczęcia zacierania do zadania drożdży.
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#7
    Nowy nabytek. Ciśnienie ustalone na 1,3 Bara na około dwa tygodnie.
"Artificem commendat opus"




Skocz do: