Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Refraktometr - nagle przyszło mi do głowy pytanie.
#1
A odpowiedź nie nadeszła równie nagle, niestety.

Taki refraktometr mierzy współczynnik załamania swiatła roztworu i czesc.
Roztwory nas interesujące zawierają jednak (na szczęscie i niestety) nie tylko cukier. Również kwasy - winowy, jabłkowy, cytrynowy, czasem sporo octowego :( , po jakims czasie nawet podobno zawierają alkohol i kupę różnych innych cudów, które też przecież zmieniają współczynik załamania swiatła.
(O tym, że czasem potrafią swiatło spolaryzowane nawet SKRĘCIc nie wspomnę, bo to już swiństwo).
Pytanie, które mnie tak nagle dopadło brzmi: co tak na prawdę pokazuje refraktometr wyskalowany w % cukru, jesli nakapiemy mu np. a) soczku b) soczku, ale kwasnego jak jasny gwint c) fermentującego moszczu d) zupełnie wytrawnego winka zawierającego np. 18% alkoholu ???
Odpowiedz
#2
Refraktometry z jakimi ja się spotykałem były przeznaczone do pracy w winnicy - i zapewne pod tym kątem wyskalowane.
Odpowiedz
#3
mam refraktometry PZO przeznaczone do pomiarów stężenia cukru w różnych cieczach - problem zawartosci innych substancji mających wpływ na wsp. załamania jest, jak najbardziej, aktualny.
Zresztą nawet, jesli by wprowadzic jakies poprawki, to jakie ? Winogronka mają czasem 0,4 a czasem 1,5% kwasów, i to nie ekstremum.
Wygląda, że jak zwykle pomiar jest po prostu z grubsza :(
Odpowiedz
#4
Obawiam się Macieju że masz rację. Zawartosc wielu składników w winie, moszczu czy soku jest różna i przez to wyniki będą się rózniły
Ale zastanawia mnie po co ci refraktometr, jak dużo prostsza metoda to winomierz;)
Odpowiedz
#5
i czy naprawde potrzebujemy tak dokladnych wyników pomiarow zawartosci cukru:pytajnik:
Odpowiedz
#6
Pomiar refraktometrem ze względu na selektywnosc na to pokręcone przez cukry swiatło jest o wiele dokładniejsza niż pomiar gęstosci areometrami, na które tym bardziej wpływają inne składniki zawarte w soku czy winie + oczywiscie poprawka temperaturowa.
Odpowiedz
#7
W kazdym razie mi to wystarcza...
Odpowiedz
#8
ja bym postawil pytanie w ten sposob:

czy chcemy miec w domu mala fabryczke wina czy nadal pozostawic naszym wina troszke przypadkowosci, zaskoczenia. mysle ze kazdy ma swoj zloty srodek. granice. a mnei osoboscie nie widzi sie liczenie procentow alkoholu co do 0.05 %.

pozdrawiam
Odpowiedz
#9
Jednak dokonując dowolnego pomiaru, dla czystosci sumienia, trzeba miec swiadomosc popełnianego błędu, chocby tylko po to, żeby na etykiecie nie pisac 12,75%, mierząc stężenie cukru z dokładnoscią +/-2%.
A pomiar aerometrem/winomierzem jest ekstra. Poza tym przypadkiem, kiedy do dyspozycji masz kropelkę soku z jednej kuleczki winogronka i minutkę na pomiar.
Odpowiedz
#10
Wyczytałem na www PZO refraktometry ręczne wyskalowane są z dokładnoscią do 0,5% cukru.
Odpowiedz
#11
Witam, to moj pierwszy wpis na forum i mam nadzieje, ze dobrze wybralem miejsce gdzie go umieszcze. Jeżeli powinienem napisać to jaki nowy temat to przepraszam i proszę o instrukcje na przyszłość.
Mam pytanie dotyczace poruszanej powyzej kwestii. Wykonuje pomiary refraktometrem wyskalowanym w stopniach Brixa brzeczki miodowej. Czy a jezeli tak to jakie powinienem brać poprawki na zawartość w brzeczce innych substancji niż cukry? Przeszukując forum znalazlem wpis, że niecukry w miodzie można pominąć. Rozumiem, że tak jest w wypadku aerometru? W gęstej brzeczce miodowej np. dwójniaka robionej z ciemnego miodu i z jasnego (w dokładnie tej samej proporcji) widać różnice we wskazaniach refraktometru. Oczywiście może to wynikać z różnicy zawartości cukru w miodach ale na "chłopski rozum" sam kolor miodu może mieć wpływ na odczyt refraktometru. Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc w tej kwestii to byłbym wdzięczny. Inną sprawą jest że w kilku miesjcach na forum jest napisane że skale Brixa i Blg są równoważne a w końcu znajduje tabelę z której jasno wynikaja różnice.
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez Maciej
Pytanie, które mnie tak nagle dopadło brzmi: co tak na prawdę pokazuje refraktometr wyskalowany w % cukru, jesli nakapiemy mu np. a) soczku b) soczku, ale kwasnego jak jasny gwint c) fermentującego moszczu d) zupełnie wytrawnego winka zawierającego np. 18% alkoholu ???

A mnie to pytanie dopadło 4,5 roku później :D. Z nudów, bo padało całą sobotę, postanowiłem sprawdzić co wskaże refraktometr z różnymi substancjami. I tak miód pitny półdwójniak wiśniak Blg 15 pokzał 27Bx. Drugi miód na kwiecie lipy 7Blg pokazał 17Bx. Woda 0 Bx.
Czy jest więc sens mierzenia fermentujących/przefermentowanych nastawów refraktometrem? Czy można chociażby sprawdzać spadek Blg?

Paweł
Odpowiedz
#13
Toś się Paweł dogrzebał po czterech i pół roku :big: Na to pytanie sprzed lat odpowiedzi padły już dawno i w wielu miejscach. Pomiar refraktometrem fermentującego nastawu nie ma żadnego sensu, ze względu na obecność alkoholu i jego wpływ na załamanie światła. Mierzysz jakieś "coś", będące wypadkową współczynnika załamania światła cukrów i alkoholu. Nawet zupełnie wytrawne wino, o Blg np. -2, ma zupełnie przyzwoity odczyt na refraktometrze.
Zresztą pomiar samego moszczu wymaga poprawki, zazwyczaj -3/20 odczytu.

PS. Swoją drogą fajnie sobie poczytać, jakie problemy męczyły mnie tych kilka lat temu...



Skocz do: