Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rodzynkowe z miodem - jest sens?
#1
Czołem,
Z racji tego że balony nie powinny stać puste planuje nastawić 10l takiego wina:
10l wody
2,5kg rodzynek
1kg miodu wielokwiatowego z akcji Plecionki rocznik bodaj 2013
Kwas cytrynowy 25g
Drożdże FERMIVIN PDM
DAP i Activit po 10g

Czy takie wino ma sens, tzn czy dodatek miodu zamiast cukru jest sensowny, w przepisie z old.wino.org.pl na którym się wzorowałem jest 1,55kg cukru, ale jest też mniej rodzynek.
Miód dodał bym w 2 ratach po 0,5kg żeby nie forsować zbytnio drożdży.

Na koniec takie trochę wróżbiarskie pytanie, czy dodatek miodu będzie wyczuwalny?
Odpowiedz
#2
Miód oczywiście możesz użyć. Jest to jednak drogi dodatek, który w Twoim winie absolutnie nie będzie wyczuwalny. Proponuję miód zastąpić cukrem. Z miodu proponuję zrobić miód pitny, zjeść bądź użyć do dosłodzenia nalewek.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#3
Miodu mam jakieś 20kg, także spokojnie starczy na trójniak, ale skoro miód do tego wina nic nie wniesie to faktycznie lepiej zastąpię go cukrem.
Tyle pomysłów tak mało wolnych gąsiorów...
Odpowiedz
#4
Daj jednak miód :)
I zamiast kwasku dodaj cytrynę lub dwie. Koniecznie z otartą cienko skórką, ale usuń te białe błonki całkowicie bo wniosą goryczkę .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#5
@TEQUILA
Czyli otartą skórkę z cytryny + wyciśnięty sok tak?
Odpowiedz
#6
Przeca można alkohol zrobić fermentując wyłącznie cukier do wytrawnego, a miodem dosłodzić do końcowego blg -o ile wytrawnego nie robisz. Wtedy nie marnujesz miodu na alkohol, a słodkość i smak miodu pozostaje w winie.
Odpowiedz
#7
Witam
Jak ja robiłem wino z rodzynek to: po przepłukaniu rodzynek, przepuściłem przez maszynkę(lub pognieść). Sparzyć na dobę i, dopiero dawałem do balonu. Tak pisze Jan Cieślak. Cytryny przekroić na ćwiartki bez albedo i pestek. Na koniec można dosłodzić miodem.

Pozdr? Gliwice +4 km..
Eugiusz
Odpowiedz
#8
Tak jak pisałem fermentowanie miodu w Twoim winie nie ma sensu z punku widzenia kosztów. Alkohol taniej osiągnie się fermentując w winie cukier. Aromatu miodu nie wyczujesz. Ale kto komu zabroni...
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#9
Krzysztof tak podkreślasz te koszty jak by chodziło o 3 wypłaty. Tu idzie o kilogram miodu którego i tak nie trzeba kupować bo jest a że ma już 3 lata to po co ma leżeć dłużej, lepszy się od tego leżenia nie zrobi.
Które wino będzie lepsze w smaku zrobione na cukrze czy na miodzie ? ;)
Coś tam zawsze w smak i aromaty przejdzie.

(30-12-2016, 13:58)jarzyn_waleczny napisał(a): @TEQUILA
Czyli otartą skórkę z cytryny + wyciśnięty sok tak?

Możesz wycisnąć sok z cytryn i dodać tą skórkę , a możesz powycinać z pomiędzy tych błonek cząstki miąższu i wrzucić w całości plus zetrzeć skórkę.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#10
Kiedyś próbowałam z miąższem, ale chyba prościej wycinąć w wyciskarce i dodać
Odpowiedz
#11
Robert wielokrotnie próbowałem zastępować cukier miodem i to jest bez sensu. Lepiej zjeść kilogram miodu niż go dodać do takiego wina. Ale tak jak napisałem co kto komu zabroni. Na pewno nie przyniesie to szkody dla wina.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#12
(31-12-2016, 00:40)irka_gag napisał(a): Kiedyś próbowałam z miąższem, ale chyba prościej wycinąć w wyciskarce i dodać

Nie jest to dobry pomysł bo do wyciskarki idzie z albedo i wyciskasz z goryczą.
Odpowiedz
#13
Pyszne są takie rodzynki z miodem. Jednak nie zawsze wyjdą . Warto zwrócić uwagę jaki miód mamy. Bo u mnie najlepiej sprawdza się lipowy do takich rzeczy.



Skocz do: