Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rolada serowa - zmodyfikowana
#1
Witam.
Na stronie wedlinydomowe znalazłem ciekawy przepis na roladę Kolegi BonAira.
Jednak trochę go przerobiłem pod własne podniebienie.
Skład:500g-sera gouda,300g- pieczarek,300g-mięso mielone z boczkiem wędzonym,6 jajek ugotowanych na twardo,pęczek pietruszki,2 miękkie serki topione,jedna cebula,2ząbki czosnku,sól,pieprz.Do garnka wlać 2 litry wody i zagotować ,zdjąć garnek z gazu i włożyć do niego ser na około godzinę żeby zmiękł i dał się rozwałkować.Należy równo to zrobić, tak aby ser miał około 3-5mm grubości.Ja się niestety nie przyłożyłem,bo powinna wyjść taka prostokątna:diabelek:.Boczek z mięsem i cebulą smażymy.
Całą resztę składników miksujemy /mielimy, do masy dodajemy 2 serki topione jako klej.Farsz należ przygotować wcześniej,musi mieć zdecydowany smak.
Po wykonaniu rolady, chowamy ją do lodówki żeby stwardniała.Cały "zabieg" na fotkach-polecam.

[Obrazek: dsc0672qj5.jpg]
[Obrazek: w512.png]
[Obrazek: dsc0673up7.jpg]
[Obrazek: dsc0675ix4.jpg]
[Obrazek: dsc0676el8.jpg]
[Obrazek: w555.png]
[Obrazek: dsc0685db5.jpg]
[Obrazek: w580.png]
Odpowiedz
#2
Jeśli zdjąć z gazu, to przez godzinę woda wystygnie i ser znowu stwardnieje...
Efekt końcowy wygląda obiecująco i oryginalnie. Może pokuszę się o wersję vege. :)
Odpowiedz
#3
Megana ,zapewniam że ser będzie plastyczny.Czas pływania sera w gorącej wodzie do jednej godzinki i nawet jak go rozwałkujesz dość długo jest elastyczny.Stwardnieje dopiero jak go włożysz do lodówki na jakąś godzinkę.
Co do nadzienia,może być "każde"(super jest z łososiem wędzonym,szpinakiem)
tylko musi mieć zdecydowany smak bo inaczej rolada będzie mdła.
Myślę że fajna by była z owocami,galaretka żurawinowa?albo może śliwki wędzone?
hmm dałaś mi do myślenia z tą wersją vega.Następną zrobię ze śliwką.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Odpowiedz
#4
...ale wersja vege nie musi być na słodko,użyj granulatu sojowego albo kotletów sojowych pokrojonych w drobną kostkę ,zamiast mięsa,na pewno wyjdzie pyszna.

...i jeszcze do takiego farszu koniecznie trzeba dodać ze dwa roztrzepane jajka bo soja w postaci granulatu nie wiąże.
Odpowiedz
#5
Cytat:Wysłane przez Megana
Efekt końcowy wygląda obiecująco i oryginalnie. Może pokuszę się o wersję vege. :)
Megana, w tym tygodniu przygotowałem roladę w wersji: pieczarki,cebula,jajka,pietruszka i ser. Jest super. Do tej pory trzymałem się przepisu od mojej mamy( z kiełbasą i bez cebuli) ale myślę, że wersji jest ilość nieskończona.Sama możesz dobrać składniki. następnym razem myślę zrobić z sparzonymi brokułami i posiekaną młodą kukurydzą( taką ze słoika), może marynowane grzybki...
Odpowiedz
#6
Pietruszka zielona, w sensie nać? Ser biały?
Ostatnio zrobiłam coś w rodzaju vege klopsa z dużej ilości naci pietruszkowej, selera, cieciorki, gotowanego pora, podsmażonej cebuli i tartej bułki, zmielone i upieczone ofc z jajkami. Jako nadzienie też pewnie by się sprawdziło.



Skocz do: