Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Siarkowanie wina
#1
Witam mam kilka pytań odnośnie siarkowania wina. Po co siarkuje się wino więcej niż jeden raz ?? Wyczytałem że siarkowanie wykorzystuje się po to aby uzyskać słodsze wina przy niższym stężeniu alkoholu zabijając drożdże. Ale po co siarkować wino w późniejszych etapach ?? Np podczas leżakowania, przed butelkowaniem ?? Jak siarkować wino w późniejszych etapach?? Jak siarkowanie wpływa na smak wina ?
Odpowiedz
#2
Wszystko zależy od rodzaju wina i tego co chcemy z nim zrobić.
Generalnie w większości przypadków siarkowanie w normie pozytywnie wpływa na smak i aromat wina.

A ponieważ SO2 to nie piasek, który wsypany do wina pozostanie tam w niezmienionej formie tylko związek chemiczny, który ulega różnym reakcjom. W skrócie wiąże się ze składnikami wina i staje się dla niego obojętny.
Żeby wino było chronione przed bakteriami i utlenieniem to poziom wolnego SO2 nie powinien spadać poniżej 20-30mg/l (oczywiście jest to zależne od pH) im wyższe tym potrzeba więcej wolnego SO2.
Odpowiedz
#3
Dzięki za Pomoc
Odpowiedz
#4
Najogólniej ujmując, siarkowania działa hamująco na różne procesy utleniania oraz hamuje rozwój mikroorganizmów w winie.
Odpowiedz
#5
A propos, ja dawny przeciwnik siarkowania :P
dzisiaj zasiarkowałem ostatni mój balonik, z tych w których są ubiegłoroczne wina gronowe :D
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
#6
Witam
Ile wy dajecie siarki do danego wina? Ja ostatnio nic nie dawałem siary i koloru nie zmieniło wino z wiśni.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#7
Gieniu ja też do niektórych win nie daję siarki. Nie siarkuję wina jabłkowego oraz większości win owocowych > 16%.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#8
Na zakończenie fermentacji - 8g/100l wina gronowego.
(w zasadzie powinno się mierzyć PH - jak pisał maestro @kilis ;) - i w zależności od jego wartości dodawać odpowiednią ilość siary; kiedyś tak robiłem, teraz mi się nie chce :P
te 8g to rozsądna wartość, wg mnie)
Miodów nadal nie siarkuję i nie zamierzam :)
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Odpowiedz
#9
Witam
Wino a jabłek jak długo u Ciebie przechodzi fermentacja? Właśnie też je nie siarkuje. Od czego to zależy że, w jednym roku szybciej się fermentuje a, w następnym nie co później. Od gatunków jabłek, czy z ilu gatunków jabłek.
Bo w zeszłym roku robiąc wino z jabłek z 7 gatunków po 5 miesiącach było koniec fermentacji a, w tym roku nie wiem kiedy będzie koniec. To wino robię tylko z dwóch gatunków jabłek. Jesienno zimowych duże soczyste były owoce. Dwudziestego Października - początek w temperaturze od 18 do 20* stoi. Zaznaczam że, z samego soku jest: to 24 litry. Przebiega cicha fermentacja.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#10
Gieniu co to za drożdże, że fermentacja tak się ślimaczy?
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#11
Wiesz, co: zapomniałem jakie to drożdże - chyba(fermin) one suche do win białych i czerwonych. Mniejsze z tym. Na klar dałem herbatę sparzoną. Nic nie ślimaczy na razie. Z osadu 3 razy spuszczane. W początkowej fazie był cynamon i zioła jak goździk. Jak postoi jeszcze z 2,3 miesiące, będzie dobre wino około 15% wyjdzie. Tak plus minus. Jutro z osadu spuszczę i dam Ci znać. Oki.
Następne wina są na ukończeniu jak: wino mieszane- czarna porzeczka z domieszką jeżyn, wiśni i malin. Dodatki zioła. To mocne wina są do 17, 18%

Pozdrawiam
Eugeniusz
Odpowiedz
#12
Ja raczej generalnie nie siarkuję.
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.



Skocz do: