Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sklep PIWOWAR polecm
#26
Mi chodzi o mocne piwo, korzenne, miodowe, lekko gorzkawe. Słabsze od Portera, ale o podobnej nucie, 6-7%. Czy tutaj ktoś takie robi? Coopersy są dla mnie za cienkie i za słabe, chyba skomponuję odmieńca i założę nowy post. Liczę na współprace.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#27
Piwa podobne do tego co opisujesz to np. belgijski dubbel, koźlak jesienny (górnej fermentacji) i parę innych. Uzyskanie takiego piwa z brewkitu może być jednak trudne, przede wszystkim pewnie trzeba by użyć porządniejszych drożdży niż to co dają do brewkitów czyli płynnych Wyeast albo WLP. Bez zacierania może uda się jakoś wzbogacić recepturę o smaki słodów specjalnych zaparzając je w wodzie przed rozpuszczeniem ekstraktu, osobiście robiłem tylko na ekstraktach pierwsze 3 piwa a potem zacierane, ale metoda z zaparzaniem jest bardzo popularna na zachodzie. Kopalnie informacji na ten temat, m.in. gotowe opracowania znajdziesz na piwo.org i browar.biz.
Odpowiedz
#28
Możesz rzeczywiście zrobić dubbel. Moja pierwsza warka to był właśnie miodowy dubbel. Brewkit to tylko baza, to co dodasz zależy od Ciebie i mogą wyjść cuda. Biotit, jak chcesz przepis na mój dubbel, to podeślę mail'em.
Odpowiedz
#29
Bogdan
ok, przeslij mi przepis, zastanowię się, kupie składniki i zrobię fotorelacje, może się przyda.



Skocz do: