Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprawdzone receptury Browaru Rychlak i Syn
#51
Szanowny przezacny Kolego Bogi, świetnie opisane efekty, natomiast szczegółów brak :(, Wiesz dobrze że Twoje piwa mocne, bardzo mnie interesuje, a taki enigmatyczny opis zaostrza mój apetyt:D, czy można było by poprosić o szczegóły jak to było czynione, tak jak to opisywałeś onego czasu :niewiem:.
Lech
Odpowiedz
#52
Pozwoliłem sobie przekleić przepis na mail'a :D



Odpowiedz
#53
Dzięki bardzo.
Pozdrawiam
Lech
Odpowiedz
#54
Naturalnie mogę parę wniosków, sugestii wyciągnąć, które zaobserwowałem podczas ostatnich warzeń.

Otóż, większe blg daje cukier trzcinowy do garnka, zalany wrzątkiem, byle tylko przykrył cukier, a potem podgrzewany, ale ważne żeby się nie zagotował czyli ma sobie pykać, pozostać płynnym, dużo ciemniejszym-co daje zalanie wrzątkiem i nie przypalonym-skarmelizowanym. Również ma wpływ na to dodawanie tego syropu na samym końcu po chmieleniu, a nawet przed zadaniem drożdży już do ochłodzonej brzeczki.

Z chmielu można więcej wycisnąć zostawiając go w brzeczce do czasu dodania drożdży, czyli chmielimy już na aromat czy na smak, gasimy palnik, uzupełniamy wodę, mierzymy temperaturę, blg, jak gra, to dajemy drożdże do rehydratacji i przed ich wlaniem dopiero wyciągamy siateczkę z chmielem, która się tam cały czas maceruje; wyciskamy i dopiero dalsze działania.

Aby zachować jak najwięcej miodu, najbezpieczniej dawać albo między chmieleniami albo na samym końcu przed dodaniem drożdży.

Do piw gęstych i słodszych nie ma sensu chmielenie dłuższe niż 40-45 minut, do potężnych lub IPA owszem godzinne



Odpowiedz
#55
Bogi a czy wiesz może kiedy dodaje się gips piwowarski?
Chce na dniach uwarzyć AIPA, tym razem zakupiłem gips piwowarski by sprawdzić różnice jaką powoduje.
Dawkowanie mam na opakowaniu opisane, jednak nie mogę znaleść nigdzie kiedy mam go dodać. Na mój rozum dodałbym go podczas podgrzewania wody a przed wrzuceniem słodu, jednak wolę dopytać się w tej kwestii.

Odpowiedz
#56
Osobiście nigdy nie używałem, ale kwestia sprowadza się do wpływu na profil wody. Siarczan wapnia czyli gips dodaje się podczas zacierania do piw, w których chcesz uwypuklić chmiel, chlorek wapnia albo siarczan magnezu do bardziej słodowych, a węglan wapnia do piw ciemnych. Modyfikacja profilu wiąże się z tym, że woda na jakiej warzone jest ale jest przeważnie trwardsza niż nasza.

Tutaj masz przydatny kalkulator: https://www.brewersfriend.com/mash-chemi...alculator/

a tu masz taką przydatną tabelkę i więcej informacji:

http://howtobrew.com/book/section-3/unde...adjustment



Odpowiedz
#57
Dziękuję za pomoc. :)

Odpowiedz
#58
Z Burton'em wyszło wszystko tak jak zaplanowaliśmy. Fermentował potężnie, ale nie zyskał na wytrawności. Piwo jest bardzo słodkie, wielowymiarowe, cytrusowo-rumowe, chciałoby się jeszcze goryczki chmielowej, i ta jest, w takiej ilości, jakiej trzeba, czyli chmielenie należycie przeprowadzone. Kalkulatory moc obliczają między 17-20vol, więc ten warunek też został spełniony, ale przez alkoholowość nie cierpi ani smak, ani tym bardziej aromat. Teraz sobie dojdzie na cichej, a część trafi najpewniej do beczki, w której kończy starzenie trójniak coupage (lipa plus wielokwiat z dodatkiem jeżyn).



Odpowiedz
#59
Zabutelkowany dziś. Smak nie do opisania. Moc około 19-22vol. Reszta w beczce.



Odpowiedz
#60
Kurcze, będę musiał poprosić Mistrza o jakąś małą buteleńkę, coby móc zdegustować :D.
Lech
Odpowiedz
#61
Na to trzeba będzie poczekać, o ile w ogóle się nagazuje. Cukru do refermentacji dawaliśmy normalnie, nic się nie pienił. Jedyne co mnie martwiło, to fakt, że jak już piwo trafiło do balona, znalazłem na nim małą ryskę, która przez cały okres fermentacji cichej rozrosła się do większych rozmiarów, ale nie rozpękła balonu. Destruktor w butelkach, balon na śmietniku, zaczynamy nowy rozdział.






Skocz do: