Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprawdzone receptury Browaru Rychlak i Syn
#76
Nudziarz jestem straszny-wiem:). Ale jedne zrobiłem, nazywało się AIPA, było Australian India Pale Ale :). Mam przepis na dwa IPA, Mew Langdon z 1885 nie warzyłem, za to Reid Griffin 1837/38 wyszło nieźle, może gdzieś przy okazji. Tylko chmielu trzeba nakupić.



Odpowiedz
#77
Lubisz tęgi ekstrakt. Ja z mocniejszych bardzo lubię belgijskie. Na lato jednak uwarzę Grodziskie. Ostatnio również zainteresowałem się stylami dawnymi i planuje spróbować piwa Sahti. Zaciekawiło mnie też Jopejskie. Próbowałeś coś w tym temacie?
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#78
Tak naprawdę, to był syrop do piwa.

Oryginalne jopejskie było bardzo słabe, dlatego używano go jako syropu (auch Joppenbier genannt), welches dick wie Syrup, und sehr nährend ist) do zwykłego piwa. Miało gęstość, ale z alkoholem nie przesadzano. Wg analizy Otto Helma (analiza z roku 1865), przeciętne miało 4,3%, zaś ekstraktu 45,39-46,2, z książki von Noordena z roku 2013 wynika, że ekstraktu było 50-60, ale alkoholu poniżej 1%. Wszystkie możliwe opracowania opisują napój jako syrop piwny, który choć zapachem może przypominać porter, pozostaje nadal bardzo słabo-odfermentowanym ekstraktem słodowym. W Anglii stosowano go do zup jako pierwowzór "maggi."



Eine Analyse des Jopenbieres ergab:
Alkohol......... 3,52 Proz.
Wirklicher Extrakt...... 45,04 „
Scheinbarer „ ...... 43,20 „
Berechnete Stammwürze . . . 49,94 „
Scheinbarer Verganingagrad . . 13,49 „
Wirklicher „ . . 9,81 „"

Z belgijskich polecam Zakonne Wszechmocne:

wersja nr 3

Belg #2
1 jasny 5 litrów
25g Marynka 8,9 30 min
1 jasny plus pszeniczny
25 Marynka plus Sybilla 6,5 15 minut, gorąc z poprzedniego
1000g kandyz plus 25 Sybilla 5 lukrecji 10g kolendry 10g zielonych pomarańczy reszta wody "przypalenie"
Spadź nektar 800
S-33 5g 25 stopni brzeczka 28 stopni
Przy 5 blg na cichą 7 dni
20 blg koniec 4,5 blg, 8,42% 



Odpowiedz
#79
Kupiłem nasiona aloesu od Greka a wyrosła mi rozplenica perłowa  (proso perłowe, proso afrykańskie) podobno wyrabia się z niej piwo . Jesienią zbiorę kilka garści nasion, mogę Ci podesłać do doświadczeń  . ;)


Załączone pliki Miniatury
           
Odpowiedz
#80
Rzeczywiście ma zastosowanie, np. kto by się spodziewał, w Belgii. Dodatek rozplenicy przyspiesza fermentację, co więcej wpływa na kolor piwa. Chętnie przyjmę, dzięki za pamięć.






Skocz do: