Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stare "recepty"
#51


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#52
I to jest ostatnia 51 recepta.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#53

Dzięki serdeczne za te przepisy :D
W części przepisów jest Faryna (mączka cukrowa), ale gdzie dziś taką farynę zdobyć. :(

Cyt:
"faryna blm, daw. powsz. [mączka cukrowa nie rafinowana]: Na kartki otrzymywaliśmy cukier w kolorze żółtym. Mowiono na niego faryna. Chleb smarowało się masłem tylko od wielkiego święta. Ponieważ o smalec też było trudno, więc posypywało się go żółtą faryną. Cukier był wilgotny, jasnobrązowy i, w odróżnieniu od normalnego, białego cukru, nazywano go ,,faryną"
Odpowiedz
#54
Też tą samą stronę znalazłem w googlech.
Nasuwa się pytanie czy ta faryna jako mączka cukrowa nie rafinowana różniła się smakiem od dzisiejszego cukru - rafinowanego, wydaje się że nieco mogła lub musiała się różnić prawda?
Odpowiedz
#55
Gdybym miał wehikuł czasu to.........................................
Odpowiedz
#56
Fajne przepisy... piękny charakter pisma... ale gdy sobie pomyślę jak piękną Dziadek miał robotę... :brawo: kiper....
Odpowiedz
#57
Mam też trochę przepisów z dawnych lat spisanych przez mojego Dziadka w takim oto " kajecie ".
Sądząc ze zmian i komentarzy modyfikował je w zależności od smakowych preferencji.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#58
Jak widać mój Dziadek bazgrał bardziej niż P.T. Dziadek Drajli. Jak ktoś ma cierpliwość to odcyfruje


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#59
Cytat:Wysłane przez von Vinentropp
Mam też trochę przepisów z dawnych lat spisanych przez mojego Dziadka w takim oto " kajecie ".
Sądząc ze zmian i komentarzy modyfikował je w zależności od smakowych preferencji.

Witaj!
Jeżeli możesz to powklejaj te przepisy. Koniecznie.
Kajet z Warszawy a dziadek??
Pozdrawiam-drajla
Odpowiedz
#60
Dla zainteresowanych : 1 łut można przyjąć za 13 g.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#61
I dalej :


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#62
I piołunówka:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#63
Jakość nie najlepsza, pisane ołówkiem na poszarzałym ze starości papierze.




Dalszy ciąg nastąpi, jeśli chcecie trochę później...


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#64
Chcemy!!
Odpowiedz
#65
No to:
edit: Tu już nieczytelne, więc; wódki 50% 1000 + 500
Es. miętowej 350
dzięgielowej 100
piołunowej 50
jałowcowej 50
syropu 450

( es. miętowa - mięty 6 łutów, spir. 1000 )


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#66
Z wyżej wzmiankowanego kajetu wysypują się tez luźne kartki z zapiskami.
To przepis na znany już niektórym Forumowiczom krupnik
http://www.wino.org.pl/forum/showthread....#pid157704
W następnym poście komentarz, jak z tego krupniku zrobić likier po dodaniu różnych esencji.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#67
Esencje liczone w kroplach...


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#68
A to list z 26.12.1922 z przepisami na aromatyzowanie win " na Tokaj " wg. Niklewicza.
Podane tam zioło Foenum Graecum to kozieradka.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#69
Odświeżę temat.

Może po wakacjach wpadły komuś w ręce jakieś stare rodzinne przepisy??

Jeżeli tak to poproszę!!
Odpowiedz
#70
Hop do góry, coby nie znikło w niepamięci...
Może ktoś ma coś nowego - starego do wklejenia?
Odpowiedz
#71
Polecam bardzo precyzyjny kalkulator miar i wag stosowanych w dawnych przepisach na stronie: http://jekyllhyde.kakadoo.pl/?p=1569
Odpowiedz
#72
Jeszcze o farynie;
Pod koniec lat 60 pracowałem w porcie. W tym czasie Polska eksportowała w workach 110 kg cukier surowy. Zimą czasem podjadałem toto. Kolor brązowy a smak oczywiście inny niż cukru rafinowanego. Tak sobie myślę, że może ktoś z forumowiczów ma "dojście" do półsurowca czyli nierafinowanego (surowego) cukru. Podejrzewam, że ubity na mączkę będzie ów cukier właśnie faryną. Sądzę również, że cukier brązowy występujący czasami w handlu nie jest tym samym a importem cukru z trzciny ale może się mylę - co na to "Profi" z naszego Forum?
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
#73
Tak dla ciekawiości przytoczę kogoś, kto podjął sie próby stworzenia słownika cukrów ...
http://www.food-info.net/pl/products/sugar/types.htm

sam wkład pracy jest imponujący :spoko:

Andrzej


Skocz do: