Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szkło do degustacji - ilustrowany poradnik dla początkujących i nie tylko
#51
Będziesz miała problemy z wyborem, pytaj śmiało.
Odpowiedz
#52
A jak oceniacie szkiełka Krosno? Kupuję je w markecie, w którym robię zwykle zakupy i nie narzekam, się pije :)
Odpowiedz
#53
Troszkę pracowałem na winnicach, gdzie kultura picia jest oczywiście nieco inna niż u nas (aczkolwiek i tam lubią troszkę w palnik dać, nie oszukujmy się). Najpierw jak typowy "cebulak" wina wytrawne zdawały się mi obrzydliwe. Teraz sam większość robię wytrawnych, na co znajomi się krzywią. Pomyślałbym, że po prostu są godne zlewu, ale słodkie im smakują, choćby były psie. Chyba już i niektórzy z nich dojrzeli to innego smaku, bo chłepcą z radością i kwas. (Słodki to powinien być czarny bez i łochynia.) Ad rem; Pijąc w różnych kieliszkach faktycznie smak jest zupełnie inny. Za co może zostanę skrytykowany - nigdy też nie nauczę się pić wina czerwonego w temperaturze pokojowej. fajnie kiedyś o tym pisał pan Wojciech Cejrowski na swoim profilu na fb, warto poszukać, jak zwykle nutka śmieszków i prawdy zarazem. Warto mieć kilka szkieł do win, a przynajmniej do swoich ulubionych. Zacząłem od kieliszków/pucharów do piw belgijskich, z czasem i rozrostem zainteresowania wina - do szkieł do tego trunku, a teraz, żeby już nie lać wody, mam takie pytanko.
Mianowicie, moja praca/zainteresowania skręcają coraz bardziej w stronę barci, pszczół, a przez to i miodu pitnego. W czym go pić? Macie jakieś stare pucharki gliniane, czy jak tam nazwać to "szkło"? Są jakieś wytyczne co do gabarytów, cobym je garncarzowi naszkicował? Marzy mi się taki zestaw z moim bartnym klejmem na nich ; ]
Pozdrawiam
Odpowiedz
#54
Jedna mała uwaga; wino czerwone powinno być podawane w temperaturze pokojowej... średniowiecznego zamku.

Co do kieliszków; taki jest dla mnie idealny, także do miodów:
https://picasaweb.google.com/11536956903...1313254930
Jednak, jeżeli do tychże są jakieś lepsze kształty, to ja też chętnie się o tym dowiem i przetestuję.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#55
(23-05-2016, 20:51)Mikael napisał(a): Za co może zostanę skrytykowany - nigdy też nie nauczę się pić wina czerwonego w temperaturze pokojowej. .........

Górale serwują grzane z korzeniami. Tyż prowda. :nie_powiem:
Odpowiedz
#56
Co do ogólnie tutaj chwalonych kieliszków z Ikei to mam teraz takie:
http://vinetti.pl/product-pol-102-KIELIS...-IKEA.html
Niby do czerwonego a do wszystkiego - tokajów i Sauternasów się przecie nie powstydzą. Szkło dosyć solidne, kruchości nie stwierdziłem. Wszyscy bardzo je chwalą jako "takie akuratne" - chyba projektant idealnie utrafił pod nasze potrzeby i w swój czas. Dodam, że Maciek 1966.... nieco wyżej zarekomendował właśnie albo te kieliszki, albo bardzo podobne.
Rzeczywiście prawdą jest, że wina z różnych kieliszków smakują różnie, w każdym razie "inaczej się je pije". Ja ogólnie bardziej jestem uwrażliwiony na smak, niż zapach i aromaty (te słynne "nuty") choć jak wiadomo nie da się tych rzeczy tak naprawdę rozdzielić.
Odpowiedz
#57
Szkło do degustacji to trochę tradycja i trochę moda a nawet i marketing , a jakie szkło proponujecie do miodów pitnych ?? Gliniane jakoś mi nie podchodzą , w musztardówkach też mi nie smakuje , w szkle do win już lepiej , ale przydała by się jakaś odrębność wzornictwa dla tych trunków. Macie jakieś sugestie ??
Pozdrawiam
Tadek
Lepiej być głupim z nadzieją  niż beznadziejnie mądrym.

m
Odpowiedz
#58
Kieliszki jak do tokajów zacniejszych albo do win wzmacnianych, będą odpowiadać równie ciężkim i słodszym miodom, lewy dolny róg, o ten": http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid294625



Odpowiedz
#59
Dzięki za jakieś sugestie [Obrazek: uklon2.gif]
Nawet mi się podobają  [Obrazek: good.gif] , muszę sprawdzić to organoleptycznie i poszukać coś odpowiedniego w sklepach.
Pozdrawiam
Tadek
Lepiej być głupim z nadzieją  niż beznadziejnie mądrym.

m
Odpowiedz
#60
Temat odkopałem,
bo niejednokrotnie zauważyłem, że wino jest pite przez forumowiczów, powiem delikatnie, z nieodpowiedniego szkła.
Parę lat doświadczeń i jakieś tam zdanie mam.
Co prawda to indywidualna sprawa, w sensie, pomijam elementy sentymentalne.
Ważna jest kwestia czucia aromatów, itd itp.
W każdym razie szkło ma bardzo duże znaczenie.
Nasze ostatnie odkrycie i przystępna cena (/jakość), od ponad pół roku sprawdzają się do czerwonego wina.
Cienkie szkło, przyjemna nóżka, wylot może ciut za szeroki. Duża wytrzymałość (na razie stłukłem tylko jeden, uwalona nóżka, reszta została w całości ;) )
Suma sumarum jest jednak fajny kieliszek.
Polecam (i nie jest to żadna kryptoreklama):

https://duka.com/pl/zestaw-kieliszkow-do...12944.html
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]



Skocz do: