Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tarniniak
No i pięknie. Miło popatrzeć. Będzie dobrze.

Pozdrawiam Janusz.
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
(27-02-2016, 13:10)kitcar napisał(a): Dramat :) drozdże prowadzą strajk włoski dzis BLG wynosi 31

Spadło do 27BLG
W niebie mnie nie chcą,
a w piekle boją się że nim zawładnę
…i choćbym szedł ciemna doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem najwredniejszym sku*******m w całej dolinie…
Odpowiedz
Przeczytałem wątek od początku, próbowałem znaleźć informacje o czasie przetrzymywania mrożonej tarniny w brzeczce i jakoś tak nie wiem, skłaniam się do trzymania około miesiąca i nie jestem do końca pewien czy słusznie, lekki posmak pestkowy mi osobiście nie przeszkadza.:niewiem:
Lech
Odpowiedz
Hmmm, a może ktoś mi podpowie czy dobrze myślę :niewiem:, z tarniny jeszcze nie robiłem a mam wielką ochotę:D, a i tarnina czeka w zamrażalniku.:)
Lech
Odpowiedz
To może ja Ci powiem, ale jak to jest przy nalewce.
Po miesiącu nie będziesz miał zapachu migdałków. Powyżej tego czasu powoli narasta migdałowy aromat, a po dwóch miesiącach jest w sam raz.
Odpowiedz
Dzięki, czyli do miesiąca, akurat burzliwa powinna się zakończyć, jeśli niewielki posmak migdałów powstanie to OK, mnie nie przeszkadza, a nie będę musiał grzebać w brei aby wybierać pestki. Głogowe trzymałem przez 1,5 miesiąca, też pestka zajmuje większą część owocu, ale to całkiem inny owoc :D, wyszedł bardzo dobry.
Lech
Odpowiedz
Ile soku jest z kg tarniny ? 3 dni z rohapectem i breja.
Darek
Odpowiedz
(08-10-2007, 21:44)Witek napisał(a): Soku z kg owocu nie widziałbym przy tym więcej niż 40-50%.
Odpowiedz
Drodzy bardziej doświadczeni koledzy, zwracam się z prośbą o pomoc. Jutro mam nastawiać swój pierwszy w życiu miód, naczytałem bardzo dużo teorii ale chciałbym żeby ktoś mi potwierdził że wszystko dobrze zaplanowalem i może poradził jak uzyskać najlepszego tarniniaka.
Nastaw na 15l miodu, celuje w okolice mocnego trójniaka, takie 2,7- niak. Mam drożdże G995, komplet pożywek, balon 15l, wiadro 15l, piro, blgmierz, i wszytkie potrzebne rzeczy.
1. Najpierw chciałem fermentowac w miazdze tarninę przez jakieś 10 dni, z częścią wody, po tych 10 dniach ja odcisnąć znad pestek i części miąższu i ten płyn dodać do miodu który do tej pory by fermentowal przez 10 dni bez owoców. Z innych opcji to nie fermentowac miodu przez te 10 dni tylko zacząć w momencie dodania przefermentowanego soku. I opcja 3, teraz chyba ku niej się sklaniam, tarninę zmiażdżyć, wszystko razem z miodem i woda dać do wiadra 15l i w tym przez 10 dni fermentowac po czym oddzielić od pestek i miąższu i kontynuować już w balonie. Czy jakaś opcja jest najlepsza?
2. Czy dawać cały miód z wodą na raz czy najpierw zacząć od blg powiedzmy 35 i dodawać miodu już potem jak blg spadnie, wtedy chyba mniejsza szansa że nastaw stanie?
Z góry dzięki ;)
Odpowiedz
Opcja trzecia - wszystko na raz do balona.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: