Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tarniniak
No i pięknie. Miło popatrzeć. Będzie dobrze.

Pozdrawiam Janusz.
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
(27-02-2016, 13:10)kitcar napisał(a): Dramat :) drozdże prowadzą strajk włoski dzis BLG wynosi 31

Spadło do 27BLG
W niebie mnie nie chcą,
a w piekle boją się że nim zawładnę
…i choćbym szedł ciemna doliną, zła się nie ulęknę, bo jestem najwredniejszym sku*******m w całej dolinie…
Odpowiedz
Przeczytałem wątek od początku, próbowałem znaleźć informacje o czasie przetrzymywania mrożonej tarniny w brzeczce i jakoś tak nie wiem, skłaniam się do trzymania około miesiąca i nie jestem do końca pewien czy słusznie, lekki posmak pestkowy mi osobiście nie przeszkadza.:niewiem:
Lech
Odpowiedz
Hmmm, a może ktoś mi podpowie czy dobrze myślę :niewiem:, z tarniny jeszcze nie robiłem a mam wielką ochotę:D, a i tarnina czeka w zamrażalniku.:)
Lech
Odpowiedz
To może ja Ci powiem, ale jak to jest przy nalewce.
Po miesiącu nie będziesz miał zapachu migdałków. Powyżej tego czasu powoli narasta migdałowy aromat, a po dwóch miesiącach jest w sam raz.
Odpowiedz
Dzięki, czyli do miesiąca, akurat burzliwa powinna się zakończyć, jeśli niewielki posmak migdałów powstanie to OK, mnie nie przeszkadza, a nie będę musiał grzebać w brei aby wybierać pestki. Głogowe trzymałem przez 1,5 miesiąca, też pestka zajmuje większą część owocu, ale to całkiem inny owoc :D, wyszedł bardzo dobry.
Lech
Odpowiedz
Ile soku jest z kg tarniny ? 3 dni z rohapectem i breja.
Darek
Odpowiedz
(08-10-2007, 21:44)Witek napisał(a): Soku z kg owocu nie widziałbym przy tym więcej niż 40-50%.
Odpowiedz
Drodzy bardziej doświadczeni koledzy, zwracam się z prośbą o pomoc. Jutro mam nastawiać swój pierwszy w życiu miód, naczytałem bardzo dużo teorii ale chciałbym żeby ktoś mi potwierdził że wszystko dobrze zaplanowalem i może poradził jak uzyskać najlepszego tarniniaka.
Nastaw na 15l miodu, celuje w okolice mocnego trójniaka, takie 2,7- niak. Mam drożdże G995, komplet pożywek, balon 15l, wiadro 15l, piro, blgmierz, i wszytkie potrzebne rzeczy.
1. Najpierw chciałem fermentowac w miazdze tarninę przez jakieś 10 dni, z częścią wody, po tych 10 dniach ja odcisnąć znad pestek i części miąższu i ten płyn dodać do miodu który do tej pory by fermentowal przez 10 dni bez owoców. Z innych opcji to nie fermentowac miodu przez te 10 dni tylko zacząć w momencie dodania przefermentowanego soku. I opcja 3, teraz chyba ku niej się sklaniam, tarninę zmiażdżyć, wszystko razem z miodem i woda dać do wiadra 15l i w tym przez 10 dni fermentowac po czym oddzielić od pestek i miąższu i kontynuować już w balonie. Czy jakaś opcja jest najlepsza?
2. Czy dawać cały miód z wodą na raz czy najpierw zacząć od blg powiedzmy 35 i dodawać miodu już potem jak blg spadnie, wtedy chyba mniejsza szansa że nastaw stanie?
Z góry dzięki ;)
Odpowiedz
Opcja trzecia - wszystko na raz do balona.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Witam wszystkich po długiej przerwie :)
Mam zamiar w najbliższym czasie postawić swój drugi w życiu miód pitny i padło własnie na tarniniaka, jednak tym razem chcę podejść do tego bardziej profesjonalnie. Krzewy w tym roku niesamowicie obrodziły, więc zbiór owoców to czysta przyjemność. Miód zamówiłem w ramach forumowej akcji i mam nadzieję, że niedługo będę mógł sporządzić nastaw.
Mam zamiar zastosować się do poniższego przepisu:
-5 l miodu wielokwiatowego (gniazdowy),
-10 l wody (wliczam w to objętość matki drożdżowej, około 200 ml),
-3,5 kg przemrożonych owoców tarniny,
-4 g pożywki,
-drożdże FERMIVIN LS2.

Jak widać będzie to trójniak. Na tym etapie rodzi się kilka pytań:
-Czy te drożdże nadają się do fermentacji trójniaka? Na opakowaniu jest napisane S. cerevisiae, bayanus. Co producent przez to rozumie? Przecież to dwa różne gatunki grzybów.
-Czy jako pożywka wystarczy zwykły pakiet od BROWIN, czy może Activit?
-Problem sprawia mi ujęcie wkładu cukrów z tarniny w ogół cukru w nastawie. Jeśli założymy, że litr miodu waży około 1,5 kg, to 5 l miodu waży 7,5 kg. Dalej, jeśli w miodzie cukier stanowi 80% udziału, to w 5 l miodu mamy go 6000 g. Całość nastawu bez tarniny waży 17500 g, z czego 6000 g to cukier. To daje nam w temperaturze pokojowej 34,29 g/ 100 g roztworu, czyli 34,29 Blg. Teraz tarnina wnosi w tej ilości do roztworu 250 g cukru (można przyjąć 50g/kg). Czy cukier zawarty w tarninie powinienem dołączyć do obliczeń na końcu fermentacji? A co z niecukrami? Owoce z pewnością oddadzą do nastawu sok wraz z nimi.
Odpowiedz
1. Producent podaje, że to S. cerevisiae http://www.lalittorale.fr/wp-content/upl...b_2017.pdf ale jak konfekcjonuje to Biowin to już na polskim opakowaniu może być napisane cokolwiek.
2. Pożywka - zależy jak długo chcesz czekać. W pakiecie jest pewnie czysty DAP, a drożdże potrzebują też minerałów i witamin... Na szczęście dodajesz też owoce, w których to jest
3. Obliczenia - probelmatyczne jak dodaje się owoce w całości
Rzeczywistosc to iluzja wywolana brakiem alkoholu.
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Dam tym drożdżom szansę. Wg producenta dedykowane są wszystkim rodzajom win, więc i w miodzie powinny się sprawdzić. Na wszelki wypadek kupiłem również bayanusy G995 i będą czekały w gotowości. Zaopatrzyłem się również w pożywkę Activit. Zastanawiam się jeszcze nad ilością tarniny w 15 l nastawie. Aktualnie robię wino na bazie dzikiej róży, tarniny i głogu. Owoce śliwy rozpadły się po przemrożeniu i tworzą na dnie dymionu spore pokłady dżemu-paćki owocowej. Trochę się boję, że po zlaniu zostanie mi 10 l z 15 miodu. Czy żeby w miodzie było czuć wyraźnie tarninę wystarczy jej 2-2,5 kg na 15 l nastawu? Nie chcę też, żeby zdominowała smakiem miód.
Odpowiedz
Ja dałem na 15 l tarniniaka trojniaka- 2,5 kg tarniny. Jestem teraz po zlaniu znad pestek i większości miazgi owoclwej, w smaku jest fajne, tarnina nie jest przesadzona, myślę że tak w sam raz chociaż to zależy czego się oczekuje.
Odpowiedz
Jak mówiłem tak zrobiłem. Tarniniak powstał według poniższego przepisu:
-5 l miodu wielokwiatowego,
-9,8 l wody,
-2 kg tarniny przemrożonej,
-4 g pożywki Activit,
-200 ml matki drożdżowej na drożdżach aktywnych FERMIVIN LS2.
Miodu nie syciłem.
Nastaw przed wlaniem rozczynu drożdży miał 38 stopni Ballinga, więc był nieco słodszy niż w przypadku typowego trójniaka. Martwi mnie tylko jedna rzecz. Drożdże były wlane do nastawu wczoraj (prawidłowo pracowały w matce drożdżowej), a dzisiaj nie widać żadnych oznak fermentacji. Ile dać czasu drożdżom na rozruch? Dodam, że pod ręką czekają bayanusy G995.
Odpowiedz
Owocowe miody z reguły są słodsze bo zamiast wody dodajesz owoce/sok z dodatkowy cukrem.
Fermentacja powinna ruszyć do 48 godzin.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
Miód nie ruszył na wspomnianych drożdżach, więc dodałem uwodnione w 100 ml wody bayanusy. Następnego dnia, po wstrząśnięciu dymionem, nastaw mocno się pienił i wypluwał wodę z rurki fermentacyjnej. Sprawa jest o tyle ciekawa, że bez mieszania nastawem woda w rurce w ogóle się nie rusza, gaz się nie wydostaje z brzeczki. Zastanawia mnie powód takiego stanu rzeczy. Czy brzeczka jest po prostu zbyt gęsta, by uwalniać pęcherzyki dwutlenku węgla? Po 4 dniach fermentacji Blg spadło z 38 stopni do 27 (pomiar z dnia dzisiejszego) i sytuacja wygląda tak samo. Bez poruszania dymionem gaz się nie ulatnia. Czy to normalne?
Odpowiedz
Najprawdopodobniej masz jakąś niewielką nieszczelność na korku lub rurce i dopiero przy dużym wydzielaniu CO2 (zamieszanie dymionem) jest go tak dużo że wychodzi także przez rurkę.
Zerknij tutaj pomoże Ci to jak nie teraz to na przyszłość prowadzić fermentację miodów.
Lech



Skocz do: