Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trójniak z kipiącego miodu
#1
Cześć, to mój pierwszy post, a także mój pierwszy miód pitny.
Mam miód z 2015 roku, ponieważ zaczął kipieć, w 2016 zebrałem z niego nadmiar i ponownie zamknąłem. Obecnie na górze jest płynny i nieco ostry w zapachu, w smaku ok. 
Mam 20 litrów takiego miodu, chcę zrobić na początek 20 l trójniaka.

Czy na coś powinienem szczególnie uważać?
Dzięki i pozdrawiam 
Odpowiedz
#2
Zdjęcie się nie wyświetla. Na takim niepewnym miodzie lepiej abyś zrobił miód sycony, np. korzenny.
Szczególną uwagę przy ciężkich miodach należy poświęcić kondycji i odpowiedniej ilości drożdży oraz zapewnieniu im dobrych warunków fermentacji.
"Artificem commendat opus"




Skocz do: