Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trójniak z kipiącego miodu
#1
Cześć, to mój pierwszy post, a także mój pierwszy miód pitny.
Mam miód z 2015 roku, ponieważ zaczął kipieć, w 2016 zebrałem z niego nadmiar i ponownie zamknąłem. Obecnie na górze jest płynny i nieco ostry w zapachu, w smaku ok. 
Mam 20 litrów takiego miodu, chcę zrobić na początek 20 l trójniaka.

Czy na coś powinienem szczególnie uważać?
Dzięki i pozdrawiam 
Odpowiedz
#2
Zdjęcie się nie wyświetla. Na takim niepewnym miodzie lepiej abyś zrobił miód sycony, np. korzenny.
Szczególną uwagę przy ciężkich miodach należy poświęcić kondycji i odpowiedniej ilości drożdży oraz zapewnieniu im dobrych warunków fermentacji.
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#3
Zostało mi pół wiaderka miodu z odsklepin, z poprzedniego roku. Miód jest niejednorodny, pewnie dlatego że jest to mieszanka różnych odmian tego szlachetnego surowca. Nie do końca podoba mi się zapach, jak by delikatnie zaczynał fermentowac. W smaku trochę ostry ale dobry. Mam jednak pewne obawy żeby nastawić niesycony.
Pytanie, czy trójnik litewski będzie dobrym pomysłem? Macie jakieś "pewniaki" sycone? Nie przepadam za miodami wytrawnymi.
Odpowiedz
#4
Litewski jest bardzo smaczny i mam do niego sentyment, ponieważ był to mój pierwszy nastawiony trojniak. Przypraw jest niewiele i łatwo je zdobyć. Polecam dać trochę więcej jałowca niż w przepisie.
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#5
W podobny deseń polecam ruski, miód fermentujesz normalnie na trójniaka, przy 13-14 blg dodajesz 7 jagód jałowca, polecam macedoński, 1/3 laski cynamonu cejlońskiego i dosłownie 1 goździk, po miesiącu naprawdę pyszny, a mimo że korzenny, to jednak niesycony.



Odpowiedz
#6
(23-05-2019, 15:39)Bogi napisał(a): W podobny deseń polecam ruski, miód fermentujesz normalnie na trójniaka, przy 13-14 blg dodajesz 7 jagód jałowca, polecam macedoński, 1/3 laski cynamonu cejlońskiego i dosłownie 1 goździk, po miesiącu naprawdę pyszny, a mimo że korzenny, to jednak niesycony.

Te 7 jagód jałowca i pozostałe przyprawy to na jaką ilość brzeczki?
Odpowiedz
#7
Na 5 litrów, robiłem taki kontrolny nastaw, bo nie wiedziałem czy wyjdzie, czyli na większy miód odpowiednio więcej.



Odpowiedz
#8
(25-05-2019, 07:47)Bogi napisał(a): Na 5 litrów, robiłem taki kontrolny nastaw, bo nie wiedziałem czy wyjdzie, czyli na większy miód odpowiednio więcej.

5 litrów to dla mnie idealna ilość, bo właśnie w takiej wielkości damach robię miody pitne. :D



Skocz do: