Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wędzenie w Winnicy Cisowa (peklowanie, zalewy)
Zapodam kilka fotek z dzisiejszego wędzenia rybek - u mnie jest tadycją, że na dzień przed wigilią wędzę rybki.

Na początek suszą się rybki i wędzarka.

       

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
Rybki już w wędzarce. Przez pierwsze 20 minut wędziłem bez dymu w temperaturze 50-60C. 
Obecnie trwa wędzenie w dymie w temperaturze powyżej 40C.

       

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
Dla ścisłości.. Nie ma czegoś takiego jak wędzenie bez dymu :)
Jeśli bez dymu to po prostu suszenie
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
Które, w tym przypadku, ma na celu ścięcie białka.
A tak wygląda po wędzeniu.

   

Pozdrawiam 
Piotr
Odpowiedz
Trochę się różni obecna procedura od tej z posta nr 125...

"Wędzarnię rogrzewam i jednocześnie suszę przez 1h.
Przez pierwsze 15-20 min. wędzę w temperaturze 60C, aby białko się ścięło."

Zmieniłeś nieco? Czy zapomniałeś napisać?

PS. Pytam ponieważ przeróbka komory wędzarniczej w toku.
Tak na marginesie... na razie trenuję bagietki.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Procedura ta sama. 

No, proszę, widzę, że zima nie osłabiła zapału - Maćku, jaką byś wędzarkę nie zrobił, jak się nauczysz obsługiwać, to będziesz zadowolony. Powodzenia i wstaw zdjęcie jak zrobisz.

Pozdrawiam 
Piotr



Skocz do: