Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiśnie.Fermentacja w miazdze.
#1
Witam na początek wszystkich forumowiczów.Pytanie odnośnie fermentacji w miazdze.Miazgi 24litry bez pestek,drożdże ENOVINI 18%,pożywka B1.Blg 14-4=10,Fermentacja na dzisiaj czyli 20.07.2019r równy tydzień. Blg-7-4=3,Czy już oddzielać miazgę albo poczekać aż Blg spadnie do zera.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Odpowiedz
#2
Bez pestek możesz poczekać aż zejdzie do 0. Ja osobiście bym jednak nie czekał bo jak drożdżom zaczyna brakować cukru do jedzenia a poziom % jest daleki od granicznego to zaczynają konsumować inne związki i psuje to smak wina.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
(20-07-2019, 07:24)Rsc napisał(a): Witam na początek wszystkich forumowiczów.Pytanie odnośnie fermentacji w miazdze.Miazgi 24litry bez pestek,drożdże ENOVINI 18%,pożywka B1.Blg 14-4=10,Fermentacja na dzisiaj czyli 20.07.2019r równy tydzień. Blg-7-4=3,Czy już oddzielać miazgę albo poczekać aż Blg spadnie do zera.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Możesz poczekać. Wytworzony alkohol sprzyja maceracji, a tym samym przedostawaniu się do nastawu związków aromatyczno-smakowych z owoców. Ja dodałbym też jeszcze trochę cukru.
Nie ufam nikomu, kto nie pije.
Zasłyszane
Odpowiedz
#4
Wiśnie bez pestek spokojnie możesz trzymać nawet miesiąc.
Za mało informacji o tym nastawie, ile owoców ile wody ile cukru.
Zwykle do takiego wina używam drożdże odkwaszające, co pozwala zredukować ilość wody, i wino jest bardziej ekstrakcyjne, a wina mocne moim zdaniem powinny być ciężki, treściwe.
Lech
Odpowiedz
#5
(20-07-2019, 07:24)Rsc napisał(a): Witam na początek wszystkich forumowiczów.Pytanie odnośnie fermentacji w miazdze.Miazgi 24litry bez pestek,drożdże ENOVINI 18%,pożywka B1.Blg 14-4=10,Fermentacja na dzisiaj czyli 20.07.2019r równy tydzień. Blg-7-4=3,Czy już oddzielać miazgę albo poczekać aż Blg spadnie do zera.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Wino słodkie mocne.Zakupiłem kwasomierz elektroniczny,płyn NA OH,pipetę oraz gruszkę do pipety.Jak obliczyć tym kwasomierzem ile trzeba dodać wody na litr wina.Kwasomierz jak w linku.https://www.mediasklep24.pl/miernik-tester-ph-wody-kwasomierz-ph-01.html

Popraw pisownię , to się ciężko czyta - TWA
Odpowiedz
#6
Witam.Więc tak moje obliczenia.Wino 40 litrów słodkie i mocne.Drożdże ENOWINI-18%
40x18x17=12,240
 Blg moszczu-14.Cukru w moszczu 18x140=2520 po poprawce na niecukry-1800
12240-1800=10,440 kg tyle cukru muszę dodać
10,40x0,6=6,264 tyle ma objętość cukru
40-18-6=16 tyle wody muszę dodać


                                                21.07.2019
Blg -22 po dodaniu 7kg cukru i 7 litrów wody,moszczu bylo 19 litrów
                                                26.07.2019
Blg-17
                                                08.08.2019
Blg-8
                                                12.08.2019
Blg-7
                                                14.08.2019
Blg-7

Pozostały cukier i wodę dodam w dwóch porcjach
Czy nie za wolno spada Blg już prawie trzy tygodnie a do zera jeszcze daleko.Temperatura pomieszczenia w ktorym stoi balon około 20°C.Bulgotanie co półtorej minuty.Pozdrawiam.
Odpowiedz
#7
(14-08-2019, 07:59)Rsc napisał(a): Bulgotanie co półtorej minuty.

To jest już dofermentowanie jak na cichej.
Nie wiadomo jaka kwasowość więc nie wiadomo ile wody trzeba dodać. Przyjąłeś jakieś wartości książkowe co nie koniecznie równoważy się z realnym poziomem kwasów. Nie dałeś wody wyliczonej od początku więc środowisko dla drożdży nie było optymalne( pewnie za duża kwasowość) , może za duży cukier w pierwszym dodaniu.
Skosztuj to co masz i stwierdzisz jak z kwasowością . Jak duża to dolej wody, zmniejszysz wtedy % i może przerobi resztę cukru jak drożdże jeszcze w miarę żywotne.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#8
Witam. To jest fermentacja burzliwa. Pozdrawiam.
Odpowiedz
#9
(17-08-2019, 14:50)Rsc napisał(a): To jest fermentacja burzliwa.

(14-08-2019, 07:59)Rsc napisał(a): Bulgotanie co półtorej minuty.

Ja bym powiedział że nawet najburzliwsza z burzliwych :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#10
(20-07-2019, 08:18)Boullii napisał(a): Bez pestek możesz poczekać aż zejdzie do 0. Ja osobiście bym jednak nie czekał bo jak drożdżom zaczyna brakować cukru do jedzenia a poziom % jest daleki od granicznego to zaczynają konsumować inne związki i psuje to smak wina.

Dziękuję za odpowiedź.Wino planuję słodkie mocne.Zakupiłem kwasomierz elektroniczny ,płyn NA OH,pipetę z gruszką.Jak obliczyć przy pomocy tego kawasomierza ile dodac wody na litr moszczu.Nie wiem czy moge podać link do tego kawasomierza ewentualnie wrzucę foto tego kawasomierza.


Załączone pliki Miniatury
   



Skocz do: