Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino Regent, Rondo, Marechal foch
#1
Witam,
zacząłem robić winko winogronowe z odmian takich jak w tytule, najwięcej w tym roku miałem marechala, ogólnie umyłem winogrona, obrałem i rozmiażdżyłem przez praskę do ziemniaków w końcowym efekcie otrzymałem 12l moszczu, niestety zapomniałem sobie zważyć ile miały winogrona na początku. Do moszczu na razie dodałem ok. 2g piro i czeka sobie w pojemniku na kolejny ruch :P.
Większość przepisów jest podawana na daną wagę owoców, ile teraz powinienem dodać wody i ile cukru żeby coś z tego wyszło ;)? i czy lepiej najpierw dodać drożdże podfermentować kilka dni, zlać i wodę dodać do samego moszczu? czy od razu do miazgi?
Odpowiedz
#2
(01-09-2018, 18:16)drakoo320 napisał(a): umyłem winogrona

Winogron się nie myje.
(01-09-2018, 18:16)drakoo320 napisał(a): obrałem i rozmiażdżyłem przez praskę do ziemniaków
Praskę do ziemianków? Nie zmiażdżyłeś też pestek?
(01-09-2018, 18:16)drakoo320 napisał(a): otrzymałem 12l moszczu, niestety zapomniałem sobie zważyć ile miały winogrona na początku
A po co ci kilogramy na początku?
(01-09-2018, 18:16)drakoo320 napisał(a): Do moszczu na razie dodałem ok. 2g piro
No to dałeś tak ze 2 razy za dużo.
(01-09-2018, 18:16)drakoo320 napisał(a): ile teraz powinienem dodać wody i ile cukru żeby coś z tego wyszło ;)?
A ile miałeś cukru w Blg i kwasów w g/l? Nie wiesz? To ja też nie wiem. Do Ronda, Regenta czy MF nie dodaje się wody. Woda jest po to, żeby rozcieńczyć zbyt kwaśne moszcze. Te nie powinny być zbyt kwaśne, ale tego nie wiemy, bo nie mierzyłeś. Cukru dodaje się, by uzyskać pożądany poziom alkoholu. Do tych odmian cukru zwykle nie trzeba dodawać, ale tego nie wiemy, bo nie mierzyłeś,

(01-09-2018, 18:16)drakoo320 napisał(a): i czeka sobie w pojemniku na kolejny ruch :P
A nie warto pytać, zanim się przystąpi do produkcji wina?
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#3
Winogrona umyłem bo nie chce dzikich drożdży z drugiej strony też buduję aktualnie altanę więc trochę się kurzy a nie chce tego syfu później w winie. Przez praskę dlatego żeby nie miażdżyc pestek, ale mieć w miarę pewność ze wszystkie zostały rozgniecione. Piro dodałem wg instrukcji na opakowaniu biowinu, 1g na 3,5l. BLG zmierzę jutro i dam znać dziś już nie zdążyłem, kwasowości niestety nie mam czym zmierzyć. Polska to nie Francja i ciężko będzie zrobić wino gronowe, bo te owoce raczej nie będą tak słodkie jak tam. Ilość cukru jutro sobie obliczę, ale tak jak wspomniałem nie mam czym zmierzyć kwasowości :(
Odpowiedz
#4
(01-09-2018, 21:32)drakoo320 napisał(a): Winogrona umyłem bo nie chce dzikich drożdży
I właśnie temu służy siarkowanie.
(01-09-2018, 21:32)drakoo320 napisał(a): z drugiej strony też buduję aktualnie altanę więc trochę się kurzy a nie chce tego syfu później w winie
Wszystko opadnie w trakcie produkcji wina
(01-09-2018, 21:32)drakoo320 napisał(a): Przez praskę dlatego żeby nie miażdżyc pestek, ale mieć w miarę pewność ze wszystkie zostały rozgniecione.
Jeśli pestki są całe, to OK.
(01-09-2018, 21:32)drakoo320 napisał(a): Piro dodałem wg instrukcji na opakowaniu biowinu, 1g na 3,5l.
No tak, o tej instrukcji Biowinu wiele już na forum napisano...
(01-09-2018, 21:32)drakoo320 napisał(a): Polska to nie Francja i ciężko będzie zrobić wino gronowe, bo te owoce raczej nie będą tak słodkie jak tam.
Ja robię wina z Ronda i Regenta i nie dodaję cukru. A Marszałek może jeszcze tylko zawartość cukrów podbić.
(01-09-2018, 21:32)drakoo320 napisał(a): nie mam czym zmierzyć kwasowości :(
Pomiar kwasowości jest nawet ważniejszy, bo jeśli trzeba dodawać wody, to automatycznie trzeba jeszcze bardziej podbić cukier. Ale w przypadku win gronowych stosuje się inne metody obniżania kwasowości. Kup sobie zestaw Biowinu lub podobny do miareczkowania, jeszcze nie jest za późno.
Tymczasem w zasadzie trwa maceracja na zimno i przy tym zasiarkowaniu pewnie potrwa, więc może się skończyć na pominięciu fermentacji w miazdze, co może nie być takie złe. Marszałek barwi bardzo mocno bez maceracji, a jeśli reszta owoców nie była jeszcze super dojrzała, to lepszym pomysłem jest zrobienie lekkiego wina czerwonego (w kierunku różowego) niż fermentować je normalnie w miazdze.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#5
Miazga ma 15 BLG
Odpowiedz
#6
(02-09-2018, 21:16)drakoo320 napisał(a): Miazga ma 15 BLG

Nie zdążyły dojrzeć .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#7
Ile powinno być?
Odpowiedz
#8
Minimum 20,2 Blg.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#9
Dosłódź te wino i tyle. Z tych 15 Blg to nic nie wyjdzie mądrego.Gronowe zrobisz za rok,jak krzewy się bardziej postarają(bardzo prawdopodobne).
Siarkowanie miazgi 1g/10l.
Zatrzymanie fermentacji nawet do 1,5g/10l
Nie dodawaj wody,daj sam cukier-będzie bardziej "gronowe"...
Ja też mam bardzo podobne cuvee w tym roku...Niestety też dosładzane,ale lepszy rydz niż nic!
Koledzy wyżej dobrze radzą.
A te odmiany to odmiany najbardziej odporne na choroby i cukier też spokojnie przy odpowiednim obciążeniu nazbierają.
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
#10
Mój drogi kolego... Jeden i pół grama piro, na 10 litrów! Do Wina...
No chyba, że dodać tyle. Zatrzymać i... wylać.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#11
Maćku, to ile piro aby zatrzymać fermentację?
Odpowiedz
#12
No nie wiem otso chodzi mój kolego..? Tyle dałem i siarki nie czuć,a pamiętam jedno przesiarkowane...Może piro mam za słabe..?;)
 Pozdrawiam
 Narc

Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy...
Odpowiedz
#13
Narc, każdy daje tyle piro ile uważa. Sprawdzimy i ocenimy...

drako, dawka piro, która "zatrzyma" fermentację zabije wino.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#14
Drako, jeżeli do Twoich 15Blg dosłodzisz do 11,5% alkoholu i dasz drożdże o odporności do 12% alko to łone zeźrą cukier i zahibernują z braku pożywienia i dużej dla nich ilości alkoholu. W takim wypadku wystarczy 0,06g/l pirosiarczynu aby utrzymać w winie około 25mg - 30mg wolnego SO2. Przez dosyć krótki okres czasu oczywiście, ponieważ w młodym winie, gdzie jest jeszcze dużo cząstek stałych, zostanie w dużej części związany. Potem poprawka 0,06g/l.

Tak się poprawnie "zatrzymuje" fermentację w warunkach domowych. A profesjonalnej winiarni jeszcze schładzanie i filtracja.

Dla odmiany... gdybyś dosłodził do 18% i dał jakieś Bayanusy żadna dawka piro (która nie "zabije" wina...) nie zatrzyma fermanacji na 12%. Ani nawet na piętnastu czy szesnastu...

Edit: poprawiłem ...25mg - 30mg...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#15
(08-09-2018, 10:26)maciek19660714 napisał(a): ...25Mg - 30Mg wolnego SO2. …

Ja tylko w kwestii formalnej. Mg- megagramy, mg- miligramy.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#16
Dzięki za sprostowanie. Poprawiłem.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: