Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino bez drożdży?
#1
Witam.

Mam pytanie. W internecie znalazłem przepisy na wina bez drożdży (tzw dzika fermentacja). W sobotę zrobiłem jeden baniak z czerwonych winogron a wczoraj w nocy zrobiłem z białych. O ile w tych przepisach podawali zawsze że do tej dzikiej fermentacji dają czerwone winogrona to o białych nigdy nie wspominali. Pytanie winogrona białe czymś się różnią i nie będą fermentować dobrze? Ewentualnie czy mogę dodać jeszcze drożdże?

Pierwszy raz robię wino więc wybaczcie mi za głupotę.
Odpowiedz
#2
Kowalmisiek, nie idź tą drogą. Chcesz zrobić dobre wino - nie czytaj przepisów z internetu...

Dodaj drożdże aktywne.
Do czerwonych odmian drożdże aktywne, dedykowane dla win czerwonych. Do białych, drożdże dla białych.

Czerwone fermentuje się w miazdze, białe - wyciśnięty moszcz.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, PINOT NOIR, ZWEIGELT, PĘKANIE PĄKÓW, WINNICA pd, RÓŻNE
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa  - Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2
Odpowiedz
#3
Tylko że ja już czerwone zrobiłem w nocy w sobotę i już jest zamknięte w gąsiorze. Tak raz na długi czas w rureczce ruszy się woda. Czy teraz mogę do niego dodać drożdże i w jaki sposób?

Drugie wino zrobiłem wczoraj i to jest mieszane bo tak miałem z ogrodu winogron. Zostało mi 4kg ciemnych i do tego dałem 11kg białych. Wczoraj to dałem do gąsiora tylko na ten moment jeszcze gąsior nie jest zamknięty bo nie miałem korka i rurki więc zakryłem otwór gazą i dziś miałem zakorkować.

Podpowiedzcie jak to ratować?

Przepis był prosty. 10kg winogron, 2kg cukryu i 4litry wody i z tego przepisu zrobiłem oba wina tylko że czerwonego z 10kg a mieszane z 15kg. Chciał bym żeby to wino wyszło słodkie.
Odpowiedz
#4
Pytanie jest , czy można zrobić wino bez dodawania drożdży, oczywiście można. Przez stulecia robiono wina na drożdżach naturalnych, dzikich. Dwie szkoły są poprawne, a różnica tkwi w pewności i wiedzy. Drożdże szlachetne są opisane, wiemy o nich prawie wszystko, drożdże dzikie, nie wiemy nic. Mam na myśli rodzaj, odporność na alkohol, siłę pracy, efekt pracy, typ gotowego wina, zapach, oraz wiele dodatkowych aspektów które mają wpływ na charakter wina. Przy wyrobie amatorskim wszystko jest dozwolone, ale szlachetne dają nam pewność co do właściwości wina.
Pozdrawiam Mirek.
Odpowiedz
#5
Hmmm czyli co proponujecie?
1. Zostawić to tak jak jest i czekać na efekt?
2. Czy w jakiś sposób dodać teraz jeszcze drożdże o ile już nie jest zbyt późno?
3. W jaki sposób jak to wino będzie zbyt mało słodkie to jak je dosłodzić?
Odpowiedz
#6
- kup jak najszybciej drożdże np. takie (na opakowaniu jest napisane jak używać), do kupienia we wszystkich większych marketach
- na tym etapie dosładzaniem nie zaprzątaj sobie głowy
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#7
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze pytanie bo szukam właśnie po marketach i czy te się nadadzą?
https://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochr...,l429.html

I co dokładnie z nimi zrobić? Czy zrobić jak na ulotce i po prostu wlać do gąsiora? Czy to jakoś potem trzeba zamieszać?

Ewentualnie gdzie bym w Krakowie mógł znaleźć odpowiednie drożdże? Szukałem tych drożdży które podałeś krzysztof1970 ale nie znalazłem na stronach z Krakowa.
Odpowiedz
#8
Zrób tak jak ci smakuje.
Mam porównanie Polskich Popularnych winogron zrobionych na drożdżach i na własnych dzikich. Mi smakuje jedno i drugie z tym że te na dzikich gorzej się klaruje.Dostaje co jakiś czas butelkę wina na dzikich od kogoś z rodziny i mi podchodzi także jako urozmaicenie.

Jadę od tych biovinu z liroya bo już nie mam czasu zamawiać, to kupuję przy okazji innych zakupów. Są dobre jak dla mnie , mnie nie zawiodły.

Odpowiedz
#9
Dodałem tych drożdży tak jak napisał krzysztof1970 tylko ja je po prostu wlałem. Czy to trzeba jeszcze zamieszać?
Odpowiedz
#10
Trzeba zrobić dokładnie tak jak jest napisane na opakowaniu. Następnie wszystko wymieszać.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych



Skocz do: