Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino cytrynowe - Fotorelacja
#26
(02-01-2011, 11:05)Qrakh napisał(a): ...szukam czegoś smacznego i orzeźwiającego dla mojej Pani :).
Sugerujesz, że jest mocno spragniona?:big:

Jak zrobisz to winko pochwal się również wynikami.
Odpowiedz
#27
(01-01-2011, 15:26)Zbyszek T napisał(a): Wino po miesiącu wyklarowało się na kryształ.

Zbyszek T czym "dopingowałeś" to winko że tak szybko przefermentowało i sklarowało się tak pięknie :chytry: czyżby zasługa wysokiej temperatury? Bardzo ładnie się prezentuje :)
Odpowiedz
#28
(03-01-2011, 22:41)komandos napisał(a):
(01-01-2011, 15:26)Zbyszek T napisał(a): Wino po miesiącu wyklarowało się na kryształ.

Zbyszek T czym "dopingowałeś" to winko że tak szybko przefermentowało i sklarowało się tak pięknie :chytry: czyżby zasługa wysokiej temperatury? Bardzo ładnie się prezentuje :)

Jakbym wiedział czemu tak to ładnie poszło to bym to opatentował!
Zaraz po tym winie robiłem w podobny sposób wino z kiwi (te same drożdże + ryż) - przefermentowało teź b. szybko, ale klarować się nie ma zamiaru... Mętne jak woda z kałuży...
Odpowiedz
#29
Ponieważ niedługo będę zlewał Rieslinga, nastawiłem cytrynowe w fermentatorze wg. tego przepisu. Do startu użyłem gęstwy drożdżowej z właśnie zakończonej fermentacji wina żurawinowego. Nabrało różowego kolorku i wystartowało po ok. 36-ciu godzinach. Wygląda tak:


   


Użyłem organicznego soku cytrynowego bez konserwantów, celuję w ok. 10% orzeźwiające wino do upijania żony i jej koleżanek :lol:

Pozdrawiam,

janzz
Odpowiedz
#30
jak sie patrzy na zdjecia to poprostu slinka cieknie!!!
tak wiec nastawilem swoje... jestem kiepski w obliczeniach wiec prosze o porady
a wyglada to tak (nastawione dzisiaj); 1 litr soku z cytryn sokowirowka, okolo 150ml naparu z czarnej herbaty, sok z 2 kiwi i 2 jablek okolo 370 ml, 0,4 kg ryzu, drozdze biowin i pozywka, 2 litry wody z 1 kg cukru i dwa litry przegotowanej wody.....

chcialbym mocne wino tak wiec ile cukru i kiedy dodac??

pozdrawiam
Odpowiedz
#31
Jak uzyskaleś sok z cytryny sokowirówką? Obierałeś cytryny ?! Wybrałeś dokładnie całe albedo?
Odpowiedz
#32
cytryny dokladnie obrane no moze prawie dokladnie... wino juz nastawione takze nic nie zmienie... duzy blad??
Odpowiedz
#33
Prawie robi wielką różnicę;). Generalnie chodzi o to, żeby dokładnie pozbyć się albedo czyli tego białego czegoś pomiędzy skórką a miąższem, ponieważ daje to bardzo gorzki smak.
Odpowiedz
#34
mysle ze pid tym wzgledem bedzie ook :)

biorac tez pod uwage fakt ze sokowirowka tego nie przepusci..

a co do cukru to teraz na ile % moglbym liczyc czy tez pozniej dodac cukru??
Odpowiedz
#35
A jakie dodałeś drożdże? To dość istotne żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Nie wiem tylko czy to dobry materiał na mocne i słodkie.
Odpowiedz
#36
drozdze biowin boynay jakos tak pisali na opakowaniu ze dobre do win musujacych... drozdze aktywne....

fermin PDM !!!
Odpowiedz
#37
Bayanusy. To masz szansę nawet na za mocne.
Odpowiedz
#38
ale to cukru jeszcze dodawac???
Odpowiedz
#39
Cukier dodajesz jak BLG spadnie w okolice 0. Najlepiej dosłodź do BLG5, poczekaj aż spadnie do 0 i powtarzaj aż do zatrzymania.
Odpowiedz
#40
dziekuje
Odpowiedz
#41
Panie Grzes lub ktokolwiek co się zna : będę mieć około 5 litrów tego wina - aby blg wynioslo w okolicach 5 to ile mniejwiecej mam wsypac curku? I czy prosto do wina czy z woda wymieszane?
Z góry dziekuję!!!!
Odpowiedz
#42
I jeszcze jedno czy kiedy wywale ryz w tego wina po tygodniu to bedzie wporzadku? Czy nie zepsuje fermentacji? w innych postach o cytynowych czytałem jak Pan Zbyszek T wywalil wczesnie ryz???
Odpowiedz
#43
Jeżeli masz BLG 0, to wsyp 20-25dkg cukru. Podniesie się do 4-5. Rozpuszczaj cukier w winie.
Są dwa podejścia. Jedno (bardziej cytrynowe) - zlewasz i wyrzucasz cukier z końcem fermentacji burzliwej. Drugie (ryżowe) - niezależnie od powyższego trzymasz min. 4 tygodnie żeby wyciągnąć maksimum z ryżu.
W Twoim wypadku (mocne, słodkie) zastosowałbym podejście drugie. To moja subiektywna opinia.
Odpowiedz
#44
Bardzo dziekuje za pomoc :)
Wogóle to uwazam ze to forum jest SUPER :D
Na zdrowie :D
Odpowiedz
#45
(27-11-2010, 13:35)Zbyszek T napisał(a): Padło na mnie, więc prezentuję wino robione na bazie przepisu z wątku:
Winko z soku z cytryny

Dla zainteresowanych, powiem, że z mojego wina nic ciekawego nie wyszło. Także, ja nie polecam, chociaż wcale nie mówię, że z cytryn wina zrobić się nie da, moje po prostu wyszło kiepskie.

W ogóle moje zeszłozimowe eksperymenty słabo wyszły. Porobiłem kilka "piątek" eksperymentalnych win i żadnego napić się nie da. Na dzień dzisiejszy kończe z eksperymentami :D
Odpowiedz
#46
Moje cytrynowe wg twego przepisu wyszło wyborne. Zrobiłem wtedy 5 litrów. Dziś nastawiam butlę 27-io litrową tego wina.



Skocz do: