Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino francuskie z chleba
#1
Klika dni temu znajomy dał mi taki oto przepis

Składniki:
1 bochenek chleba na zakwasie (ok. 1 kg)
45 dag cukru
3,5 l źródlanej wody
Sposób przyrządzenia:
Chleb pokrojony na małe kawałki opiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C. przez około 40 minut. Po ostudzeniu wkładamy do szklanego balona. Zlewamy ciepłą wodą, w której wcześniej rozpuszczamy cukier. Przykrywamy podwójnie złożoną gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na czas burzliwej fermentacji. Po 3-4 tygodniach zlewamy wino znad osadu do drugiego gąsiora. Korkujemy, ale tak, by do całkowitego zakończenia fermentacji miało dostęp powietrze. Później rozlewamy wino do butelek i odkładamy leżakowania na minimum 3-4 miesiące.
Wino nazywane jest szampanem biedaków. To bardzo delikatny, ale orzeźwiający trunek.


Co sądzicie o tym przepisie, a może ktoś już robił coś takiego??


pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Gdyby nie taki długi czas produkcji to kojarzyłby się znaszym kwasem chlebowym....
Odpowiedz
#3
Bardzo ciekawe i podoba mi sie. Moze i sprobuje jako ciekawostke w zime.
Odpowiedz
#4
Ja to za chwilę spróbuję, ale czy potrzeba do tego winka drożdży piekarskich jak do kwasu chlebowego, czy winiarskich?? Jeżeli winiarskich to jaki gatunek??
Odpowiedz
#5
A mnie toto wyglada prawie jak zacier.:diabelek:
Odpowiedz
#6
A ja mam pytanie do ropcio czy coś z tego wyszło. Szukam jakiegoś ciekawego i niekonwencjonalnego wina, żeby nikt sie nie domyślił z czego było zrobione a smakowało :)
Odpowiedz
#7
To zrób z kiwi. Ciekawy smak, dobre wino, na pewno nikt nie zgadnie, bo delikatnie przypomina białe gronowe. Jest opis na forum, poszukaj, poczytaj.
Odpowiedz
#8
Dzięki Frida. Poszukam.
Odpowiedz
#9
Dobra rada-nie polecam nikomu robić tego wina.
*Oddzielanie moszczu od chleba-masakra
*Ilość zrzucanego osadu-OGROMNA!
*Z nastawionych 13 litrów wyszły 3 litry średnio klarownego wina
*Zapach-średnio przyjemny,przypominający nieświeży kwas chlebowy
*Smak-okropny,ciężki do przełknięcia (po dosłodzeniu jeszcze gorszy)
W efekcie całe 3 litry winka wylądowały w ubikacji.Jeśli komuś się udało zrobić
to wino to bardzo proszę o zabranie głosu i podzielenie się uwagami dotyczącymi tego
"wina".Pozdrawiam Adam

[Obrazek: 40511311xm1.jpg]

[Obrazek: 41572796nj7.jpg]

[Obrazek: 80924552qq2.jpg]
Odpowiedz
#10
Dzięki za info, shaman mnie przekonał, biorę się za kiwi.
Odpowiedz
#11
dzieki za informacje, już wiem że takiefo wina nie bede robił a miałem na nie chęć
Odpowiedz
#12
To nie forum archeologiczne:diabelek:
Odpowiedz
#13
Bez przesady, przecież podziękować musiał. :lol:



Skocz do: