Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino nie pracuje- co zrobic?
#1
Smile 
Dzień dobry, 
Potrzebuję pomocy przy zrobieniu pierwszego wina. Wino z winogron nastawione 7 września. Winogrona ugniecione (8 kg) zalane syropem cukrowym  2l wody + 2 kg cukru. Pracowało bardzo ładnie, jednak musiałam wyjechać i po powrocie już bulgotalo tylko raz na minutę.  Wydaje mi się że to że względu na to że zostawilam balon na balkonie, a tam niestety temperatura nie była dobra. 24 września dodałam druga porcje syropu 2l wody+ 2 kg cukru. Niestety nic się nie zmieniło.  Co mam zrobić żeby nastaw znowu ruszył?
Pomóżcie!
Odpowiedz
#2
Robienie "na oko" tak właśnie wygląda. Za dużo cukru jak na tak mały nastaw. Nie piszesz nic o dodanych drożdżach więc na dzikusach tym bardziej nie miało szans tego przerobić. Zrobić drugi nastaw , bez dodawania cukru na drożdżach szlachetnych, jak przerobi cukier z owoców dodawać stopniowo to pierwsze wino.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Dodałam drożdży Malaga zgodnie z przepisem, po namnozeniu. Jak próbowałam wina po moim powrocie to było za mało słodkie.  Myślałam że to kwestia tego że cukier już został przerobiony więc d9dalam syropu z nadzieję że ruszy na nowo. Jednak to chyba kwestia tego że wino przez kilka dni stało w niskiej temperaturze. A czy jest jakiś sposób żeby jeszcze uratować to co mam?
Odpowiedz
#4
(26-09-2018, 17:04)Laura.kw napisał(a): A czy jest jakiś sposób żeby jeszcze uratować to co mam?

Jeszcze raz.

(26-09-2018, 16:07)TEQUILA napisał(a): .... Za dużo cukru jak na tak mały nastaw. Zrobić drugi nastaw , bez dodawania cukru na drożdżach szlachetnych, jak przerobi cukier z owoców dodawać stopniowo to pierwsze wino.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: