Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino owocowe nie fermentuje , wysokie blg
#26
Dziękuję bardzo za informację ;)
Odpowiedz
#27
Mam jeszcze pytanie , jeżeli winko zleje z nad osadu to zostawić je w ciepłym miejscu żeby odgazowało co2 czy wynieść je do chłodnej piwnicy (około 15stopni ) ?Jak jest lepiej i jak z tym odgazowywaniem ? Czy pirosiarczyn potasu zatrzymuje odgazowywanie . Szukałem na forum ale nic nie znalazłem .
Odpowiedz
#28
Kuba89, jak możesz to przenieś wino do chłodnej piwnicy, nie przyspieszysz odgazowania się wina, to miesiące, piro nie zatrzymuje odgazowania wina, pomaga gdy po zatrzymaniu fermentacji chcesz swoje wino dosłodzić do smaku. Moje wino z głogu nastaw z 2016 r. nadal przy wstrząsaniu 5l dam gazuje, trwa to już sporo czasu i nic z tym nie mogeę zrobić.
Odpowiedz
#29
TomSki dziękuję za informacje . Czyli winko twoje ma 2 lata i gazuje mówisz. Czyli jak gazuje to nawet butelkować nie można ? Bo będzie grant ? Jeszcze chciałem się zapytać czy właśnie w chłodnej piwnicy nie będzie się dłużej odgazowywało?
Odpowiedz
#30
Chodzi mi też o to czy po pierwszym zlaniu z nad osadu winko powinno stać w ciepłym pomieszczeniu jakiś czas jeszcze czy przenieść je do chłodnej piwnicy ? Szukam szukam i nie wyszukałem nic niestety na ten temat.
Odpowiedz
#31
(12-02-2018, 14:41)Kuba89 napisał(a): TomSki dziękuję za informacje . Czyli winko twoje ma 2 lata i gazuje mówisz. Czyli jak gazuje to nawet butelkować nie można ? Bo będzie grant ? Jeszcze chciałem się zapytać czy właśnie w chłodnej piwnicy nie będzie się dłużej odgazowywało?

Jak wino jest nie odgazowane to nie można butelkować. U mnie to stanowczo za długo trwa, nie wiem jaka jest przyczyna tego długiego gazowania. Od 6 miesięcy nic się nie zmienia, podczas wstrząsania damą w rurce robi sie ruch, wino krystalicznie czyste, blg nie spada i na dnie nie ma osadu a gazuje... Po 1 zlaniu możesz wino zostawić i w ciepłej i w zimnej piwnicy, wiadomo że chłodniejsza lepsza ale przed Tobą kolejne 4 zlania z nad osadu co 3 miesiące każde wiec się nie spiesz, postaw tam gdzie chcesz i czekaj :)
Odpowiedz
#32
Teraz już wiem jak postępować dalej. TomSki dzięki za informacje ;) .

I życzę pełnego szybkiego odgazowania winka . Ale to tak jak pisałeś wszystko robi czas...
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#33
No i właśnie dla tego wina nie powinno się za szybko butelkować, lecz jak wino już nie fermentuje (blg się nie zmienia) to niebezpieczeństwa granatu nie ma, jedynie wino będzie nagazowane, co raczej winu nie służy, no chyba że chcemy mieć takie z bąbelkami :).
Lech
Odpowiedz
#34
lech.kuba dzięki za informacje ; )
Pozdrawiam



Skocz do: