Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe
#1
Nastawiałem dziś 25.12.16 winko 35 l cukier daje w dwóch porcjach dziś 5 kg  za tydzień kolejne
[Obrazek: 1c4f1ff91b4c1c92med.jpg]
[Obrazek: bbcf091c11e2b6c9med.jpg]
Następnie dobrze wypłukany ryż

[Obrazek: fa1b8e56ad8f24bamed.jpg]
Składniki wszystkie już w balonie
[Obrazek: 36e30ed6a57a6ef0med.jpg]

No i teraz  jedynie czekać do pierwszego  przelewania :)
[Obrazek: 53d8a4531fb0da9amed.jpg]
Odpowiedz
#2
Witam. Drugą porcję cukru dodaj lepiej po sprawdzeniu Blg.
Odpowiedz
#3
(25-12-2016, 17:43)krzych12 napisał(a): Witam. Drugą porcję cukru dodaj lepiej po sprawdzeniu Blg.

ok dzięki tak zrobię:)
Odpowiedz
#4
Na ostatnim zdjęciu jest balon z nastawem ,ale nie widzę rurki fermentacyjnej
Odpowiedz
#5
Jako takiej rurki tam nie widzisz, bo jest w innym wydaniu.

Korka, kaptura zadanego wodą w pokrowce.
Odpowiedz
#6
tak jest to inna rurka cicha bardzo nawet przy  mocnej fermentacji wszystkie zmieniłem  na takie jeśli chodzi o normalne balony
[Obrazek: 3f9d0268958d40edmed.jpg]
Odpowiedz
#7
Jakich przypraw dodawałeś? Widzę tam chyba kurkumę,ziele angielskie,cynamon.
Odpowiedz
#8
35 goździków
35 ziaren ziela angielskiego
55 ziaren pieprzu czarnego
250 g cukier waniliowy
3,5 łyżeczki mielonego imbiru
5,5 łyżeczki tymianku
3,5 łyżeczki bazylii
3,5 łyżeczki mielonego cynamonu
7 płaskie łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki piołun
300g kwasku cytrynowego
i płatki dębu mocno palone
Odpowiedz
#9
Dodatek mielonych przypraw może pogorszyć lub nawet uniemożliwić klarowanie wina.
PS Przeczytaj PW.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#10
(25-12-2016, 21:37)krzysztof1970 napisał(a): Dodatek mielonych przypraw może pogorszyć lub nawet uniemożliwić klarowanie wina.
PS Przeczytaj PW.

Moze ale zawsze mi ładnie klaruje bez problemu :)obie z tego przepisu już  kilka lat ciągle coś dodaje i wychodzi bardzo dobre.

Kolejne posty pisane niezgodnie z Regulaminem będą kasowane - Administracja
Odpowiedz
#11
Ja mam pytanie odnośnie ryżu po takim winie, a mianowicie jaką ma konsystencje? Pytam ponieważ ostatni mój ryżowiec z suszonymi morelami "rozwalił" ryż do postaci kleiku.

Odpowiedz
#12
Ryż po winie ryżowym ma postać ryżu, nie kleiku i sądzę że puki się ryżu nie zagotuje to raczej nie będzie to kleik, hmm, a może się mylę.:D
Lech
Odpowiedz
#13
Co do ryżu to po całej fermentacji robi się żółty i nie rozwala się po prostu tylko kolor zmienia od przypraw.
Odpowiedz
#14
To miałem dziwny ryż.

Odpowiedz
#15
Czasami go nie zagotowałeś lub zalałeś wrzątkiem.:niewiem:
Lech
Odpowiedz
#16
Nie, nic z tych rzeczy a drożdże tez normalne. To musiala byc wina ryżu.

Odpowiedz
#17
Ale to jest niedobre według mnie.




Zdania rozpoczynamy wielką literą - Administrator
Odpowiedz
#18
(27-12-2016, 17:28)Karol4511 napisał(a): Nie, nic z tych rzeczy a drożdże tez normalne. To musiala byc wina ryżu.

Możliwe że kupiłeś ryż po wstępnej obróbce cieplnej (nie wiem czy taki jest :niewiem: ), używany do szybkiego przygotowywania potraw.:)
Lech
Odpowiedz
#19
(27-12-2016, 20:49)lech.kuba napisał(a): Możliwe że kupiłeś ryż po wstępnej obróbce cieplnej (nie wiem czy taki jest :niewiem: ), używany do szybkiego przygotowywania potraw.:)

Jest taki ryż i nazywa się "Paraboiled"
Jest on poddawany obróbce przez parę wodną. Podobno takiego ryżu nie można (nie powinno się?) używać do winu. (Choć sam nie wiem czemu.)
To jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać. 
Odpowiedz
#20
Może właśnie to jest problemem @karol4511, jeśli tak, to jest to odpowiedz na Twoje pytanie @Sabahtani. :)
Lech
Odpowiedz
#21
Prawdopodobnie takiego użyłem :D

Odpowiedz
#22
Czyli właśnie wynalazłeś nową potrawę ryż na winie:) (ryż w winie).
Dobrze było by zastrzec gdzieś w przepisach, że ryż typu "paraboiled" (błędnie zwany "paraboliczny") nie nadaje się do wina.
To jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać. 
Odpowiedz
#23
U mnie tak wygląda teraz.
[Obrazek: 80c4e19315c64966med.jpg]
Odpowiedz
#24
Ja też próbowałem swoich sił na ryżu, niestety użyłem tego typu paraboiled. Podobny efekt :-(



Skocz do: