Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe
#1
Witajcie, mam nadzieję że trafiłam dobrze. Mój tata kiedyś przygotowywał świetne wino ryżowe.

Natomaist przepis przepadł, czy ktoś może mi "sprzedać" swoją tajną recepturę?
Odpowiedz
#2
Witaj.

Zerknij tu: http://wino.org.pl/forum/Thread-Ry%C5%BCowe-wg-Skrzycha

i do tego działu: http://wino.org.pl/forum/Forum-Ry%C5%BC-...-wszelakie
Odpowiedz
#3
Ja właśnie dziś uświadomiłem sobie że popełnilem bład(w zasadzie to wczoraj)nie wyparzyłem rodzynek i wkurzony wywaliłem 20l w rynsztok bo to wino wygladało masakrycznie i właśnie nastawiam nowe i teraz nie ma prawa nie wyjść,radze każdemu zwracać uwage na każdy detal bo wino z ryżu trzeba umieć zrobić i trzeba zwracać uwage na wszystko
Odpowiedz
#4
(14-02-2018, 18:46)Suchowryjev napisał(a): .....nie wyparzyłem rodzynek i wkurzony wywaliłem 20l w rynsztok bo to wino wygladało masakrycznie

To akurat łatwo skorygować. Po fermentacji wystawiasz wino na balkon i cały olej czy inny tłuszcz zrobi na powierzchni łatwa do usunięcia warstwę :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#5
Może i masz racje ale z tego co sie dowiedziałem to końcowy efekt i tak pozostawia wiele do życzenia
Odpowiedz
#6
Z tymi detalami to bym nie przesadzal, niecałe dwa miesiące temu nastawiłem swoje pierwsze wino ryżowe przy którym popełniłem sporo bledow (niedokładnie wypłukany ryż, źle uwodnione drożdże, a nawet brak dezynfekcji sprzętu chociażby pirosiarczynem) i winko wyszło baaardzo dobre, klarowne i z 23 litrów zostalo mi z 5 litrow po niecałych dwóch miesiacach, tak szybko sie rozeszlo :D



Skocz do: