Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe - help.
#1
Witam.
25.09.16r zalałem wino ryżowe z 15 litrów wody, 5 kg cukru, 2 kg ryzy, 400 gram rodzynek.Do tego MD 10g + 7 gram pożywki. - Balon 25 l
22.09.16r na ten czas wino ma prawie miesiąc, poziom cukru 5 blg. Bąbelkowanie wody w rurce średnio raz na pol minuty.
Tutaj pytanie...
1.Czy blg musi wynosić kolo 0 zęby spuszczać je z nad osadu ?
2.Niepokoi mnie kolor wina, mocno mętne a ryż płukałem ok 8 razy.
3.Drugie wino ma 2 tyg z dzikiej róży i tez kolor mnie niepokoi, zauważyłem ze na taki kolor zmieniło odcień po dodaniu drożdży z pożywka na samym początku tworzenia wina.
Pozdrawiam.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
Konkretną nazwę drożdży jakich użyłeś podaj.

Odpowiedz
#3
W winie ryżowym dałem drożdże multimex i pożywkę również.
A w winie z dzikiej róży drożdże bayamus a pożywka activit po 10g na 25l balon.
Po wlaniu drożdży i pożywki właśnie na taki kolor wino się zmieniło i tak pozostało a w smaku ryżowe wydaje się spoko i mocne jest, bynajmniej tak mi się wydaje.
Dodam ze balon z winem z ryżu jest lekko koloru zielonkawego.
Odpowiedz
#4
Spokojnie wino pracuje wiec i jest mętne. Drożdże skończą robotę to zacznie się klarować.
Pozdrawiam
Kamil
Odpowiedz
#5
1.A czy poziom blg musi wynosić 0 ? żeby zacząć przelewac wino do klarowania?
Bo rożnie z tym piszą zauważyłem, raz piszą ogólnie np 3 tygodnie i można zlewać a inni piszą zęby blg było 0 lub od 0 do 2.
2.A wino podczas klarowania można trzymać dalej w pokoju w temp ok 20 stopni C?
Odpowiedz
#6
Dziwi mnie tylko kolor wina z dzikiej róży bo że mętne to nie problem ale powinno robić się lekko różowe a nie białe (moje wino z DR stoi tydzień i już troszkę zmieniło barwę), zresztą tak samo ryżowego, po miesiącu powinno być lekko słomkowe, ale może to wina zdjęcia.:niewiem:
Lech
Odpowiedz
#7
No właśnie ten kolor mnie martwi.
Wszystko robiłem krok po kroku z tego linku.
https://www.youtube.com/watch?v=gllxF-wqdjo
Odpowiedz
#8
W zasadzie poprawnie, tylko nigdy nie zalewam owoców wrzątkiem, a także drożdże Bayanusy G995 rozrabiam w samej wodzie bez cukru.
Wino robię bardziej ekstraktywne, na 10l 4kg DR owoce trzymam w nastawie 6 tygodni.
Proponował bym poczytać na forum o winie z DR, temat tutaj jest bardzo bogaty i da Ci masę interesujących informacji.:)
Lech
Odpowiedz
#9
Tydzień temu nastawiłem w wiadrze 20l 6kg Caniny, mam nadzieję że uzyskam 13-14l wina.:)
Poprzednio nastawiłem z Rugosy, 5kg owoców i uzyskałem niecałe 10l, rugosa daje dużo "błota" na dnie.:D
Lech
Odpowiedz
#10
Masz może zdjęcie po zalaniu róży wrzątkiem jaki kolor miał płyn z różą?
Jeśli BLG ma 0, a dalej pracuje to sprawdź swój cukromierz na wodzie o temp. 20 st. C i zastosuj poprawkę dla swojego nastawu. Jeśli rzeczywiście wyjdzie 0 to pozwól mu robić dalej... Ciekawe kiedy się zatrzyma

Odpowiedz
#11
Wino po zlaniu wrzątkiem było lekko różowawe z tego co pamiętam, w balonie wydaje się kolor taki mętny brązik od drożdży, a gdy zlałem do pojemnika ok litr wina aby rozpuścić pol kg cukru to kolor widać było lekko różowawy wiec z tym jest ok.
BLG z samą woda wynosi 0.
Szkoda ze nie zmierzyłem jakie BLG było po dodaniu 0,5 kg cukru.
Powoli muszę wyniszczać cukrem bayanusy.
Odpowiedz
#12
Że nie zmierzyłeś po dodaniu cukru blg, to faktycznie błąd, ale jeżeli bierzesz bayanusy na wytrzymałość to to niema większego znaczenia bo musisz się nastawić na ciężki bój 18% to norma a jak się uprą to i więcej.:D
Lech



Skocz do: