Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe - jaki ryż ?
#1
Witam.
Chcę zrobić wino z ryżu. Jqkiego ryżu do tego użyć, i ile kg na 10l (2kg czy mniej)? Mam w domu 2 opakowania ryżu "Smaczne Ziarno" taki 1 kg biały, długoziarnisty, ale nie wiem czy nie kupić jakiegoś lepszego bo ten jest chyba najgorszy z najgorszych. Już raczej lepiej kupić lepszy i mieć lepsze winko :D. Co myślicie, robić na tym czy na innym?
Odpowiedz
#2
https://www.youtube.com/watch?v=qqsXphTsbl0

Tu masz dobry przepis. Sam takie zrobiłem i wyszło pyszne. Ważne jest żeby ryż kilkukrotnie przepłukać.
pozdrawiam
Odpowiedz
#3
Na 10l, kg ryżu wystarczy. Ryż to ryż możesz dać "smaczne ziarno"
Odpowiedz
#4
Ok rozumiem, czyli wino nna "smacznym ziarnie" nie będzie odbiegało od wina na "ddroższym ryżu? W 1 z przepisu znalazłem, że 2kg.
Odpowiedz
#5
ja dałem do 5 l kilogram i dbbre sa zioła prowansalskie:)
Odpowiedz
#6
Ryż jak ryż, od droższego różni się nazwą i zapewne w większości będą połamane ziarna, ale na smak wpływu to nie ma.
Ja przy czystym winie ryżowym daje 1 ryżu na 5 litrów wina. Jeśli palujesz dodać np. rodzinki wtedy ryżu może być mniej.

Co do winka z linku wyżej, może i dobre wyjdzie, tylko że autor pomylił się z proporcjami, zapomniał że ryż zajmuje miejsce w balonie i po odcedzeniu musiał dolewać syropu cukrowego ;)
Odpowiedz
#7
Ok dzięki. Tak dodam trochę rodzynek i ze 1,5-2 cytryny.
Odpowiedz
#8
(28-03-2015, 22:58)Tomcio.MT napisał(a): Ryż jak ryż, od droższego różni się nazwą i zapewne w większości będą połamane ziarna, ale na smak wpływu to nie ma.
.
Czy robił ktoś z ryżu brązowego albo czarnego?
Odpowiedz
#9
Mam pytanie. Wino zrobiło się jakby takie mleczne, nieprzejrzyste. Ryż starałem się wypłukać jak się tylko dało, rodzynki wyparzone. Czy to normalne? A może od cytryn? Obrałem i pokroiłem 2? Teraz winko fermentuje aż pięknie. :D
Odpowiedz
#10
Tak, to normalne. Po fermentacji się wyklaruje.
Odpowiedz
#11
Zmętnienie jest normalne, przecież winko pracuje ;)
A co do cytryn (pomarańczy zresztą też) polecam obieraczkę do warzyw, ładnie cienko obiera się skórkę bez albedo, a z reszty można wycisnąć sam sok. Skórka dodaje ciekawego "żywego" aromatu. Można ją też dodać po pierwszym zlaniu, wtedy jej aromat jest intensywniejszy.

Pamiętaj o codziennym bełtaniu butlą :D
Odpowiedz
#12
Mi się wydaje że ciekawym pomysłem jest użycie czarno-czerwonych gatunków ryżu - podglądałem wyniki google w grafice i wychodzą piękne, ciemne wina. Oczywiście jeśli ktoś chce jasne wino to z białego ryżu.
Odpowiedz
#13
http://piwodziej.pl/pl/p/Koji-Kin-10g-ku...o-Sake/173 kup se takie drozdze do sake przerabiają ryż w alkochol
Piwo lepsze od chleba bo gryźć nie trzeba.



Skocz do: