Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe - pytanie
#1
Cześć nie chce zaśmiecać forum i pisze tutaj.

Robię wino z tego przepisu:
http://www.domowawinnica.4ra.pl/viewtopic.php?id=60

Napisze może co robiłem żeby nie było problemu w pomocy.

Zrobiłem wino na 15l. Po tygodniu gdy przestało pracować dodałem druga połowę syropu. Z racji tego że pomylił mi się proporcje to miałem więcej syropu niż potrzeba. Nie chciałem lać wina pod korek tylko do zagięcia. Odlałem 3 litry z mojego wina i wlałem do mniejszego balonu. Dolałem tyle syropu ile miałem do dużego i to co mi zostało do małego. Baza przed dodaniem drugiej części syropu a obu balonach była ta sama. Żeby mieć inne wina do małego dorzuciłem trochę ziół. Wszystkie z listy krzycha. Po tygodniu Blg w dużym wynosiło 4 a małym 11. Wino pracowało przez 3 tygodnie. Małe przestało 4dni temu a duże wczoraj zaraz po ponownym mierzeniu blg. Po zmierzeniu małe ma 7 a duże 0 to znaczy na cukromierzu jest na skali wino. Godzinę po zamierzeniu w dużym balonie rodzynki opadły na dno. Cukromierz jest z biowinu 3w1 pokazuje cukier, blg, volty.

No i teraz moje pytania :)
1. Czy to normalne że rodzynki opadły? Wszędzie jest ze są na powierzchni.
2. Czekać jeszcze dwa tygodnie tak jak jest w przepisie czy już siarkować, przecedzić i zostawić do klarowania.

To moje pierwsze wino. Nie chciałem zaczynać od trudnych dlatego wybrałem ryżowe. Mam nadzieję że dobrze wszystko opisałem.

Wrzucam zdjęcie jak wino wygląda. [Obrazek: c9137f899d87967662466bc1cf02cde3.jpg]

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#2
1. Rodzynki mogły jak najbardziej opaść na dno
2. Jeśli ma 0 blg to można zlać jeśli lubisz wina wytrawne. Możesz też po zlaniu dodać cukru aby otrzymać słodsze wino jeśli drozdze skończyły pracę.
"Artificem commendat opus"




Skocz do: