Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe pytanko :)
#1
Witam mam pytanie dotyczące wina ryżowego dodałem 800g cukru na około 2,7-3 litry wody wino po tygodniu nie chce pracować zrobiłem coś nie tak? Dodam że to moje pierwsze wino i "przepis" brałem z internetu tylko że zmniejszyłem sobie proporcje ponieważ tam był "przepis" na 5L a że nie posiadam takiego zbiornika więc spróbowałem zrobić w mniejszym... (drożdże i pożywka z firmy multimex)
PS: Zdjęcia niestety nie jestem wstanie w tej chwili zamieścić.

Proszę o wyrozumiałość iż to moje pierwszy wyrób tego typu.


Z poważaniem Michał :)
Odpowiedz
#2
A dodałeś drożdże?

http://wino.org.pl/forum/Thread-Chcesz-%...-Czytaj-to
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Dodałem w takich proporcjach jak podaje producent pożywka również (multimex)
Odpowiedz
#4
(26-06-2018, 23:41)skuty napisał(a): Witam mam pytanie dotyczące wina ryżowego dodałem 800g cukru na około 2,7-3 litry wody wino po tygodniu nie chce pracować zrobiłem coś nie tak?

Wszystko zrobiłeś dobrze, drożdże zjadły cukier i fermentacja ustała, teraz trzeba dodać kolejne partie syropu cukrowego i ruszy. Tak z ciekawości komu i na co robisz takie ilości wina?
Odpowiedz
#5
(27-06-2018, 12:51)TomSki napisał(a):
(26-06-2018, 23:41)skuty napisał(a): Witam mam pytanie dotyczące wina ryżowego dodałem 800g cukru na około 2,7-3 litry wody wino po tygodniu nie chce pracować zrobiłem coś nie tak?

Wszystko zrobiłeś dobrze, drożdże zjadły cukier i fermentacja ustała, teraz trzeba dodać kolejne partie syropu cukrowego i ruszy. Tak z ciekawości komu i na co robisz takie ilości wina?

Okej tylko jest takie małe ale że to wino w ogóle nie pracowało to znaczy nie widział "bicia" na rurce fermentacyjnej ale jeżeli masz race to dodam 400g cukru w 600ml wody, zdaje mi się że takie proporcje będę okej. Jeżeli myślisz że inne proporcje były be lepsze mógłbyś mi je podać?

A że napisałem że po tygodniu wino nie chcę pracować miałem na myśli że stało tydzień i nawet po tych 7 dniach nie chce pracować. Wino robię dla siebie 2x5L pojemnik, zrobiłem już następną partie syropu tylko jeszcze jej nie dodałem, bo tak jak mówiłem wino stoi tydzień i ani razu nie pracowało.
Odpowiedz
#6
A może byś sprawdził czy jest cukier w nastawie czy nie, najlepiej cukromierzem, ale jeżeli nie masz to dobra jest też metoda "paszczowa" :D .
Lech
Odpowiedz
#7
Skuty napisz jakie dałeś drożdżę i gdzie je kupiłeś?
Odpowiedz
#8
Część wszystkim. 
Czy mógłby mi ktoś pomóc  w zakresie procesu fermentacji burzliwej?
Wczoraj sporządziłem  ryżowca (I partia)
Cukier 1.5 kg
Woda 7.5 l
Ryż 3 kg
Cytryny 3 szt.
400g rodzynek
Odżywka kombi Vita 10g
Drożdże 4g aktywne  bayanus 16%
Oraz kilka przypraw.
Blg powstałego roztworu wynosiło 18 stop., temp. roztworu ok. 23 stop.
Jak czytam na forum, to praktycznie u każdego fermentacja burzliwa wygląda jak "parowóz". Po okresie 17h od nastawu, mój "parowóz" jedzie w tempie 1 bulgnięcie/min. 
Zastanawiam się, Czy wszystko jest ok. Może  dodać dzisiaj więcej drożdzy? 
Z góry dzięki za podpowiedzi
Odpowiedz
#9
Wszystko jest jak najbardziej OK. Po 17 h już "bulka" więc jest dobrze. Bayanusy są niezniszczalne, więc też to minimalizuje ryzyko.
Częstotliwość "bulkania" nie ma większego znaczenia.
Odpowiedz
#10
Dzięki za odp. Teraz chodzi ok. 2razy/min. Wydaje mi się, że faktycznie nie ma to większego znaczenia. Wystarczy, że rurkę fetmentacyjną wypelnie mniejszą ilością wody i wówczas CO2 łatwiej będzie wypchnąć wodę, co w pierwszej fazie fermentacji znajdzie przelożenie na częstotliwość bulgania.
Jeszcze raz dzięki. Jakbym miał jakieś problemy, pozwolę sobie napisać.



Skocz do: