Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowe wysokoprocentowe.
#1
witam

zaczalem produkcje wina od poczatku tego roku, dostalem prosty przepis od kolegi na 5 litrowy baniak:
3.5 l wody, 1 kg cukru, 250g rodzynek, 100 g zurawiny suszonej, ziola prowansalskie, drozdze
wino stoi max 3 tygodnie,po czym fermentacja ustaje
po sklarowaniu przelewam jeszcze do wolnego baniaka, poniewaz po tygodniu jeszcze wytraca sie troszke osadu
tak wyklarowane wino przelewam do butelek.
nazbieralo sie mi tych butelek(wszystkiego nie wypilem a jade na 4 baniaki) .
Pare dni temu, dostalem w prezencie alkometr
zaczalem mierzyc ta moja produkcje i bylem w szoku
w prawdzie sa butelki gdzie alkometr pokazuje 13- 14 %,kilka, przewaznie sa  pod 20% , a rekordowo udalo mi sie uzyskac 27% 
wiem, co powiecie, to niemozliwe, drozdze niby gina, albo sprzet popsuty, nic z tego!
alkometr skalibrowany, proby na kupnym alkoholu, roznym jak i na wodzie, wszystko gra.
co do smaku,wiadomo ze nie powala, ale mi tam smakuje;)

moje pytanie, jak to mozliwe ze az tyle alkoholu wychodzi?

Michal

p.s. oczywiscie w zaden sposob nie wzmacniam %


Proszę o poprawną pisownię. Mod.
Odpowiedz
#2
Pomijając wszystkie niewłaściwości robienia wina w taki sposób, takie pomiary są nieprawdziwe, bo alkoholomierz mierzy zawartość % w czystym alkoholu (wódka lub spirytus) a nie w winie.
W winie % się oblicza na podstawie początkowego i końcowego poziomu cukru ( pomiar blg - cukromierz) i po uwzględnieniu licznych poprawek wynik określa się za pomocy tabeli.
Również zawartość alkoholu można obliczyć na podstawie zawartości cukru danego do nastawie + cukier zawarty w owocach.
Lech
Odpowiedz
#3
Dziękuję Lech za odpowiedź 

Jestem tego świadomy, że popełniam mnóstwo błędów robiąc tak szybko i niefachowo winko. 
Jednakże mam jakieś miłe uczucie pijąc sobie wieczorem kieliszek swojskiego wina, że to ja sam zrobiłem i za niewielki koszt, niewiele czasu poświęcając również. 
Co do alkoholomierza, na kupnym winie, 13% też był kalibrowany, więc twoja teza, że tylko spirits mogą być mierzone, nie zgadza się. 
Nie mogłem zmierzyć jedynie piwa, bo ma bąbelki a płytka do pomiaru musi być pozbawiona pęcherzyków 
Dalej twierdzę że jakimś cudem powstaje mi za mocny alkohol, chociaz wg teorii nie powinien, stwierdza z resztą moc po spożyciu. 
Dzięki
Odpowiedz
#4
No brawo. Właśnie rozwaliłeś 15 lat doświadczenia zebranego na tym forum. Twój alkoholomierz zapewne pochodzi z równoległego wszechświata gdzie prawa fizyki działaj inaczej i mierzy % w winie, piwie i Bóg wie w czym jeszcze bez względu na cukier, garbniki, barwniki itp.
Ja jednak popieram Lech i twierdze tak samo jak on. Alkoholomierzem mierzy się % w czystej wódce.
27 % to jest nawet wbrew biologi, podaj nazwę drożdży jakich użyłeś. Takie drożdże warte są fortunę. Kopię za każdą cenę.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#5
Nic nie rozwalilem, jestem tylko ciekawy czy szanowne doświadczone grono fachowców zna odpowiedź  na pytanie jak to możliwe, że wino jest aż tak mocne. 
Pytam tutaj, bo może już ktoś z was z czymś takim się spotkał. 
Na pewno nie oczekuję złośliwości  czy kpiny. 
Nie bądźcie januszami. 
Ja nie zmyślam, bo niby po co, mówię jak jest, wychodzi mi takie coś, może to nie powinno się nazywać winem, aromat jednak ma wina, smak mocny cierpki, czasem mniej czasem mocniej słodki. 
Alkoholomierz wg instrukcji ma zastosowanie do pomiaru zawartości alkoholu  w przedziale 0-80% nie jest napisane, że tylko do wódek, 
Widziałem podobny alkoholomierz na filmie Dobry rok, film opowiada o Prowansji, uprawie winorośli i produkcji wina, nie wódki.
Będę drążyć temat aż się dowiem, bo wiem co mam i nic nie ściemniam panowie

Nic nie rozwalilem, jestem tylko ciekawy czy szanowne doświadczone grono fachowców zna odpowiedź  na pytanie jak to możliwe, że wino jest aż tak mocne. 
Pytam tutaj, bo może już ktoś z was z czymś takim się spotkał. 
Na pewno nie oczekuję złośliwości  czy kpiny. 
Nie bądźcie januszami. 
Ja nie zmyślam, bo niby po co, mówię jak jest, wychodzi mi takie coś, może to nie powinno się nazywać winem, aromat jednak ma wina, smak mocny cierpki, czasem mniej czasem mocniej słodki. 
Alkoholomierz wg instrukcji ma zastosowanie do pomiaru zawartości alkoholu  w przedziale 0-80% nie jest napisane, że tylko do wódek, 
Widziałem podobny alkoholomierz na filmie Dobry rok, film opowiada o Prowansji, uprawie winorośli i produkcji wina, nie wódki.
Będę drążyć temat aż się dowiem, bo wiem co mam i nic nie ściemniam panowie
Odpowiedz
#6
Tym mierzy się wszystkie napoje, w których alkohol powstaje w wyniku fermentacji:

http://winohobby.biz/pl/p/Multimierz/1131

Tym mierzy się wszystkie napoje, w których alkohol powstaje w wyniku destylacji i nie zawierają one ani grama cukru:

http://winohobby.biz/pl/p/Alkoholomierz-...0-100/1619



Odpowiedz
#7
Bōgi, dziękuję za konkretne info w sprawie alkoholomierzy.

Ja używam takiego sprzętu, 
   
czy to się nie nadaje do pomiaru alkoholu w winie swojskim?
Odpowiedz
#8
Nadaje się, ale trzeba wziąć poprawkę na cukier.
Odpowiedz
#9
Najprościej, aby utwierdzić Cię w błędnym myśleniu było by abyś podał ilość cukru, ilość rodzynek, objętość po zlaniu z nad osadu i pomiar końcowy blg (cukromierz pokazany przez @Bogi'ego), na podstawie tych danych będzie można obliczyć przybliżona moc Twojego wina.
Refraktometr faktycznie nadaje się do pomiaru zawartości alkoholu, pod warunkiem że znasz jaki był pomiar na początku, przed fermentacją.
Lech
Odpowiedz
#10
Tak, wreszcie do mnie dotarło. 
Dziękuję wszystkim za lekcję
Nie ma co wierzyć opisowi w sklepie internetowym.
Pozdrawiam



Skocz do: