Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino ryżowo-ziemniaczano-rodzynkowo-imbirowe
#1
Witam serdecznie!

Postanowiłem zrobić eksperyment łącząc kilka przepisów w jeden :glupek:

A więc zaczęło się to miesiąc temu właśnie tak:

1kg ryży wypłukałem i do butli,
1kg rodzynek umyte i posiekane i do butli,
2,5kg cukru i do butli,
wywar z ok* 2kg ziemniaków przecedzony i do butli,
25dag imbiru utarte i zblanszowane i do butli,
cała pożywka KOMBI z firmy na 'B' + łyżeczka bayanusów (osobno w małych porcjach wody)i do bu...

Po 2 tygodniach przecedziłem ten nastaw, wypiłem ze szklaneczkę :slinka: , nalałem do butli, przesącz zlałem ciepłą wodą, wygniotłem rozpuściłem reszte cukru 3,3kg i do baniaka, + troszke wody do obj. 20 litrów.

Szumi ładnie do dziś, ale już dużooo wolniej jak na początku.

Jak wam się to podoba drodzy forumowicze? Prawdę mówiąc sam z niecierpliwością czekam na rezultat :sloik:

Acha i jeszcze jedno ten ryż z rodzynkami to położyłem na daszek od szopki, ptaki w 10 dni wszystko opędzlowały :jedzenie:


* pół ziemniaka wyrzucać nie będę


Pozdrawiam!
Odpowiedz
#2
A jak wrażenia po wypiciu tej szklaneczki? :podstep:
Czy imbir jest bardzo wyczuwalny?
Odpowiedz
#3
Witam!

Jak próbowałem to było powiedzmy półsłodkie i leciutko pikantne na finiszu, ale pomijając drożdże smak ciekawy. za niedługo zleje je pierwszy raz i wtedy będę wiedział cosik więcej;)
Odpowiedz
#4
No to czekam na wyniki:spoko:
Jestem gotowy zrobić takie coś, w sam raz na okres zimowy ;)
Odpowiedz
#5
Witam!

Pierwsze zlanie ma już za sobą;)
Wskazanie blg -2 (minus 2) ale w smaku jakby prawie półsłodkie. Znaczy mocne.
Kolorek brudno-mleczny z nutką zieleni.
Jeszcze mulsuje i pachnie drożdżowo ale już mi smakuje, lekko pikantne a zarazem delikatne a moc nie jest tak mocno odczuwalna.
Winko odstoi swoje (nie za długo u mnie:diabelek: ) i będzie prima sort!

Pozdrawiam i niebawem znów napiszę.
Odpowiedz
#6
Cytat:Wysłane przez Halset
...wywar z ok* 2kg ziemniaków przecedzony....

Wywar - rozumiem, że ugotowałeś 2 kg ziemniaków i tą wodę po odcedzeniu do butli?? Ile wody do gotowania dałeś?
Odpowiedz
#7
Tyle wody żeby pokrojone w kostkę ziemniaki były zatopione na ok 2cm, gotowałem tak długo aż ziemniaczki rozgotowały się do połowy tzn. z kosteczek zrobiły się rozgotowane kuleczki. Przecedziłem to przez gęste sito , jeszcze raz zalałem wrzątkiem i znów przecedziłem. Dokładnie to podać nie mogę ponieważ to mi nie było potrzebne. Na koniec wody dolałem do obj 20l ( kreseczka na gąsiorze).



Skocz do: