Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino skwaśniało i stało się brunatne
#1
Witam wszystkich
Robiłem wino z winogron, mam na działce 5 krzaków, białe , różowe i czerwone, zebrałem jesienią, wymieszałam i ze wszystkiego postanowiłem zrobić wino na dzikich drożdżach. Że fermentacja przebiegała słabo dodałem drożdży szlachetnych. Przed dodaniem drożdży szlachetnych wino miało 15 BLG i ładny bordowy kolor, smak też był przyjemny ale dla mnie za słodkie. Dziś znałem wino i kolor zmienił się na taki brunatno brązowy i w smaku jest kwaśne. BLG 5 w tej chwili.
Czy można je jakoś uratować? Może można je dosłodzić i jeszcze raz dać drożdże?
Pozdrawiam wszystkich


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#2
Kolor jest wynikiem utlenienia (nic nie poradzisz) a smak? Ogrodowe maja wysoka kwasowość a jak nie skorygowałeś tego na początku fermentacji to masz kwaśne. Obniżyć kwasowość możesz dodając wody ale osłabisz wino i będzie "puste" w smaku.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Dzięki za szybka odp. Tak wiec pozostaje mi wypić kwaśne wino albo znaleźć kogoś kto mi to oddestyluje :)


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#4
Następnym razem jeszcze raz przemyśl, czy chcesz robić wino na dzikusach i bez siarkowania moszczu/wina.
Odpowiedz
#5
Już jakiś czas temu stwierdziłem, że to był pierwszy i ostatni raz na dzikusach :)


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
#6
Na "dzikusach" też można niezłe wino domowe spłodzić, zależy z jakich owoców i jakie mocne chcesz je mieć.
Kiedy przes­koczysz, to i wte­dy nie mów hop. Zo­bacz naj­pierw w co wskoczyłeś.



Skocz do: