Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino trąci zgniłym jajem.
#1
Witam.

Szukam kogoś kto by poradził mi co zrobić.

Mam "wino" z winogron, trochę wiśni, jabłek, pracuje już niedużo ponad miesiąc. Pierwsze 2,3 tygodnie sprawdzałem smak/cukier i wszystko grało, fajny smak, lekko słodkie. Potem po paru dniach spróbowałem znowu i kwaśnawe, lekko pusty smak, gorzkie, zero słodyczy(tak jakby jego wytrawność zabiła cały smak). Spisałem je na straty, ale z ciekawości sypnąłem jeszcze cukru etapami i od tego momentu zaczęło walić czymś nieprzyjemnym, nie potrafię nazwać zapachu, ale podchodzi pod zgniłe jajo, coś mdłego. Smak się poprawił, ale do tego doszedł ten odór.

Da się to pić, ale obok w miarę dobrego smaku czuć jakby ktoś tam wrzucił zgniłe jajo ;]

Niedługo będę pierwszy raz zlewał i tutaj moje pytanie: Czy da się wyeliminować ten posmak/zapach.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Odpowiedz
#2
Zbyt długo trzymane z osadem przy zerowym cukrze. Dodanie miedzi (zwykłej rurki do wody lub kabla elektrycznego) pomaga trochę usunąć ten nieprzyjemny zapach ale nie licz na cuda. Następnym razem najpierw czytaj później rób.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: