Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z DR pytanka.
#1
Witajcie.

Na starcie witam wszystkich serdecznie.

Zrobilem tydzien temu pierwsze moje winko z DR, dalem 5,5 kg owocow, 6 kg cukru ( w dawce 50% i 50% po kolejnych 5 dniach ) oraz lacznie 16 litrow wody, dodatkowo suszone drozdze z pozywka.

Winko pieknie pracuje poki co..., ale mam kilka pytan na przyszlosc:

1. Czy owoce DR powinny opasc na dno ( mam odmiane canina ).
2. Czy mam po I zlaniu mlodego wina ( planuje po 5-6 tygodniach ) wlac je do z powrotem do dymionu, czy moze jakiegos innego pojemnika?
3. Jak wykorzystac nastaw ( jakie proporcje ) przy drugim nastawie?

Czy pojemniki po KEG-ach rowniez sie nadaja do wyrobu winka?

Dzieki z gory za pomoc.

Pzdr
Adam


Bardzo proszę, kolejne posty pisz poprawnie. Mod.
Odpowiedz
#2
- cukier dodajemy wtedy jeśli została przerobiona pierwsza porcja , a nie bo minęło akurat 5 dni
- owoce nie opadną bo w winie jest co2 (również w owocach) który wynosi wszystko do góry
- po oddzieleniu owoców dalsze przetrzymywanie w szkle z korkiem i rurką
- drugi nastaw robisz w podobnych proporcjach ( opcjonalnie można zmniejszyć użycie wody lub dodać na wzbogacenie smaku rodzynki )
- kegi z nierdzewki tak, te plastikowe "petainery" teoretycznie też dostosowane są do spożywki + % ale nie wiadomo jaki wpływ mogą mieś na zbyt długie przetrzymywanie w nich wina (na przykład na czas dojrzewania)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Dzieki za szybka odpowiedz.

Skoro owoce nie opadna na dno tu czy moge jako wyznacznik pierwszego zlania wina wziac uplyw czasu? Czyli 5-6 tygodni? Jak dlugo trzymac mlode wino w gasiorze? Czy cos do niego dodawac?

Czy moge potraktowac jako II nastaw to wszystko co zostalo w dymionie po zlaniu winka? Czy cos wyrzucic? Moglbym idac na skroty zlac mlode wino a do dymiona wlac wode z cukrem i drozdze z pozywka?

Pzdr
Adam
Odpowiedz
#4
Bardzo proszę, kolejne posty pisz poprawnie. Mod.
Odpowiedz
#5
Oddzielasz owoce jeśli uzyskasz zakładany %. Jeśli nastąpi to wcześniej niż zakładane 5-6 tygodni to wtedy czekasz aż upłynie ten termin.
Młode wino trzymasz dotąd w butli aż będzie klarowne. W miarę pojawiania się osadu co jakiś czas się wino zlewa z nad niego. W takim winie trzeba unicestwić drożdże przez dodanie odpowiedniej dawki piro.

Co do drugiego nastawu , to lepiej oddzielić same owoce od osadu który jest na dnie. Są to martwe drożdże w większości. Nie polecam dodawania 6 tygodniowej "padliny" do nowego nastawu na kolejne 6 tygodni :) W owocach zostanie wystarczająca ilość drożdży aby rozkręcić wszystko na nowo.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
Wszystko jasne, dziś zauważyłem, że jak pomieszalem mocniej dymionem to ładna piana się robi i czuć mocniej procenty (zapach alkoholu ) czy tak ma być?

Ile się daje rodzynek na II nastaw? Przy I miałem 5,3kg owoców DR.
Odpowiedz
#7
Jak pomieszasz butla to uwalniasz co2 z pomiędzy owoców , musi gdzieś ujść więc zbiera się ponad owocami zanim wyjdzie rurką . Tak ma być.
Rodzynek co najmniej kilo.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#8
To mieszanie codzienne jest niezbedne coby jakaś infekcja się nie trafiła, bo szkoda cukru zbierania i nadziei na dobre wino (wino z DR jest naprawdę dobre, tylko trochę musi postać).
Ja jako drugi nastaw to zawsze robię mieszańca, dodając inne owoce dziko rosnące i tego rodzaju wina moim zdaniem są super.
Lech
Odpowiedz
#9
Dzięki za pomoc. Mam jeszcze ostatnie pytanko, czy powinno się uzupełniać pod korek wode w dymionie? Obecnie mam rezerwę jeszcze na jakieś 5 literków, wino bąbelkuje tydzień.
Odpowiedz
#10
Nie rozumiem pytania jaką wodę i w jakim dymienie.
Jeżeli masz baniak i dodatkowo rezerwę to OK, tak należy dobierać szkło żeby na cichą wina było pod korek, w przypadku gdy brakuje lepiej dopełnić jakimś sokiem(np. jabłkowym), a nie woda.
Lech
Odpowiedz
#11
Na razie mam fermentację burzliwą, tydzień bulgocze DR w dymionie, ale mam jeszcze miejsce na jakieś 5 litrów wody, czy dolać wodę? Nie chce za bardzo rozwadniać winka. Mam dymion 25 litrów i robiłem z 5,3 kg DR.
Odpowiedz
#12
Według przepisu @Witka róży masz nazbierane na jakieś 21 litrów wina. Więc ja bym raczej już wody nie dolewał. Dozbieraj kilo i wszystko będzie ok, bo szkoda nie wykorzystać butli!?
Odpowiedz
#13
Tak się zastanawiam, w którym momencie mam dosłodzić winko aby było ono mocnym i słodkim trunkiem? Jeśli to zrobię po skończonej fermentacji to jest ryzyko że ona może znowu ruszyć?



Skocz do: