Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z Soku pomarańczowego
#1
Witajcie Winiarze!

Kilka tygodni temu postawiłem sobie nastaw ze świeżego soku pomarańczowego(bez cząstek) by otrzymać coś w postaci Cydru.
Dzisiaj nadszedł czas zlewania i okazuje się że cydr pachnie trochę jak zepsute pomarańcze, w dodatku na spodzie jest strasznie dużo osadu, boję się że może to być pleśń, do innego nastawu który powstawał w tym samym czasie dodałem taką samą ilość tego samego gatunku drożdży i w efekcie końcowym było ich dużo mniej i wyglądały inaczej, drugi nastaw jest w porządku. Czy możliwe jest że sok po prostu się zepsuł i to na dole to po prostu pleśń?
[Obrazek: eA6HkN9.jpg]
Odpowiedz
#2
To nie jest żadna pleśń. Po prostu oprócz drożdży wytrąciły się wszystkie farfocle z soku. Pachnie zepsutymi pomarańczami bo w końcu przefermentowało ;)
Odpowiedz
#3
Sok pomarańczowy przecież nie jest nigdy klarowny. Osiadły wszystkie cząstki stałe + martwe drożdże . Pleśń lubi pływać i jak się pojawi to na górze :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: