Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z beczki
#1
Czy można butelkować wino z beczki?
Pytanie wydaje się banalne i nasuwa się odpowiedź, że tak. Pytam jednak, ponieważ szwagier przywiózł wino z Włoch. Zlano mu je bezpośrednio z beczki do 5litrowego plastikowego baniaka. Powiedziano mu jednocześnie, że musi je wypić w przeciągu 10 dni, bo po tym terminie skiśnie.
Stąd moje pytanie: czy jak je zabutelkuje to powstrzyma skisniecie?
Odpowiedz
#2
Butelkowanie "skiśnienia" nie powstrzyma.
Można powstrzymać proces psucia się wina poprzez siarkowanie i zabutelkowanie. Ale czy dla 5 litrów warto to robić? Z treści pytania mogę wnioskować, że masz małe pojęcie na temat wyrobu wina. Aby skutecznie powstrzymać proces psucia trzeba mieć wiedzę i sprzęt. Proponuję wypić wino bez cudowania. Aby wydłużyć czas popsucia warto wstawić baniak z winem do lodówki.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#3
OK, wszystko rozumiem, dzięki za odpowiedź. Pojęcie rzeczywiście mam małe, dlatego dopytam:


Gdyby zlano mu to wino z beczki bezpośrednio do butelki i zakorkowano mogłoby stać nawet kilka lat, bez siarkowania?


Jednak, że zostało zlane do plastikowego baniaka i w tym przewiezione do Polski, co trwało dwa dni, nie może już być zlane do butelek i zakorkowane? Liczy się tutaj czas, powietrze, które złapało wino etc? Dobrze rozumiem?
Odpowiedz
#4
Nie.
Może, ale się popsuje.
Nie. Nie.
To wino po prostu nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Może coś analogicznego - suchą kiełbasę możesz przechowywać kilka miesięcy a parówkę kilka dni.



Skocz do: