Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z białych winogron i jabłek?
#1
Witam,

Historia wina:
11.08.2018 Mycie owoców winogron i zasypanie ich pektoenzymem na 16h
12.08.2018 Odciśnięcie reszty miazgi i 1g piro na 10l soku po kilku godzinach w ten sam dzień:


Pomiar BLG - 12
Sporządzony syrop (woda 1,5l + 1kg cukru) - BLG 19
Drożdże Fermicru LS2

13.08.2018 start burzliwej fermentacji
19.08.2018 BLG - 1
Z braku laku dodałem syrop (woda 1l + 1kg cukru) - BLG 8

I teraz się zastanawiam ponieważ niebawem będę musiał przelać winko do balona na cichą fermentację.

Czy mogę zamiast syropu lać do winka sok tloczony z jabłek taki jak np można kupić Lidlu (worek w kartonie). Nie chcę robić wodniaka tylko wyraźne półsłodkie wino.

Jak dobrze pamiętam to o tym jak mocne winko wyjdzie decyduje się właśnie w fazie burzliwej fermentacji kiedy drożdże przejadają najwięcej cukrów przerabiając go na alkohol, zas w cichej juz raczej poprawiamy walory smakowe. (?)
Odpowiedz
#2
Sok możesz dodawać zamiast wody. Drożdże przerabiają cukier na każdym etapie aż dojdą do granicy swoich możliwości, co nie oznacza że zostaną wtedy wyeliminowane całkowicie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: