Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z głogu a proporcje
#1
Witajcie, dzisiaj udałem się na zbieranie owoców głogu oraz dzikiej róży.
Udało mi się zebrać i zamrozić 4,8kg
Jutro chciałbym wykonać nastaw,
Mam gąsior 30L, myślałem o wykonaniu 12-14L nastawu, niemniej jednak zastanawiam się czy owoców nie będzie za mało.
Liczyłem tak:
4,8kg owoców
12l Wody
4kg Cukru
15g Kwasku Cytrynowego
Pożywka do drożdży Browin 5g
Drożdże Fermicru VR5 około 4g pół paczki (całość na 35l)
Jak myślicie, proporcje są odpowiednie ? co byście zmienili ?
Odpowiedz
#2
Ja bym dozbierał 6 kg głogu i nastawił to w 3 wiadrach 20 l, po fermentacji przelewasz do szkła i masz zapełniony balon 30 l.... calusieńki pod korek. W trakcie dolewek syropu, za każdym razem dodawaj pożywkę i kwasek.
Odpowiedz
#3
Moim zdaniem za dużo wody, ja zwykle daję 6kg owoców DR lub głogu na ~11l wody i wychodzi mi z tego około 10-11l wina.
Kwasek cytrynowy dodaję na taki nastaw 10g, pozostawiając ewentualne dokwaszanie już na koniec formowania wina (dokwaszanie, dosładzanie).
Drożdży nie dzielę, daję całą saszetkę (toż to żadna oszczędność).
Cukier wyliczam ze wzoru: ilość wina x 17(stała) x % które chcesz osiągnąć = ilość do dodania - ilość cukru w owocach.
Lech
Odpowiedz
#4
Dziękuje za fachową odpowiedź !
Pozdrawiam :)!
Odpowiedz
#5
Po zlaniu po 1,5 miesiąca tego wina, zwykle robię drugi nastaw, lecz zwykle dodaję jeszcze jakieś inne owoce, np. tarnina, jarzębina, czarny bez, i co tam jeszcze jest w zamrażalniku :).
Lech
Odpowiedz
#6
Jest to mój pierwszy nastaw wina różanego więc tym razem zrezygnuje z ponownego, gdyż w kolejce czeka już pomysł na wino rodzynkowe z cytryną, ale w przyszłości przy większej ilości owoców spróbuję na pewno !
Odpowiedz
#7
Kurcze, to marnotrawstwo dobrego surowca :chytry: .
Lech
Odpowiedz
#8
(31-10-2017, 16:55)cyclib napisał(a): Jest to mój pierwszy nastaw wina różanego więc tym razem zrezygnuje z ponownego, gdyż w kolejce czeka już pomysł na wino rodzynkowe z cytryną, ale w przyszłości przy większej ilości owoców spróbuję na pewno !

Wino z dr to pewniak, oczywiście poprawnie wykonane! Zrób 2 nastaw i nie marnuj miejsca na dziwactwa z rodzynek, nic specjalnego Ci z tego nie wyjdzie a tu masz świetne wino i świetne 2 wino :).
Odpowiedz
#9
Po prostu do drugiego nastawu na tych owocach dodaj rodzynki. Najlepsza opcja.
Odpowiedz
#10
Zbyszek, najlepsza opcja do 2 nastawu to głóg Z pierwszego nastawu :) Z zeszłego roku zostało mi jeszcze 27 l wina z dr i rodzynek, 5 obciągów i nadal po jakimś czasie na szyjce wychodzi pierścień rodzynkowy.... źle wypłukałem rodzynki ale smakowo lux ale.... z głogiem lepsze :) Każdy ma inne smaki hehe
Odpowiedz
#11
Jeśli tak uważacie to może i fakt, zrobię kolejny nastaw, trzeba będzie jechać po kolejną butlę albo zrobić w 5l butelkach po wodzie :D
Odpowiedz
#12
Proponuję nie fermentować w 5 litrowych butlach po wodzie. Szkoda zdrowia, z butli podczas fermentacji uwalniają się szkodliwe związki. Proponuję udać się do cukierni, piekarni i tam pozyskać plastikowe wiadra. Dostaniesz je za darmo lub za niewielką opłatą. Dojrzewanie wina prowadź w szklanym balonie:)
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#13
Krzysztof, jak już poruszyłeś ten temat to pozwól że zapytam:
Czy jest jakaś różnica plastiku do butli do wody i plastiku do wiader. Zakładam, że ktoś rozsądny to atestuje w zależności od przeznaczenia, więc butla na wodę niekoniecznie może mieś atest na przechowywanie w niej alkoholu, kwasów itp. Z kolei wiadro też niekoniecznie jest przeznaczone do alkoholu skoro pochodzi z cukierni lub piekarni. Wiem jednak bo mam takie wiadra, że niczym się one nie różnią od sprzedawanych przez BROWIN fermenterów (jedynie otworkiem na kranik i rurkę fermentacyjną pewnie zrobioną już po zakupie samych wiader od wykonawcy). DOchodząc do sedna czy możemy być pewni że te wiadra są lepsze od tych butli dla naszego celu.
I drugie pytanie: Stosuję od zeszłego roku do fermentacji Pety 30l, które można pozyskać z barów. Są to pety o kształcie kega, które są jednorazowym zamiennikiem kaga i służą do przechowywania piwa i wina. Czy ich plastik jest wystarczająco dobry do naszych celów? Założyłem, że tak skoro ich podstawowe przeznaczenie to przechowywanie wina i piwa ale czy sama fermentacja jest czymś innym niż transport i przechowywanie z naszego punktu widzenia? (napisałeś że "podczas fermentacji uwalniają się szkodliwe związki").
Pozdrawiam, Grzegorz
Odpowiedz
#14
Witajcie ponownie, wino zlane i odciśnięte z owoców, owoce nastawione na kolejny nastaw.
Obecnie do wina dodałem syrop cukrowy z kilograma cukru, myślę że to już ostatnia porcja dla drożdży.
Po jakim czasie należy zlać teraz wino z nad osadu ? Miesiąc wystarczy czy trzymać dłużej ?
Później pewnie kolejny raz do butli żeby się klarowało ?
Wybaczcie za laickie pytania ale to mój pierwszy nastaw.
Pozdrawiam !
Odpowiedz
#15
Czy to trochę nie za wcześnie?
Ja swój głóg nastawiłem 25.10, potem 02.11 dodałem dwa razy tyle głogu i syropu, więc można uznać, źe zaczęliśmy jednocześnie, a oddzielenie owoców planuje na ok. połowę grudnia... u ciebie chyba jeszcze 2 tygodnie nie pracowało z owocami.. skąd ten pośpiech?
Odpowiedz
#16
Czytałem w jakimś przepisie że około po dwóch tygodniach powinno się oddzielić owoce. Natomiast porównałem go z innymi i był to chyba błąd, ale w samym smaku wino już całkiem całkiem przyjemnie smakuje, owoce przerzuciłem do dwóch 5l balonów. W drugim nastawie pozostaną zdecydowanie dłużej, porównam efekt końcowy. Czekam teraz aż drożdże przerobią ostatnią porcję syropu cukrowego i później zleję wino do klarowania.
Pozdrawiam!
p.s
właśnie tutaj znalazłem czas dwóch tygodni 
rady nie zawsze poprawne więc nie promujemy - TWA
Odpowiedz
#17
No tak, jednak polecał bym czytać nasze forum, do postępowania tego pana w trakcie produkcji wina nie tylko ja mam wątpliwości, forum daje możliwość porównania różnych sposobu postępowania.
Lech
Odpowiedz
#18
(12-11-2017, 09:23)cyclib napisał(a): (...) ale w samym smaku wino już całkiem całkiem przyjemnie smakuje(...)

Powiedz tak szczerze.. po ilu dniach odzieliłeś owoce? 10? 11?

Ja jestem początkujący, to się może i nie znam.. ale po mniej niż 2 tygodniach oceniasz smak?? 

Ja tobie poradze jak początkujący początkującemu.. ty weź poczytaj tu na forum tematy o DR i głogu - choćby te z pierwszej strony działu 'Dzika róża-Głóg-Berberys'.. O DR ponad 180 stron napisano nie na darmo, a i kilkanaście o głogu - nie musisz czytać całości, bo te same zasady się powtarzają przez cały temat, np. fermantacja z owocami 4-6 tygodni, a ci którzy robią je od lat preferują 6tyg lub nawet nieco dłużej.. ja to sobie tak mysle, że oni nie robią tego tylko nam początkującym po złości, a mają jakiś istotny powód... ;)
Odpowiedz
#19
Witajcie,
Powracam z nowościami,
Dwa nastawy w gąsiorkach 5l dzisiaj zostały pozbawione owoców głogu po 5,5 tygodniowym pobycie. Na każdy z gąsiorków użyłem po około 1,5 kilograma cukru przy drożdżach Fermicru VR5.
Wino w smaku jest całkiem przyjemne, jest dość słodkie z wyraźną nutą owocową. Pozostawiam je do klarowania.

Natomiast pierwszy nastaw przy przepisie z YT okazał się kompletnym niewypałem. Wino było alkoholowe, lecz niestety bez nuty owocowej. Postanowiłem dodać około 3 litrów owocu czarnej porzeczki, i pozostawić nastaw z owocem do dalszej fermentacji, zobaczymy co z tego wyjdzie.

O dalszych zmianach będę informował na bieżąco :D!
Dziękuje wszystkim za cenne wskazówki !

P.S Hori miałeś racje wino po 11 dniach z owocem było beznadziejnym pomysłem !

Pozdrawiam !
Odpowiedz
#20
Witajcie , piszecie że głóg można nastawiać dwa razy . Chciałem się dowiedzieć , czy po zalaniu pierwszego winka głóg przepłukujemy ? tak jak z ryżem z wina ryżowego ? bo zastanawiam się jak będzie wyglądał głóg po 6 tyg fermentacji.
Odpowiedz
#21
Zależy w jakiej kondycji był dodany do pierwszego nastawu. Jak da się przepłukać to można to zrobić , ale ważniejsze jest aby pozbyć się osadu z dna . Można go zostawić na chwilę żeby obciekł na jakimś sicie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#22
Głóg zwykle pływa ma wierzchu, więc przepłukiwać go nie trzeba, ten co na dnie wymaga lekkiego płukania wystarczy na sicie.
Lech
Odpowiedz
#23
Dziękuję bardzo za informację ;)
Odpowiedz
#24
(01-11-2017, 17:42)Zbyszek T napisał(a): Po prostu do drugiego nastawu na tych owocach dodaj rodzynki. Najlepsza opcja.

Jaka ilość rodzynek i głogu? Przy fermentowaniu drugi raz głogu



Skocz do: