Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z mniszka lekarskiego, skisło chyba :(
#1
Cześć.
Tydzień temu zrobiłem nastaw:
1,5 kg mniszka
1,5 kg cukru
10 l wody.
Drożdże complex
Przez tydzień mniszek był w nastawie.


Po tygodniu:

- nie pachnie to i nie smakuje to zbyt pięknie
- to normalne 
- czy da się to jakoś uratować

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Tygodniowe wino nie smakuje zbyt pięknie? Hmmm
Spróbuj za tydzień, powinno bardziej się ułożyć.

A tak serio to powinieneś mieć więcej cierpliwości i podaj więcej szczegółów np co do wyglądu, temp fermentacji, blg itp.
Napisz też może jakie miałeś oczekiwania wobec tego wina, bo z tego co wiem mniszkowe nie jest jakoś rewelacyjne smakowo.
"Artificem commendat opus"

Odpowiedz
#3
Na pewno nie smakuje po tygodniu.
Bardziej chodzi o ZAPACH.
Pierwszy raz robię takie ustrojstwo i nie wiem czy się popsuło czy ten typ tak ma.

wygląd - foto z dnia dzisiejszego
temperatura - 21
blg - nie mierzyłem, dzisiaj kupiłem cukromierz
oczekiwania - ot eksperyment w założeniu udany

Reasumując
Proszę Tych, którzy robili takie cudo o informacje
- smak zapach po tygodniu
- po paru tygodniach
- po paru miesiącach
- po jakim czasie wyjmujecie kwiaty z nastawu, znalazłem przepisy mówiące, że powinno się usunąć po góra dwóch dniach, są też przepisy mówiące, że po zakończeniu burzliwej fermentacji.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#4
Robiłem jakieś 3 litry z  1 litra płatków 2 litry wody i 1 kg cukru ( wiem ale planuje to troszke rozcienczyc  jak usunę płatki ).

Ale ja się w żadne wiadra nie bawiłem dałem drożdże do baniaka z resztą mieszanki i niech se hula.
Po 4 dniach gaz wychodzący przez rurkę pachniał przepięknie. Jak pyłek z kwiatka.
Będę wywalał płatki w tą sobotę to napiszę jak się ma sprawa.
Odpowiedz
#5
Po półtora tygodnia usunąłem płatki. (wiem, że przy zbieraniu dostało sie odrobine robaczków, je też usunąłem - mam nadzieje ).

Wino pachniało pięknie pyłkiem.

Za tydzień zamierzam posmakować. Przy czym ja miałem troche durny przepis bo dużo cukru się dawało. 3 l wody 1kg cukru i chyba lekko je rozcieńczę.

Mi sie wydaje, że Kol. powinieneś odrazu do balona to wrzucić. Szczególnie, ze jak przeglądałem informacje po necie to dużo osób pisało, że łatwo na tych płatkach o pleśń.

Za tydzień dam zdjęcie i info jak ze smakiem.
Odpowiedz
#6
Próbowałem dzisiaj. No takie byle jakie w smaku. Ale to dość krótko pracuje. Zapach bardzo słaby ale nie ma oznak zepsucia.



Skocz do: