Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z nektaru RIVIVA
#1
Witam.
Ostatnio zrobiłem taki dziwny nastaw:
2 soki Riviva 1,5l, smak czarna porzeczka
1 litr wody
1,5 kg cukru (w dawkach początek - 600g, po 2 dniach - 500g, po 10 dniach - 400g)
drożdże aktywne
pożywka.
Wystartowało ładnie i pracuje.
Mam pytanie: czy ktoś już może robił tego typu doświadczenie? Wyszło dobre, czy niedobre?
Wiem, niejeden powie, że nie warto! Ale chciałem spróbować! Pozdrawiam.

Rafał.
Odpowiedz
#2
Zawsze warto :) Tylko z ta ilością przesadziłeś ;) No chyba że tą ilością będziesz się smarował ;) A na poważnie niepotrzebnie dawałeś wodę, cukier dawaj co 7 dni.
Odpowiedz
#3
Mało, bo wolę poczekać na owoce. A to robię tylko dla sprawdzenia. Wyjdzie dobre - to zrobię więcej. A jeśli chodzi o wodę, to następne będzie bez wody;) No i cukier co 7 dni - ok.

Rafał.
Odpowiedz
#4
@rafi1654, ten "sok" o którym piszesz, to tak naprawdę nektar o zaw. 25% soku, ale akurat w przypadku czarnej porzeczki, którą i tak mocno się rozcieńcza, to nie przeszkadza.
Robiłem z niego wino i u mnie nastawu 14,5l składał się z:
11l tego nektaru,
1,2l bardzo słodkiego kompotu, ala sok (choć czystego soku to może tam było z 50%, reszta cukier i woda)
cukier do mocy 14%
1l wody to rozpuszczenia cukru.
Wino - jak na kartonikowe - wyszło rewelacyjne. Bardzo proste, nie wymaga żadnego skomplikowanego sprzętu, ani dużo pracy. W kilka tygodni klarowne na kryształ. Każdemu kto zaczyna przygodę z winem je polecam. Chociaż wiadomo, że z owoców wychodzi bardziej aromatyczne, głębsze w smaku i będzie miało więcej ciała.

Do Twojego nastawu niepotrzebnie dodałeś tyle wody. Dodałbym jeszcze teraz z 3 litry nektaru i odpowiednią ilość cukru i będziesz zadowolony.
Odpowiedz
#5
Ok. 
Dzięki za informacje. 
Spróbuję! 
Pozdrawiam.

Rafał.
Odpowiedz
#6
Witam
A jak myślicie czy udało by się winko na nektarze RIVIVA o smaku jabłkowym lub pomarańczowym. Ma ktoś z was jakieś doświadczenia z tym związane?
Odpowiedz
#7
Jabłkowy nektar sie nie nadaje na wino to musi byc sok
Odpowiedz
#8
Ja robię winko z koncentratów owocowych (jabłkowy, wiśniowy, z czarnej porzeczki, aroniowy). To soki zagęszczone do 67/72 Bx przez odparowanie z nich wody, Żadnych dodatków, konserwantów czy cukru.
Koszt 1L wina z takiego koncentratu to ok 3 -4 zł. Niewiarygodnie prosty i bezpieczny sposób na swoje własne winko.
Jakby ktoś był zainteresowany to proszę o maila na priv
Odpowiedz
#9
Litr koncentratu czy koszt jednej butelki wina w tej cenie?
Odpowiedz
#10
To koszt 1 L wina, wliczając w to już drożdże i cukier...
Odpowiedz
#11
(25-02-2018, 10:15)lukihah napisał(a): @rafi1654, ten "sok" o którym piszesz, to tak naprawdę nektar o zaw. 25% soku, ale akurat w przypadku czarnej porzeczki, którą i tak mocno się rozcieńcza, to nie przeszkadza.
Robiłem z niego wino i u mnie nastawu 14,5l składał się z:
11l tego nektaru,
1,2l bardzo słodkiego kompotu, ala sok (choć czystego soku to może tam było z 50%, reszta cukier i woda)
cukier do mocy 14%
1l wody to rozpuszczenia cukru.
Wino - jak na kartonikowe - wyszło rewelacyjne. Bardzo proste, nie wymaga żadnego skomplikowanego sprzętu, ani dużo pracy. W kilka tygodni klarowne na kryształ. Każdemu kto zaczyna przygodę z winem je polecam.  Chociaż wiadomo, że z owoców wychodzi bardziej aromatyczne, głębsze w smaku i będzie miało więcej ciała.

Do Twojego nastawu niepotrzebnie dodałeś tyle wody. Dodałbym jeszcze teraz z 3 litry nektaru i odpowiednią ilość cukru i będziesz zadowolony.

Lukihah zdradzisz ile dałeś cukru?



Skocz do: