Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z przemrożonych ziemniaków
#1
Szlag mi trafił 50 kg kartofli. W te siarczyste mrozy dokumentnie zmarzły (w piwnicy jakiś idiota wybił mi okno). Da się toto przerobić na wino? A jesli tak, to w jakich proporcjach dodawać dukier. Glukozy mają wszak sporo...
Odpowiedz
#2
Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, aż zmiękną i przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu przecedzić, zadać zaczynem drożdży a po kilku godzinach dodać 1/3 przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3 dniach.

wino 17% (na 10l wina)
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g pożywki

Przelicz wg.proporcji dla Towjego nastawu.
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez MaroPrzelicz wg.proporcji dla Towjego nastawu.
Ale czy nie trzeba zmniejszyć ilości cukru? Wszak glukoza już się wydzieliła. I jest ryzyko, że gdy dam całość, to będzie zbyt słodkie.
Odpowiedz
#4
Odradzam wino z przemrożonych ziemniaków:wykrzyknik:.
Severusa wykończyło:


Severus

Winiarz

Ostatnio aktywny: 22-3-2006 o godz. 22:35



Toż to jak epitafium.
Odpowiedz
#5
Czy są jakieś nowe informacje?
Odpowiedz
#6
Nie ma. O przemrożonych kartoflach już dawno zapomniałem. Wina z nich nie zrobiłem; zbyt kosztowne; żeby dawać kartofle i cukier w proporcji 5 do 4, to cokolwiek za dużo



Skocz do: