Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z ryżu/żyta jakie drożdże
#1
Question 
Witam wszystkich. W najbliższych tygodniach mam zamiar nastawić wino z ryżu lub żyta, wybór padnie na sam koniec lecz mam pytanka dla bardziej doświadczonych gdyż będzie to mój (pierwszy z tych składników) a następny z kolei z innych ;)
Co do pytań : 
- Z poprzednich nastawów zostały mi drożdże Aromatic Wine Complex. Będą się nadawać na powyższe nastawy?
- Jeśli te drożdże co posiadam się nie nadają to co proponujecie ? 

Z góry bardzo dziękuję za waszą pomoc
Odpowiedz
#2
Jak będziesz robił wino 15-18% to tak. Jak słabsze to zmień.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#3
Ja swojego ostatniego ryżowaca robiłem na bayabusach 995 i byłem zadowolony z efektów.
Wcześniej robiłem na różnych w 90% browinowych i różne bywało, często nie chciały dofermentować do końca, tylko stawały na 1-2 blg ;)
Pamiętaj ryżówce lubią rodzynki i daktyle oraz pożądanie wypłakuj ryż, bo potem może się nie sklarować jak chcesz i będzie mleko, przerabiałem to kiedyś i wino poszło na destylat ;)



Skocz do: