Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z soku Brzozy - Ratunku!!!
#1
Witam, dziś nastawiłem winko z soku brzozy. Ok 35l. 3 dni wczesniej nastawiłem MD z drożdży sherry. Według mnie MD była bez zarzutów. Do całości dodałem 4kg cukru i pożywke. Po 4 godzinkach nastaw nie daje znaku życia (zero bąbelków) Co robić?? A może co zrobiłem źle??
Odpowiedz
#2
Ogólnie 4 godziny to mało.
Poczekaj spokojnie do jutra.

A przy okazji - 4 kg cukru na 35l?
To jak słodki musiał być ten sok z brzozy?
Mierzyłeś Blg?

EDIT:
Moja brzoza na aktywnych ruszyła z kopyta od strzału - i w nocy uciekała z balonu ;)
Odpowiedz
#3
Na forum można przeczytać, że brzoza opornie fermentuje, choć ja nastawiłem 2 dni temu (osłodzony miodem) zapodałem drożdże aktywne i zaczęło bulkać co 2 sekundy po kilkunastu minutach...
Odpowiedz
#4
z tą oporną fermentacją to różnie bywa.. aronia podobno tez opornie a nastawiona ok 21-ej zaraz po północy ścierałem z podłogi....
kilka razy robiłem start z MD - teraz tylko aktywne.. pracują jak trzeba i kiedy chcemy a nie kiedy one chcą..
Odpowiedz
#5
Czyli radzicie poczekać cierpliwie do jutra?? Mierzyłem blg soku miał ok 3,5-4blg, ale myslę ze na początek to powinno wystarczyć, pozniej oczywiście bede dosładzał. Niestety u mnie nigdzie w okolicy nie mozna kupić drożdzy aktywnych ;/
Odpowiedz
#6
Kiepsko jest u prawie każdego w okolicy z aktywnymi - dlatego większość z nas w necie zamawia.
Co i Tobie polecam.
Pzdr.
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez batigoool
Czyli radzicie poczekać cierpliwie do jutra?? Mierzyłem blg soku miał ok 3,5-4blg, ale myslę ze na początek to powinno wystarczyć, pozniej oczywiście bede dosładzał. Niestety u mnie nigdzie w okolicy nie mozna kupić drożdzy aktywnych ;/


kurde facet no offence ale kopa bym ciebie zasadził aż miło
(zboczuchy tylko bez domysłów)
a neta nie mamy? - pierwszy z brzega browamator ,euro -win , wogóle wiele ..win. a najwieksza Twoja :diabelek: tyle sklepów sieciowych że nie musisz czekać na łaskę pana ździcha z warzywniaka czy ogrodniczego..
Odpowiedz
#8
Musze sie zaopatrzyc w aktywne, zeby nastepnym razem nie bylo takich problemów. Mam nadzieje ze do jutra wszystko ruszy i bedzie w porządku. Ale jesli nie to co radzicie robić?? W jaki sposób działać??
Odpowiedz
#9
na szybko nastawić kolejna MD jeśli sie boisz i to dużo jej zrobić
Odpowiedz
#10
powinno ruszyć
brzoza lubi troche mulić na początku;)
Odpowiedz
#11
No i jak tam ? Ruszyło ? :)
Odpowiedz
#12
Coś tam chyba ruszyło ale bardzo słabiutko. Mineły prawie 24h a wino bulgocze z częstotliwoścą 1/ok 20 sek. Nie wiem czemu tak słabiutko pisałem wczoraj że dodałem 4kg cukru do 35l soku. Po dodaniu cukru blg yło zaledwie 11. Moze za mało cukru dałem jak na początek?? Jak myślicie??
Odpowiedz
#13
powinno byc ok skoro daje oznaki zycia.. jaką masz temperaturę w pomieszczeniu?
Odpowiedz
#14
Temperatura w pomieszczeniu nie jest za wysoka bo ok. 19st. W tej chwili patrzyłem i pracuje, nędznie bo nędznie ale pracuje. Bąbelki z cząstotliwością 1/ok.25sek.
Odpowiedz
#15
Minęło prawie 48h od nastawienia winka i sytuacja nie uległo poprawie. Nadal pracuje słabiutko, czyha jeszcze słabiej niz dowczoraj :/. Blg jest na tym samym poziomie. Jak myslicie bedzie jeszcze cos z tego?? Czy mozna jeszcze cos zrobic zeby nastaw ruszył z kopyta?? Czekam na pomoc bo tu kazda chwila jest wazna :P
Odpowiedz
#16
Podnieś temperaturę może, obwiń itp. Może wyższa temp. pomoże ... no i czekaj ...
Odpowiedz
#17
Nic się nie martw. Mi zaczęło bulkać po czterech dniach... i w sumie przez cały czas dość słabo fermentowało. Niemniej jednak efekt końcowy był znakomity... Nie mogłem się odpędzić od propozycji odkupienia chociaż jednej butelki przez kolegów. Pamiętaj, o temperaturze. Ważne, żeby było co najmniej 20 stopni...



Skocz do: