Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z soku jabłkowego - wyliczenie cukru
#1
Witam,
mam dużo soku jabłkowego tłoczonego na zimno z kartonu, chciałem zrobić z tego wino około 11.5%.

11.5 * 16.8 = 193.2 gramy cukru na litr

Sok zawiera 110 gram cukru na litr (informacja na kartonie). Więc mam dodać 83.2 gramy cukru na litr soku czy muszę odjąć poprawkę na niecukry?
Cały cukier dodać od razu? To będzie około 19 blg czy przefermentować najpierw cukier zawarty w soku, a później dodać resztę?
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#2
Masz podane informację o zawartości cukru, nie ekstraktu ogólnego, więc nie odejmujesz poprawki na niecukry. Przy takich ilościach cukrów w nastawie ja bym dawał wszystko od razu.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#3
Dzięki za odpowiedź.
Nastawiłem ale coś mi nie pasuje. Wg wyliczeń powinienem dodać 83.2 gramy cukru na litr. Sprawdziłem przed dodaniem cukru - sok miał 11 blg. Nastawiłem 12 litrów soku więc powinienem dodać 83.2 gramy x 12 litrów = 998.4 gramy curku. Więc 1 kg cukru rozpuściłem w soku (wlałem do plastikowej butelki z cukrem i wymieszałem bez podgrzewania) po czym przelałem wszystko do wiadra fermentacyjnego, dokładnie wymieszałem i sprawdziłem blg, wyszło 15. A powinno być 19.
Coś źle przeliczyłem? Czy może cukier niedokładnie się rozpuścił i dlatego nie ma 19 blg?
Odpowiedz
#4
I tu mamy do czynienia ze starym pytaniem, ile cukru jest w cukrze. ;-)

A tak na poważnie to;
- jeśli zmierzyłeś sok i spławik pokazał 11 Blg to jest to jednak ekstrakt ogólny od którego powinieneś odjąć poprawkę na niecukry, dla jabłek przyjąłbym 3 stopnie.
- dodając do 12 litrów soku prawie kilogram cukru zwiększyłeś objętość nastawu o 0,6 litra, tym samym nie masz już 193,2 g/l tylko 193,2x12/12,6=184 g/l.
-19 Blg to nie 190 gram w litrze, tylko 190 gram w kilogramie, tak czy siak z mojego szybkiego liczenia wychodzi mi, że Twój nastaw powinien mieć w granicach 17 Blg.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#5
Cukier jest raczej ok bo w tym samy czasie nastawiłem też wino ryżowe z tego samego cukru i po wymieszaniu i zmierzeniu blg wynik był dokładnie taki jak wychodziło z wyliczeń.

Cukier w soku z jabłek mierzyłem 3 razy.
- przed dodaniem cukru - 11 blg,
- po dodaniu cukru - 15 blg
- nie pasował mi ten wynik, wiec jeszcze wszystko dokładnie przemieszałem, zmierzyłem i znów wyszło 15 blg

Jakieś rady co dalej z tym zrobić? Dosypać cukru? Ale czytałem na tym forum, że wina jabłkowe nie powinny mieć więcej niz 12%.
Czy zostawić tak jak jest ale jeśli faktycznie jest 15 blg to wino wyjdzie około 9%, a to trochę za mało.

Po 20 godzinach od nastawienia, drożdże zaczęły już prace, zmierzyłem zawartość cukru. Wyszło tak jak na początku 15 blg. Dzi zamieszałem pojemnikiem 2-3 razy więc cukier raczej powinien się rozpuścić.



Skocz do: