Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z wiśni krok po kroku
#51
Najpierw siarkujesz, sprawdzasz czy nie wznowi fermentacji i dosładzasz do smaku.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#52
Tymczasem spróbowałem, mało słodkie, BLG 0 więc dodałem trochę cukru, zrobię jeszcze %
Odpowiedz
#53
Fridaj nie możesz prowadzić fermentacji w nieskończoność, jeśli dodałeś zaplanowany cukier to uzyskałeś zaplanowany % alko. Po tym jak wino ma 0 lub nawet -1 blg siarkujesz je, czekasz 10 dni i zlewasz. Potem dosładzasz do smaku i zostawiasz w spokoju na kilka miesięcy do kolejnych zlań.
Odpowiedz
#54
"nie możesz prowadzić fermentacji w nieskończoność, jeśli dodałeś zaplanowany cukier to uzyskałeś zaplanowany % alko"
Mocne argumenty, jakoś zawsze mnie korci żeby przedobrzyć :D Na szczęście i tak chciałem dosłodzić a fermentacja już nic nie ruszyła po tym (na razie)
Dziękuję wszystkim za porady i myślę, że fajny temat powstał bo na pierwszy raz wyłowienie tych informacji z całego forum dla początkującego wydawało się trudne, będę dawał znać co dalej się dzieje i jak smakuje :)
Odpowiedz
#55
(08-07-2018, 10:49)lech.kuba napisał(a): Obliczony cukier zawsze dzielę na pół i taką ilość dodaję na starcie, następnie jak blg spadnie do 0*.....

to BLG 0 tj. po uwzględnieniu niecukrów? Czyli ja cukromierz wskaże 4, to można dodawać cukier?
Ile powinno wynosić BLG po dodaniu cukru?
Pozdrawiam,
Ludek
Odpowiedz
#56
(05-08-2018, 17:21)Ludek napisał(a):
(08-07-2018, 10:49)lech.kuba napisał(a): Obliczony cukier zawsze dzielę na pół i taką ilość dodaję na starcie, następnie jak blg spadnie do 0*.....

to BLG 0 tj. po uwzględnieniu niecukrów? Czyli ja cukromierz wskaże 4, to można dodawać cukier?
Ile powinno wynosić BLG po dodaniu cukru?

Cukromierz pokazuje wynik na daną chwilę, więc jeżeli robisz wino na samym soku, to jeżeli Ci pokaże 4* to faktycznie jest 0*, natomiast przy dodawaniu wody do soku ta wartość będzie różna.
Po dodaniu cukru w planowanych ilościach ( 1/2, następnie 1/2 z 1,2, dalej już ostrożnie) , blg nie powinno przekraczać 5*, aby nie obudzić się z ręka w .... , bo ja osobiście nie lubię wina za słodkiego, bo dosłodzić po zakończeniu fermentacji zawsze się da, natomiast odsłodzić już nie.
Lech



Skocz do: