Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z winogron (nowy)
#1
witam mam prośbę chodzi mi o jakis sprawdzony i pewny przepis (krok po kroku dla opornych;)) na winko z winogron (ciemnych) jestem początkujący wiec prosze o jakąkolwiek pomoc mam baniak 15L i chodzi mi o jakies proporcje własnie z wykorzystaniek tego baniaczka ;) pozdrawiam :)

email: Jasiek34@yahoo.pl
Odpowiedz
#2
http://www.old.wino.org.pl/frames/winogron.html Masz przepis, poczytaj sobie tą stronkę to dużo się dowiesz.
Odpowiedz
#3
Napisz jakie winko chcesz zrobić, czy ma być wytrawne, słodkie, półsłodkie, ile alkocholu. Napisz też jakie masz winogrona, czy znasz odmianę tych winogron?
Odpowiedz
#4
odmiany winogron niestety nie znam a winko chce zrobic półsłodkie tak np 12% ;)
Odpowiedz
#5
Tak jak pisał RAF, na stronie jest przepis. Pytałem o odmianę winogron bo gdyby były to jakieś przerobowe dobrej odmiany to ja pokusiłbym się zrobić winko bez dodatku wody. Z 1kg winogron można otrzymać ok 0.7l moszczu. W dymionie 15l bezpiecznie jest nastawić ok 13l, tak aby w razie czego nie malować ścian :).
Jeżeli masz cukromierz to sprawdź jaką te winogrona mają zawartość cukru.

Skąd już masz winogrona, kupiłeś? Czy masz jakieś wczesne?
Odpowiedz
#6
tzn jeszcze niemam winogron ale chce sie wczesniej do tego przygotowac ;)
Odpowiedz
#7
Połsłodkie 12%, hmmm wybrałeś ten trudniejszy wariant. Proponuje, skoro jesteś początkujący, zrobić wytrawne wino. A tak na marginesie to na tym forum jest tyle wiedzy, że nie wypada pytać o pewny przepis na wino (zresztą takiego przepisu nie ma); do zbiorów jeszcze z miesiąc więc masz czas na lekturę.
Jak nie poznasz podstawowych zasad wyrobu wina to wszelkie przepisy i tak będą zagmatwane.
Odpowiedz
#8
ok dzieki poczytam ;)
Odpowiedz
#9
Odświeżam temat
Mam winogrona ciemne
Chciałbym zrobić wino powiedzmy 10-12% WYTRAWNE
Przeczytałem w postach że jest to łatwiejsze niż wino słodkie
Co będe potrzebował oprócz butli i rurek. Jakie pozostałe składniki
Pozdrawiam
Odpowiedz
#10
Pirosiarczyn potasu, drożdże winiarskie, fosforan diamonu i pektopol.

Pozdrowienia

arek
Odpowiedz
#11
Cytat:Wysłane przez all4u2
Co będe potrzebował oprócz butli i rurek.
Cytat:Wysłane przez moonjava
Pirosiarczyn potasu, drożdże winiarskie, fosforan diamonu i pektopol.
Owoce, cukier, woda i DUŻO CIERPLIWOŚCI :)

Krzysztof
Odpowiedz
#12
Cytat:Wysłane przez Skrzych
Cytat:Wysłane przez all4u2
Co będe potrzebował oprócz butli i rurek.
Cytat:Wysłane przez moonjava
Pirosiarczyn potasu, drożdże winiarskie, fosforan diamonu i pektopol.
Owoce, cukier, woda i DUŻO CIERPLIWOŚCI :)

Krzysztof
Super Panowie!
Dzieki za odpowiedź
Biorąc pod uwagę że jestem początkujący to czy mógłbym prosić jeszcze żeby mi ktoś tak od myślnika napisał co po czym należy zrobić to będe strasznie wdzięczny. Wiem że pewnie podobnych tematów było tutaj wcześniej natomiast jeszcze dobrze nie posługuje sie winiarską nomenklaturą i nie poruszam po forum zbyt sprawnie.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#13
Specjalnie dla początkujących patricus wraz z KrzychemG sprokurowali instrukcję obrazkową do oglądnięcia na www.winogrona.org Winogrona ciemne należy przed wyciskaniem przefermentować w postaci miazgi przez tydzień.

Krzysztof
Odpowiedz
#14
Cytat:Wysłane przez RAF
http://www.old.wino.org.pl/frames/winogron.html Masz przepis, poczytaj sobie tą stronkę to dużo się dowiesz.
Witam
ze bralem wczoraj winogrona umylem i przez noc je suszylem. Nie mam przygotowanej MD i obawiam sie czy zanim ja przygotuje przez okres 3 dni owoce mi sie nie zepsuja. Czy moge zmiażdzyć owoce i zalac je wrzątkiem oraz pozostawić tak a potem dolac MD czy radzicie inna metode. Owoce z racji slonecznego i goracego lata sa bardzo slodkie.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#15
Zdecydowanie zamiast zalewania wrzątkiem polecam potraktowanie mazgi pirosiarczynem - 1g/10 litrów miazgi. Wstaw ją następnie do chłodnego miejsca i przez te dwa, trzy dni nic złego z nia nie powinno się stać.
Pozdrawiam,
Marek
Odpowiedz
#16
Cytat:Wysłane przez emto
Zdecydowanie zamiast zalewania wrzątkiem polecam potraktowanie mazgi pirosiarczynem - 1g/10 litrów miazgi. Wstaw ją następnie do chłodnego miejsca i przez te dwa, trzy dni nic złego z nia nie powinno się stać.
Pozdrawiam,
Marek

OK a MD dodac do miazgi czy po wycisnieciu soku juz do balonu ?
Odpowiedz
#17
A jakie to winogrona? Jeśli białe to wyciśnij sok, wlej do balonu i dodaj MD, natomiast jeśli ciemne to dodaj MD do miazgi i pofermentuj tak do tygodnia. Polecam Ci kupno pektopolu i dodanie do miazgi.
Odpowiedz
#18
Cytat:Wysłane przez emto
A jakie to winogrona? Jeśli białe to wyciśnij sok, wlej do balonu i dodaj MD, natomiast jeśli ciemne to dodaj MD do miazgi i pofermentuj tak do tygodnia. Polecam Ci kupno pektopolu i dodanie do miazgi.

Winogrona są ciemnie ! w którym momencie dodac ten pektopol oraz czy mozna go bez problemow dostac tam gdzie drozdze ?
Odpowiedz
#19
Pektopol dodasz kilka godzin po potraktowaniu miazgi piro. Przeczytaj temat poniżej o pektopolu. Dowiesz się wielu pożytecznych rzeczy. W większych miastach pektopol można dostać bez problemu w sklepach winiarskich, supermarketach.

http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5964
Odpowiedz
#20
witam
ile powinienem dodac wody z cukrem oraz w jakich proporcjach na kazde 10 litrów otrzymanego z winogron soku aby wyszlo mi polwytrawne wino ?
Odpowiedz
#21
Witam
Bardzo zalezy mi na podpowiedzi do postu powyzej poniewaz mam zamiar dzis zlac sok do balonu i dodac wode z cukrem !!!

pozdrawiam
Odpowiedz
#22
Witaj,
to ile powinieneś dodać cukru i wody zależy m.in. od poziomu cukru w soku, kwasowości. Jedyne co mogę z czystym sumieniem Ci podać to link do strony głównej, gdzie w zakładce podręcznik wyrobu wina/przepisy szczegółowe/winogrona znajdziesz gotowca na wino z winogron.

http://www.old.wino.org.pl/frames/index2.htm

Pozdrawiam,
Marek
Odpowiedz
#23
Witaj
widziałem tą strone tyke ze tam jest podany przepis w zaleznosci od kg owocu a ja nie bardzo wiem ile tego bylo. Poza tym mnie bardziej interesuje smak wina niz to ile bedzie mialo procentow. Stad nie chcialbym zeby mi wyszlo slodkie. Juz wolalbym bardziej wytrawne.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#24
wyszlo mi 12 kg soku :) przelalem to w gąsior i dodalem 1,2 litra wody z rozpuszczonym kg cukru. mam nadzieje ze nie wyjdzie za slodkie
ile powinno pracowac takie wino ? co potem powinienem zrobic ?
czy czekac az przestanie kompletnie pracowac czy wczesniej zlac i zrobic tzw drugi nastaw ?
pozdrawiam
Odpowiedz
#25
Witaj,
ważyłeś ten sok? Lepiej zbyś podawał ilość w litrach, będzie nam łatwiej. Powinieneś zaopatrzyć się w cukromierz, bo tak na oko to nie będziesz wiedział ile masz cukru w nastawie i jaką moc osiągnęło wino.
Wino powinno pracować do końca - brak fermentacji, blg = 0, a najlepiej poniżej zera. Wtedy zlewasz wino znad osadu i pozwalasz mu dojrzeć. Możesz dodatkowo zasiarkować.
Co to jest "drugi nastaw"?
Odpowiedz



Skocz do: