• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 22 23 24 25 26 … 92 Dalej »

Winogrona startuja by po chwili nic się nie dzialo

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 29
Liczba wątków: 4
09-09-2018, 18:26
Wstawiłem 6 dni temu winogrona. Miazge rozgniotlem. Dodałem drożdży w paczce razem z pożywka i 1 litr wody z kg cukru. Zakrylem wiadro rurka i po 2 dniach nic. Więc przecedzilem i zostawiłem sam sok. 2 dni czekania i nic. W 5 dniu bulgotnelo dosłownie przez 4 min i dalej cisza. W szóstym dniu dodałem pół kilo cukru w pół litra wody i szczypte drozdzy . Prawie odrazu ruszyło. Ładnie bulgotalo przez pół godziny i znowu cisza. Co mam zrobić
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
09-09-2018, 20:02
(09-09-2018, 18:26)Pavvelek napisał(a): Co mam zrobić

Sprawdzić szczelność połączenia rurki i korka. Zakupić cukromierz bo to on powie lepiej niż "bulkanie"czy drożdże pracują.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

09-09-2018, 21:35
Cukromierz mam. Wydawało mi się że wyznacznikiem pracującego wina jest bulgotanie w rurce a nie z cicha pęk pracujące drożdże
Szukaj
Odpowiedz
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

10-09-2018, 22:39
Dzisiaj jest 8 dzień i wino nie pracuje. Na początku do 7 litrów soku dodałem 1 litr wody i kg cukru plus drożdże i pożywka  i wino nie pracuje. Dziś dodałem pół kilo cukru w litrze moszczu i na cukromierzu blg 0 wino dalej nie pracuje. Pomoże mi ktoś? Polecomo mi dodać jeszcze raz drozdzy. W nastawie mam ich już ok 7 g na 10 litrów. Boję się że to wszystko mi zaraz skisnie. I dlaczego jak dodałem cukier blg pokazuje mi zero spławik poszedł cały na dno w nastawie 

Ps
Od tygodnia proszę o pomoc mądrzesze osoby ale nikt nie chce pomoc bo dla innych najważniejsze jest to aby  nie zasmiecac forum a nie pomoc w potrzebie  A ja niestety będę musiał wylać wszystko bo wydaje mi się że chyba zaczyna kisnać bo czekałem i czekałem aż zacznie fermentowac.

Ps2
Możecie zamknąć i skasować temat bo i tak nikt tu nic mi nie napisze. 

Cieszcie się swoimi winami bo ja swoim nie mogę 

Dziękuję jednej osobie słownie JEDNEJ! ! Boulii Paweł za radę na pw za próbę i chęci ratowania mojego wina
Szukaj
Odpowiedz
gbed Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 238
Liczba wątków: 3
10-09-2018, 23:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2018, 23:04 przez gbed.)
(10-09-2018, 22:39)Pavvelek napisał(a): …...Dziś dodałem pół kilo cukru w litrze moszczu i na cukromierzu blg 0 wino dalej nie pracuje. …...I dlaczego jak dodałem cukier blg pokazuje mi zero spławik poszedł cały na dno w nastawie 

Są dwie opcje:
1. Spławik jest popsuty. Kup nowy.
2. Wino już zostało przerobione - cały cukier został przerobiony (ten cukier co teraz dodałeś zbilansował tylko gęstość alkoholu do 0Blg) - to się da poznać smakując czy zawiera alkohol. Tequilla Ci dobrze radził w takim wypadku - bulka tylko wtedy jak układ jest szczelny, dowolna nieszczelność powoduje brak bulkania który nie oznacza braku fermentacji.
Pozdrawiam, Grzegorz
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
10-09-2018, 23:10
Dodajesz cukier a jest 0 blg i twierdzisz że nie pracuje . Gdzie podziewa się zatem dodawany cukier ? Cuda czasami się przytrafiają ale ja powtarzam po raz drugi
(09-09-2018, 20:02)TEQUILA napisał(a): Sprawdzić szczelność połączenia rurki i korka.

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
lech.kuba Offline
Dionizos
Liczba postów: 3.585
Liczba wątków: 16
Nastrój: :-) :-)
10-09-2018, 23:39
Pomiary cukromierzem to jednak podstawa, jak nie jesteś go pewny to sprawdź na czystej wodzie w temperaturze 20°C.
Lech
Szukaj
Odpowiedz
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

11-09-2018, 05:03
Wszystko mierze w temperaturze pokojowej. W tym samym pomieszczenia zmierzył na wodzie - 0 blg. Fermentację w wiaderku fermentacyjnym z rurka boczna. Wszystko dodatkowo zaklejone plastelina czyli korek na górze i korek z boku.  Jak dodawalem wczoraj cukier na powierzchni nie było żadnego nawet najmniejszego korzuszka tylko sam sok. Dziś dodam drożdże zobaczymy
Szukaj
Odpowiedz
gbed Offline
Winiarczyk
*
11-09-2018, 06:48
Czy w smaku i zapachu czujesz alkohol?
Pozdrawiam, Grzegorz
Szukaj
Odpowiedz
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

11-09-2018, 08:04
Nie. Pokusił bym się że delikatnie kwaśne ale nie wiem czy to przez owoce które może są niedojrzale czy już wino kwasnieje
Szukaj
Odpowiedz
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

11-09-2018, 15:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2018, 19:05 przez Pavvelek.)
Dodałem drożdże i pożywke poczekam 3 dni jak nic się nie stanie to to wszystko wyleje w...
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 8.571
Liczba wątków: 400
11-09-2018, 15:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2018, 15:34 przez drajla.)
Pavvelek - bardzo proszę, kolejne posty pisz poprawnie.
Szukaj
Odpowiedz
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

13-09-2018, 17:59
Dziś dodałem kolejna porcje cukru 2l/1kg i ruszyło. Na jak długo zobaczymy. Jeśli po 10 dniach nastaw troche podkisl (takie mam wrażenie) to jak teraz ruszyła fermentacja i będzie alkohol to "naprawi się smak"?
Szukaj
Odpowiedz
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

16-09-2018, 11:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2018, 16:41 przez Boullii.)
Witam
Pisze tu bo w wątku o moim winie winogron owym nie mogę doczekać się odpowiedzi. Sytuacja jest taka ze nastaw winogron owy zajazdzal jęk by był lekko skisniety przez brak fermentacji około tygodnia  Po dodaniu kolejnej porcji cukru ruszył na jakieś 2 dni. Po 2 dniach jak nic nie pracowało zajrzałem do środka i odrzucił mnie zapach jak by zgnilych jajek. Jak myślicie wino do kibla ?

Pierwsze i ostatnie ostrzeżenie, pisz poprawnie i przestań otwierać nowe wątki o tym samym winie -TWA
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Nastrój: Miodowy
16-09-2018, 16:37
Wino do kibla.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
Odpowiedz
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

16-09-2018, 16:53
Co poszło nie tak żebym tego bledu nie popełnił w przyszłości? I czemu wali zbukami?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
17-09-2018, 13:22
Ostatni raz piszę do Ciebie (tak już po raz trzeci) ...........skoro dodałeś drożdże do nastawu, dosypujesz cukier już kolejny raz, cukromierz pokazuje 0, jest sprawny bo sprawdzasz na wodzie i też pokazuje 0 , to fermentacja trwa w najlepsze. Jest wytrawne bo przerobiło cukier, dlatego uważasz że podkisło, nie masz zielonego pojęcia jak powinno wytrawne wino smakować bo pewnie w życiu nie piłeś. Drożdże na etapie fermentacji wytwarzają co2 + różne estry zapachowe które często nie pachną przyjemnie (wymioty , zgniłe jaja) , zwłaszcza drożdże które ciągle dostają nową porcję pożywki.

Boullii napisał "do kibla" , ja nawet rozumiem jego tok myślenia. Wylejesz i przestaniesz zawracać doopę po raz kolejny swoim wyimaginowanym problemem :)

Szukaj
Odpowiedz
Dziadek2 Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.053
Liczba wątków: 1
17-09-2018, 13:30
Cytat: i odrzucił mnie zapach jak by zgnilych jajek.

Odlej odrobinę do kieliszka, wrzuć kawałek czystego drutu miedzianego, odczekaj jakiś czas (pół godziny, godzinę itd) i sprawdzaj czy się poprawiło.
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman
Szukaj
Odpowiedz
gbed Offline
Winiarczyk
*
17-09-2018, 13:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2018, 21:37 przez gbed.)
(16-09-2018, 16:53)Pavvelek napisał(a): Co poszło nie tak żebym tego bledu nie popełnił w przyszłości? I czemu wali zbukami?

Poczytaj tu:
http://wino.org.pl/forum/Thread-Babcia-p...wod%C3%B3r
albo tu:
http://www.produkcjawina.com/bledy-winne...ta-postac/
itd.

Znalazłem też coś takiego:
http://www.janlubera.pl/produkt/370,erco...dnych.html
ale niestety nie mogę rekomendować bo nigdy nie używałem, może ktoś z kolegów.
Pozdrawiam, Grzegorz
Szukaj
Odpowiedz
Pavvelek Offline
Młodszy winiarczyk

20-09-2018, 19:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2018, 20:12 przez maciek19660714.)
Boullii napisał "do kibla" , ja nawet rozumiem jego tok myślenia. Wylejesz i przestaniesz zawracać doopę po raz kolejny swoim wyimaginowanym problemem :)

Jaki ty ....... mądry jesteś. Skoro tak podchodzisz do tematu a przypomnę twojej ............ że to dzial dla początkujących co w rozumieniu znaczy że żądają pytania osoby które nigdy nie miały styczności z produkcją wina i dlatego pytają takie pełne wiedzy mózgi jak ty o poradę. Ale królewicz jest urażony poziomem pytań więc powiem Ci jedno i też po raz ostatni .................

A jak widać można było uratować wino. A ja za poleceniem kolesia wylałem wino. Teraz pewnie morda xi się śmieje że już pytań nie będę zadawał. To masz ode mnie prezent mam .......... na to forum i na takie odpowiedzi.
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
Liczba postów: 8.358
Liczba wątków: 162
Nastrój: Niepowtarzalny...
20-09-2018, 20:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2018, 20:32 przez maciek19660714.)
Pavvelek post wyczyściłem. Nie irytuj się. Czasami tak się dzieje. Ważne aby dojść do tego co było przyczyną.
Nie zwracaj uwagi na docinki.

(17-09-2018, 13:22)TEQUILA napisał(a): ... przestaniesz zawracać doopę po raz kolejny swoim wyimaginowanym problemem :)

Jeżeli ktoś, cokolwiek Ci zawraca i masz z tym kłopot, po prostu nie odpisuj... To forum żyje problemami...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...

Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Szukaj
Odpowiedz
Dziadek2 Offline
Winiarski Mistrz
20-09-2018, 21:01
To tylko słowa, nawet nie zdanie wyjęte z kontekstu - cała wypowiedź ma całkiem inny przekaz i znaczenie.

Cytat: Ostatni raz piszę do Ciebie (tak już po raz trzeci) ...........skoro dodałeś drożdże do nastawu, dosypujesz cukier już kolejny raz, cukromierz pokazuje 0, jest sprawny bo sprawdzasz na wodzie i też pokazuje 0 , to fermentacja trwa w najlepsze. Jest wytrawne bo przerobiło cukier, dlatego uważasz że podkisło, nie masz zielonego pojęcia jak powinno wytrawne wino smakować bo pewnie w życiu nie piłeś. Drożdże na etapie fermentacji wytwarzają co2 + różne estry zapachowe które często nie pachną przyjemnie (wymioty , zgniłe jaja) , zwłaszcza drożdże które ciągle dostają nową porcję pożywki.

Boullii napisał "do kibla" , ja nawet rozumiem jego tok myślenia. Wylejesz i przestaniesz zawracać doopę po raz kolejny swoim wyimaginowanym problemem [Obrazek: smile.gif]

Jak tak dalej pójdzie to na jakąkolwiek odpowiedź będzie ciężko się doczekać.
pozdrawiam Roman
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
20-09-2018, 21:40
To jest nieistotne. Właściciel Forum, zobowiązał nas, aby takie słowa, nie padały.

Powtórzę jeszcze raz; jeżeli ktoś ma kłopot z tym, że początkujący zadają kolejny raz to samo pytanie, nie rozumieją odpowiedzi, niewłaściwie odczytują porady - niech nie pisze... nie odpowiada...

Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Szukaj
Odpowiedz
Dziadek2 Offline
Winiarski Mistrz
20-09-2018, 21:57
Nie wiedziałem, że Właściciel jest "ociemniały", skoro z jego polecenia to nie ma problemu.
pozdrawiam Roman
Szukaj
Odpowiedz
maciek19660714 Offline
Administrator
20-09-2018, 22:14
Widać, że jednak ciężko Ci Romanie zrozumieć więc jeszcze raz...
Początkujący nader często, zadają kolejny raz to samo pytanie. Jeszcze częściej... nie rozumieją odpowiedzi, a bywa, że niewłaściwie odczytują porady...

Proponuję wrócić - choćby myślami - do początków...

Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 22 23 24 25 26 … 92 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-06-2025, 19:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa