Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogrona w zimie...
#1
Witam, mam takie magiczne pytanko...
Otóż ok. 2 miesiące temu począłem wino z winogron (25L), stało se w przedpokoju i ładnie bulkało...
ostatnio se trochę zwolniło i już wolno bulkało..
2 dni temu je musiałem wynieść do piwnicy bo potrzebowałem miejsca na nowe wino :D (34L) dziś zauważyłem że już całkiem stanęło i podejrzewam, że to z powodu temperatury...
Czy ma jakiś sens wieść je spowrotem do domu i czekać aż se same spokojnie przestanie pracować czy juz myśleć o siarkowaniu itp.
Pozdro :pomocy:
Odpowiedz
#2
(05-01-2011, 00:22)Snaker22 napisał(a): Witam, mam takie magiczne pytanko...
Otóż ok. 2 miesiące temu począłem wino z winogron (25L), stało se w przedpokoju i ładnie bulkało...
ostatnio se trochę zwolniło i już wolno bulkało..
2 dni temu je musiałem wynieść do piwnicy bo potrzebowałem miejsca na nowe wino :D (34L) dziś zauważyłem że już całkiem stanęło i podejrzewam, że to z powodu temperatury...
Czy ma jakiś sens wieść je spowrotem do domu i czekać aż se same spokojnie przestanie pracować czy juz myśleć o siarkowaniu itp.
Pozdro :pomocy:
Tak se pomyślałem, że jak se kupisz cukromierz i se go użyjesz to uzyskasz informację o stanie wina.
Na podstawie pomiaru blg oraz użytych dotychczas składników (cukier) obliczysz moc i podejmiesz odpowiedzialną decyzję co do dalszych czynności.
Odpowiedz
#3
W tym momencie najlepszy krok to zakup cukromierza i zmierzenie BLG.

P.S. Więcej danych o winie
P.S.2 2 miesiące bulkania - no,no!!
Odpowiedz
#4
A ja tak se myśle, że leń jesteś.
34 posty na forum i jeszcze nie miałeś czasu przeczytać se elementarza o produkcji wina:ksiazka:
Odpowiedz
#5
A ja se myśle że tam dalej są owoce w tej butli i dalej se bulka bez drożdży oczywiście .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#6
Ja o bym se nasypał do środka z 0,5 kg cukru. Jak myślicie koledzy? Odważny krok nie. Co se będziemy żałować niech se pobulga trochę.

Z takich danych jakie podałeś, to te odpowiedzi są takie se.

Maciej
Odpowiedz
#7
A ja se myślę, że przedmówcy mają racje co do cukromierza - bezapelacyjnie jest on se jednym z podstawowych przedmiotów w winnicy. Ale przed użyciem radzę se o nim trochę poczytać bo nie wszystko co se pokarze to cukier ;)
I kolejna rzecz... warto, abyś napisał przepis i proces produkcji.
Odpowiedz
#8
To fakt FILEMON - bezapelacyjnie nie ma co zawsze liczyć na karanie cukrem...



Skocz do: