Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - FERM USTAŁA (Za mało/za dużo cukru)
#76
Witam,
Pare dni temu przygotowałam nastaw z czerwonych winogron, niestety nie znam sie na odmianach wiec nie moge określić co to za rodzaj, sa na pewno dosc slodkie i wina z nich tez byly robione.
Problem polega na tym że do tejpory (w sumie 4dni) bulgocze raz na min..


Celowalam w winko ok 15% - 13kg winogron

Ok 18litrow x 15% x 17 = 4590 g cukru

blg 14
14 /(14 x 0,62 + 100 – 14) x 1000 = 147,87 g cukru na litr soku.

Soku ok 12l więc cukier z owoców to 12 x 147,87g = 1774g

czyli (caly cukier) 4590 - 1774 (cukier z owocow) = 2815 g

Celowalam w 18l objetosci wiec ok 12l soku z owoców + 1,7l (rozpuszczony cukier) + ok 4,3l wody (ja dodalam troche za duzo bo juz na kolejna partie cukru wody braknie, no ale to nic bedzie male odstepstwo od przepisu;p)

Reasumujac:
13kg winogron
2,8kg cukru
4,3l wody (plus ok 1l przy drugiej partii z cukrem)



Opisze od razu po kolei co i jak robiłam:

1. 07.10 - umylam obrałam 13kg winogron, rozgniotłam i do balona (30l) - blg14
2. 08.10 - dodałam drozdzy Fermivin Fermicru VR5 po wczesniejszym rozpuszczeniu i 20min trzymaniu w letniej wodzie, nastepnie po ostudzeniu syropu (4,3l wody + 2kg cukru) rownież dodałam do nastawu.
3. 09.10 - rano przypomnialam sobie o pozywce :P

... i do tej pory reakcja jak pisałam wyżej czyli marna.. i nie wiem co teraz? kupic nowe drozdze, czy moze dorwac winogron? czy moze cos zrobilam nie tak?

Dodam tylko, ze jest to moje pierwsze winko i dopiero pare dni temu zaczelam czytac o tym zacnym domowym wyrobie, wiec prosze o wyrozumialosc :D
Odpowiedz
#77
Bulgotanie raz na minute nic nie mówi. Podaj aktualny blg.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#78
blg z dzis 7
Odpowiedz
#79
Z 13 kg winogron nie otrzymasz 12 litrów soku. Nie masz prasy więc tak optymistycznie przyjmijmy że te 10 litrów jednak będzie. Woda 4,3 + 2kg cukru to razem będzie 5,5 l, czyli całość około 15.5 l. Już widzę że jeszcze jakiś litr wody jest z drugą partią cukru, więc 16,5 l ma całość. Przez 5 dni fermentuje i sporo cukru przerobiło. Ja bym nie panikował. Drożdże nie dostały na czas pożywki, nie wiadomo czy były prawidłowo uwodnione więc warunki nie były dla nich komfortowe, nie spodziewał bym się że te 15% wyciągną . Blg 7 , więc cukier w nastawie jest, skoro fermentacja mizerna to raczej już kres możliwości drożdży.
Trzeba by biegłego w wyliczeniach żeby dowiedzieć się jaki jest aktualnie poziom alko w nastawie.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: