Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - PIERWSZE WINO (Co po kolei robić?)
#1
Nauczona doświadczeniem z roku 2013 stwierdzam, że moje samodzielne winko jest mniej niż pijalne ale się nie poddaję.
Stąd moja prośba nauczcie mnie jak zrobić dobre wino krok po kroku bo tradycji rodzinnych u mnie nie było a nie mam zbytnio miejsca, żeby pełne balony latami mi stały zanim zrobią się lepsze lub się zepsują.

:pomocy:
Mam balon 35l, rurkę, korek, przyrządy do mierzenia a czego nie mam dokupię.

Mam zamówione winogrona 20kg. Odmiany nie znam ale nie jest to labruska i deserowe też nie. W smaku słodkie w zapachu przyjemnie winne.
Ale żeby się nie sparzyć, których drożdży użyć do nie wiadomego pochodzenia winogron?
W tamtym roku robiłam z labruski na drożdżach burgund z Biowinu w efekcie wino wymrażałam na balkonie i wyszło mi słabe i za kwaśne.
Chciałabym żeby mi z 18% wyszło.

Kolejna rzecz
- na 20kg winogron ile wlać wody i cukru?
W jakich proporcjach rozdzielać na dokarmianie na stawu?
- przeprowadzać fermentację w garnku czy balonie?
Robiłam w balonie- zmiażdżone owoce, woda, matka drożdżowa i cukier- dokarmiałam porcjami wody z cukrem i fermentowało 4 tygodnie. Okazało się, że za długo o 3 tygodnie:glowa_w_mur:
-kiedy zacząć mierzyć cukry, alkohol?


A teraz mnie moderator zlinczuje bo widziałam rok temu przepis na wino idealne chyba nawet z całym objaśnieniem procesu produkcji wina ale nie mogę go znaleźć :niewiem:
Odpowiedz
#2
Kup/zorganizuj.//porzycz jakiś fermentor, duże wiadra, beczkę do spożywki. Wygrzebywanie resztek winogron w balona to kiepskie zajęcie...

Kup drożdże bayanus (np. Fermivin PDM, bayanus g955 itp).

Wstępna fermentacja w fermentorze, 20 kg pogniecionych winogron, 15 l wody, 5 kg cukru. Do tego z litr mocnej czarnej herbaty (z kilku torebek).

Po tygodniu trzeba by to odcedzić, wino do balona i małymi porcjami dodawać cukru aż drożdże padną.

Ostatnią porcję cukru możesz zastąpić miodem wielokwiatowym.


Czy wyjdzie dobre wino to zależy od winogron. Niestety większość nieznanych winogron jest nieodpowiednie na wino.

Bardzo dobre wina wychodzą z wiśni, aronii, jabłek, ryżu, porzeczek, malin, dzikiej róży - na pewno są lepsze niż większość win z kiepskich winogron. Szczególnie z wiśni jest super wino.
Odpowiedz
#3
herbata???????????????????????????????????????????????????????????
Syrop z 15 litrów wody i 5kg cukru na raz czy ująć wodę i cukier na porcję? np.: na raz syrop z 11l wody i 4kg cukru. Reszta co tydzień po 0,25kg i 1l wody przez 4 tygodnie?
Odpowiedz
#4
Właśnie, co z tą herbatą?
Odpowiedz
#5
Abi, niestety, musisz poczytać. Tematy, które są poniżej i powyżej, będą odpowiedzią na większość Twoich pytań.

Najważniejsza sprawa to obliczenia i projektowania wina.

PS. Wino wymrażałaś, nie ze względu na rodzaj użytych drożdży. Powodem była duża kwasowość. Przyjmij za pewnik, że "to" co kupisz będzie miało za dużo kwasów i za mało cukru.

Podstawowa sprawa to pomiary; cukier i kwasy. Bez tego błądzisz, po omacku. Następnie, w/w obliczenia i projektowanie.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#6
Na początek, jako nowy na tej stronie, witam wszystkich użytkowników.
Wątek ten zaciekawił mnie z powodu.... tej herbaty dodawanej do nastawu, o której pisał Zbyszek T. Byłbym wdzięczny za podpowiedź jakie efekty przyniesie taki dodatek.
Mam zamiar zrobić wino, a raczej coś w rodzaju napoju winopodobnego :) bo winogrona to jakaś labruska zapewne, więc jestem żywo zainteresowany wszelkimi "ulepszaczami smaku".
Odpowiedz
#7
Herbata ma za zadanie dodać tanin do wina ( taka charakterystyczna cierpkość na dziąsłach) w labrusce masz tanin aż za dużo.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#8
Dzięki za podpowiedź. Korzystając z okazji, że jest to wątek dla początkujących zapytam o jeszcze jedną kwestię. Czy próbował ktoś fermentować jedynie sok z tego typu winogron? W skórkach jest zdecydowanie najwięcej kwasów więc może taki zabieg poprawiłby smak. Ewentualnie czy bardzo krótka 2-3 dniowa fermentacja owoców byłaby dobrym rozwiązaniem?
Odpowiedz
#9
Naprawdę nikt nie podjął się przeprowadzić taki eksperyment ? 
No cóż chyba będę pierwszy  ;) Dzisiaj nadszedł czas zbiorów, spróbuję zrobić z tego jakieś różowe "wino".
Odpowiedz
#10
Tak właśnie ostatnio poradziłem sąsiadowi. Męczył mnie dotychczas, próbkami swoich win. Jak dałem mu spróbować swoje - zaczął się wreszcie słuchać...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#11
Dzięki. 
Kiedyś robiłem z tych winogron fermentując owoce. Może i było to pijalne ale wychodził taki słodko-kwaśny napój alkoholowy ;)
Zakupiłem też drożdże podobno obniżające kwasowość, zobaczymy co wyjdzie.
Odpowiedz
#12
Sorki Dionizy ale teraz dopiero, przeczytałem uważnie Twoje pytanie...

To co radziłem sąsiadowi, to po to aby jak najmniej złych rzeczy przeszło do wina ze skórek i miąższu. Natomiast jeżeli chodzi o kwasowość, to w moszczu kwasów będzie więcej niż w odciśniętej miazdze. Nie tędzy droga...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: