Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - PIERWSZE WINO (Co po kolei robić)
#76
Witam,

ostatnie dni tyle sie naczytalam na forum na temat wina, ze juz mi sie wszystko miesza.
Tak sie sklada ze na dzialce zacznaja dojrzewac winogrona i postanowilam sprobowac zrobic z nich wino. Obecnie jestem w posiadaniu dwoch baniakow 15L i trzech pojemnikow 5l fermentacyjnych, drozdze w plynie Malaga. Przyzad do pomiaru cukru bede miala z pracy.
I tutaj jedno pytanie, czy moglby ktos mi powiedziec ile mniej wiecej kg winogron potrzebuje zeby taki baniak 15l zapelnic? Nigdzie dokladnie nie moglam tego znalezc na forum.

Jak to jest z pozywka, czy bez niej nie rusza drozdze? Czy moge sobie je darowac?

Milego weekendu,
Podzrawiam ;)
Odpowiedz
#77
Jakie masz winogrono? Białe czy czerwone, jaka odmiana?
Pożywka jest potrzebna.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#78
Nie wiem dokladnie co to za odmiana, kiedys tesciowa posadzila ale jest to ciemofioletowe bezpestkowe drobne.
Odpowiedz
#79
Jeśli nie wiesz jaka to odmiana to należy domniemywać, że jest to tzw. labrucha. Odmiana, która raczej nie nadaje się na wino gronowe. Można z niej zrobić pijalne wino winogronowe.
Proponuję:
- nie zbierać winogrona za wcześnie (poczekać aż grona zgromadzą odpowiednią ilość cukru)
- jak masz dostęp do refraktometru to warto go używać do określania zawartości cukru w rosnących na krzakach gronach
- kup zestaw do pomiaru kwasowości (dostępny bez problemu)
- jak cukier w gronach ustabilizuje się zerwij winogrono
- wyciśnij trochę soku i zmierz kwasowość wg załączonej do zestawu instrukcji
- jeśli kwasowość będzie w przedziale 7-9 g/l możesz pokusić się o wykonanie wina gronowego (wymagać to będzie poczytania o wyrobie wina gronowego) - wino gronowe robi się z samego soku bez dodatku wody
- jeśli kwasowość będzie wyższa, tak prawdopodobnie będzie, to zrób wino winogronowe
- opłukane grona poobieraj z szypułek i zmiażdż np tłuczkiem do ziemniaków
- wlej moszcz do pojemnika fermentacyjnego np takiego
- daj pirosiarczyn potasu w dawce 0,6 g/10 litrów moszczu
- dodaj drożdże winne, proponuję Maurivin B (redukują kwas jabłkowy)
- po ruszeniu fermentacji (najczęściej następnego dnia) dodaj pożywkę do win w zalecanej na opakowaniu dawce
- przez 7 dni codziennie mieszaj zawartość fermentora
- odciśnij zawartość i płyn przelej do balona
Na tym etapie trzeba będzie dokonać obliczeń (jak będziesz miała dane to napisz na forum a pomożemy co robić dalej). Nie ma jednej słusznej drogi do zrobienia wina. Ta jest zaproponowane przeze mnie. 

Do dalszych obliczeń będziesz potrzebować:
- zawartość cukru w moszczu po zmiażdżeniu gron (Blg, Brix)
- zawartość kwasów w przeliczeniu na kwas winny w w/w
- ilość moszczu po odciśnięciu
- Blg w płynie po odciśnięciu
Będzie też potrzebne:
- jakie ma być wino tj jego słodycz?  

Powodzenia i nie zniechęcaj się na starcie:)
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#80
Cześć, potrzebuję wsparcia w poprawnym dosłodzeniu mojego pierwszego wina z winogron :) Początkowo chciałem zastosować się do przepisu http://wino.org.pl/old/frames/winogron.html
Zebrałem ładne słodkie ciemne winogrona (odmiana nieznana) w ilości wagowo 22kg (po obraniu), umyłem obrałem i zmiażdżyłem (wino czerwone, będzie z całych owoców). Trafiło to do dymiona i dolałem 6 litrów wody i 1,5kg cukru. Z dalszym dolewaniem wody się wstrzymałem bo przepis wydał mi się zły. Oprócz tego rozpuściłem około 2g pirosiarczanu i po 12h dodałem MD z drożdży Burgund Biowinu. Mija 1 dzień od dodania drożdży i zauważam że wino zaczyna już gazować :)

Otóż czy powinienem dolewać jeszcze wody czy z z wodą całkowicie się wstrzymać? Nie chce żeby wino było za gęste ale też nie za bardzo rozwodnione - takie dobre do picia. Co do alkoholu to myślę że chciałbym uzyskać 13-14%. Ile powinienem dodać cukru? Pomiar cukromierzem soku z miazgi przed wrzuceniem do dymiona pokazał w "approx sugar per litre" 195 a na skali obok 1.75 (niestety nie umiem jeszcze posługiwać się cukromierzem). Kwasowości nie mierzyłem gdyż nie posiadam kwasomierza.
Odpowiedz
#81
Cześć, jestem tu nowy. Zerwałem u teścia na działce 5,2 kg jasnych winogron (bardzo słodka odmiana o nieznanej mi nazwie). Postanowiłem spróbować zrobić pierwsze wino. Przepis wziąłem stąd: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-z...-EpyM.html

Mam gąsiora 15 l. Zrobiłem miazgę (zalaną wrzątkiem), odlałem moszcz (2,5 l), do tego 2,5 l wody z 600 g cukru. 250 ml matki drożdżowej plus pożywka. Balon jest zapełniony w 1/3. To pewnie za mało. Nie kumam też z przepisu pkt 4. Czy korka z rurką fermentacyjną nie powinno się zakładać od razu? I czy mam kupić mniejszego gąsiora, by zlać do niego sklarowane wino na dalszy proces produkcji? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.



Skocz do: